Şahin: Mal rejimi evlilikle birlikte geçerli olsun
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türk Medeni Kanunu'ndaki eşler arasında malların ortak paylaşımını öngören düzenlemenin, evlilik birliğinin kurulduğu andan itibaren geçerli olmasını istediğini bildirdi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplandı.
CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, Türk Medeni Kanununun kabulünün 83. yıldönümü nedeniyle gündemdışı söz aldı. Türk Medeni Kanununda 2001 yılında, evlilikte elde edinilen malların paylaşımını da içeren değişiklik yapıldığını anımsatan Keleş, bu düzenlemenin Ocak 2002'den itibaren evlenenler için geçerli olduğuna dikkati çekti.
2002'den önce evlenenler ile 2002'den sonra evlenenler arasında mal rejimi konusunda eşitsizlik meydana geldiğini söyleyen Keleş, bu düzenlemenin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.
Mal rejimi uygulamasının 2002'den önce evlenenlere de uygulanması için verdiği kanun tekliflerinin gündeme alınmamasını kınayan Keleş, söz konusu değişiklik teklifinin, eşlerin değil, kızların ve annelerin düşünülerek değerlendirilmesini istedi.
Keleş, TBMM'de ''Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören teklifin görüşülmesi sırasında komisyonun isminin ''Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'' olarak değiştirilmek istendiğini, bu doğrultudaki düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Eşlerin, mal paylaşımı
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Keleş'in gündemdışı konuşmasına yanıt vermek üzere söz aldı. Birgen Keleş'in sözlerine katkıda bulunmak için söz aldığını belirten Şahin, Cumhuriyet rejiminin; milletin egemenliğine dayalı, aynı zamanda bir reform hareketi olduğunu kaydetti.
Reform hareketleri kapsamında ilk temel düzenlemenin Türk Kanunu Medenisi olduğunu bildiren Şahin, 4 Ekim 1926'da yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisinin, dönemin en ileri kanunu olarak kabul edilen İsviçre kanunları esas alınarak hazırlandığını anımsattı.
Şahin, ''Toplumları yönlendiren kanunlar, zaman içinde kendini revize etmek durumundadır. 1990'lı yıllarda yeni bir medeni kanun ihtiyacı dile getirildi. Bilim Heyeti kurularak hazırlanan değişiklik taslağı, 2001'de yasalaştı. Kabul edilen bu Türk Medeni Kanununda, insan hakları kavramı ön planda tutulan bir düzenleme getirildi, kadın erkek eşitliği genişletildi. Evlenme yaşı, aile reisliği, ikamet, evlat edinme konularında düzenleme yapıldı'' diye konuştu.
Düzenlemenin yapıldığı 2001 yılında, kendisinin TBMM Adalet Komisyonu üyesi, Hikmet Sami Türk'ün de Adalet Bakanı olduğunu belirten Şahin, Komisyonda kabul edilen düzenlemeye kişisel şerh koyduğunu bildirdi.
Şahin, şöyle devam etti: ''Sayın Keleş'le aynı düşüncedeyim. Mal rejiminin evlilik birliğinin kurulduğu andan itibaren geçerli olmasını istiyordum. Halen aynı düşüncedeyim. Düzenleme, 2002 Ocak'tan itibaren evlenenler için boşanma olduğunda mallar kocanın üstüne de kayıtlı olsa ortak paylaşımı sonucunu getirmektedir. Bu düzenlemenin, en azından daha çok ev işlerinde çalışan kadınlarımızın mağduriyetini belli ölçüde önleyici olduğu kanaatindeyim.''
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!