SAHA Derneği'nin Danışma Kurulu belirlendi

Türkiye çağdaş sanatının uluslararası platformlarda varlığını ve bilinirliğini artırmaya katkıda bulunmak amacıyla, sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin üretimine karşılıksız destek veren SAHA Derneği, Danışma Kurulu'nun ilk üyelerini belirledi.

SAHA Derneği'nin Danışma Kurulu belirlendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.03.2012 - 14:17

Sanat dünyasının yakından tanıdığı Carolyn Christov-Bakargiev, Fulya Erdemci ve Jessica Morgan kurulda 1 yıl süreyle görev yaparak, derneğin kaynak yaratacağı sanat projeleri ve eğitim programlarının seçiminde etkin rol oynayacak.
 
Türkiye çağdaş sanatı için, demokratik duruş çerçevesinde, evrensel değerlere saygılı bir “saha” yaratmayı amaçlayan dernek, önümüzdeki dönemde, Manifesta 9, La Triennale ve dOCUMENTA 13 gibi önemli sanat etkinliklerine Türkiye’den katılacak sanatçıları destekleyecek ve dOCUMENTA 13 bünyesinde yayınlanacak kitabın masraflarını karşılayacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında kurulan SAHA Derneği; ilk olarak 12. Uluslararası İstanbul Bienali’ne Türkiye’den katılan tüm sanatçıların sponsorluğunu üstlendi. Ayrıca, “Performa 11”e Türkiye’den katılan sanatçıya ve prestijli eğitim programı “Curatorial Intensive”e Türkiye’den kabul edilen küratöre destek verdi.  Carolyn Christov-Bakargiev Yaşamını ve çalışmalarını Roma, Kassel ve New York’ta sürdüren Carolyn Christov-Bakargiev, farklı ülke ve kıtalarda düzenlenen birçok serginin küratörlüğünü üstlendi. 2005 yılında ilki gerçekleştirilen Turin Triennial’in küratörlüğünü yapan Christov-Bakargiev, 2008 yılında 16. Sydney Bienali’nde sanat direktörü olarak çalıştı. Yazar kimliğiyle, tarihsel avant-garde ve çağdaş sanatın ilişkisini inceleyen Carolyn Christov-Bakargiev, Güney Afrikalı sanatçı William Kentridge’in çalışmaları üzerine yazılan ilk monografa imza attı. 2002–2008 yılları arasında Turin’de bulunan Castello di Rivoli Müzesi’nin başküratörlüğünü yürüten Christov-Bakargiev, 2008 yılında 16. Sydney Bienali’nin sanat direktörlüğünü üstlendi. Carolyn Christov-Bakargiev, Haziran ayında gerçekleştirilecek dOCUMENTA 13’ün sanat direktörlüğünü yürütüyor.
 

Fulya Erdemci

14 Eylül-10 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek 13. İstanbul Bienali’nin küratörü olarak seçilen Fulya Erdemci, 2008 yılından beri Amsterdam’daki SKOR Sanat ve Kamusal Alan Vakfı’nın direktörlüğünü yürütüyor. 2002 yılında Türkiye’de yayalar için kamusal alanda gerçekleştirilen ilk sergi olan “İstanbul Yaya Sergileri”ni başlatan Erdemci, birçok uluslararası etkinliğin danışma ve seçici kurullarında görev aldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi’nde 2011 Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü yapan Erdemci, 1994-2000 yılları arasında İstanbul Bienali’nin direktörlüğünü yürüttü. Bilkent, İstanbul, Marmara ve Bilgi Üniversitelerinde dönemsel dersler verdi.

 

Jessica Morgan

Tate Modern’de Daskalopoulos Küratörü olarak görev yapan Morgan, müzenin 2015 yılında gerçekleştireceği “The World Goes Pop” (Dünya Popülere Gidiyor) sergisinin küratörlüğünü üstleniyor. Müze için; Avrupa, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Amerika ve Güney Asya sanatı odağında, uluslararası koleksiyon geliştirme çalışmalarında bulunuyor. Çağdaş sanat konusundaki yazı ve konferanslarıyla tanınan Jessica Morgan, şu sıralar, küratörlüğünü üstlendiği LA MoCA’da 2013’te gerçekleştirilecek “Urs Fischer” sergisinin hazırlıklarını yürütüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler