Sabaha kadar "Emek" nöbeti
Emek Sineması'nın yıkımına karşı çıkan binlerce insan dondurucu soğuğa karşın Taksim'deydi. Pek çok sanatçı, sendika ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği eylemde "Sanat 'Emek' İster", "Seyirci Kalma Emek'e Sahip Çık", "Emek Değil Santrallar Yıkılsın", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "5366 Yıkımdır, Yıkımlara Geçit Yok" sloganları atıldı. Sinemanın sokağına çadır kuran eylemciler sabaha kadar Emek için 'nöbet' tuttu.
Gün, 30 yıldan uzun süredir klasik ve caz müzik ağırlıklı olarak yayın yapan TRT Radyo 3’ün frekanslarının azaltılmasını protesto etmek için düzenlenen eylemle başladı dün. TRT Radyo 3 için İstanbul Radyosu önünde sadece 10 kişinin olması hayal kırıklığı yarattı, ancak saat 16.00’da binlerce kişi, Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul’un sermayenin tüketim ve metalaşma politikalarına yenik düşmemesi için verilen mücadelenin bir sembolü olan “Emek Sineması eylemi”ne katıldı.
Dondurucu soğuğa karşın “İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi” öncülüğünde düzenlenen eyleme katılanlar arasında vatandaşların yanı sıra kültür sanat sendikaları ve sanatçılar da vardı.
Önce İstiklal Caddesi’ndeki Starbucks işgal edildi, ardından Demirören Alışveriş Merkezi’ne yönelindi. Polis şeridi işgale engel olsa da, binanın girişi Halkevleri’nden bir grubun attığı yumurta yağmurundan kurtulamadı. AVM önünde “Demirören Yıkılsın, Tayyip Altında Kalsın”, “Emek’ten Çıkın, Demirören’i Yıkın”, “Beyoğlu’nda İnsanlık Suçu İşleniyor” sloganları atan kalabalık, “Emek’le Sermaye Uzlaşmayacak” yazılı afişle, bando eşliğinde “Sanat ‘Emek’ İster”, “Seyirci Kalma Emek’e Sahip Çık”, “Emek Değil Santrallar Yıkılsın”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “5366 Yıkımdır, Yıkımlara Geçit Yok” sloganları atarak Emek Sineması’na doğru yürüdü.
Eylemde ayrıca tutuklu gazeteciler için de sloganlar atıldı
Oyuncular Sendikası’nın da destek verdiği eyleme, aralarında Beyoğlu İçin Mücadele İnisiyatifi, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Yeni Sinema Hareketi, İşçi Filmleri Festivali, İMECE Toplumun Şehircilik Hareketi, Kamusal Sanat Laboratuvarı, Karadeniz İsyandadır Platformu’nun da olduğu STK’ler ve Menderes Samancılar, Nejat Yavaşoğulları, Mert Fırat, Rutkay Aziz, Tarık Akan, Yüksel Aksu, Murat Saraçoğlu, Semih Kaplanoğlu, Pelin Esmer, Seren Yüce, Nurgül Yeşilçay, Mehmet Ali Alabora, Selçuk Yöntem’in de bulunduğu yönetmen, oyuncu ve müzisyenler de katıldı. Emek Sineması’nın eski müdürü Hikmet Dikmen sinemanın önünde “Emek’e Sahip Çıkalım” çağrısıyla kısa bir konuşma yaptıktan sonra eylemciler, Emek Sineması önünde Bulutsuzluk Özlemi’nin “Acil Demokrasi” isimli şarkısını hep bir ağızdan söyledi. Basın açıklamasında ise 80 darbesi sonrası ilk 1 Mayıs kutlamasının Emek Sineması’nda gerçekleştiğini belirten topluluk, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın “Salonun içindeki önemli bölümler söküldü, saklanıyor. Birebir kullanılacak” açıklamasına “Bu yıkımın ta kendisidir” diyerek tepki gösterdi.
Soğuk havaya karşın sinemanın sokağına çadır kuran eylemciler sabaha kadar Emek için “nöbet” tuttu.
2 Nisan 2010’da, 12. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın konuşmasını kesintiye uğratan borazan sesleri eşliğindeki eylem ve ertesi gün Yeşilçam Sokak’ta düzenlenen simgesel festival açılış töreni Emek eylemlerinin başlangıcıydı. O günden bu yana yaklaşık 1.5 yıldır defalarca “Emek Bizim, İstanbul Bizim! Yıktırmıyoruz!” diyen sivil inisiyatif “İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi” öncülüğünde eylemler düzenleniyor.
İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi’nin isteği Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesi, kamusal yarar gereği ticari olmayan, bağımsız bir sinematek, kültür merkezi olarak düzenlenerek aynı ilkeleri paylaşan sinemacılar ve kurumların kullanımına açılması.
9. İstanbul İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını iptal etmesi üzerine Emek’in başka bir kota taşınmasını öngören proje her an başlayabilir.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü