"Şahin'e aklını kendisine saklamasını öneriyorum"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, hakkındaki gensoru önergesinin, Meclis soruşturmasına dönüştürülmesini istemekle, Yüce Divan'a sevkini engellemeye çalıştığını söyleyerek, ''Şahin'e, anayasa ve içtüzüğün ilgili maddelerini okumasını, aklını da kendine saklamasını tavsiye ediyorum'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2009 - 11:21

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM'de düzenlediği gazetecilerle sohbet toplantısında, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, ''Gensoru önergesini soruşturma önergesine çevirin, ben de destek olacağım'' sözlerini değerlendirdi.

Şahin'in ''hukukçu ve deneyimli bir parlamenter'' olmasına karşın TBMM İçtüzüğü'nden bihaber olduğunu savunan Okay, Şahin'in, hakkındaki gensoru önergesinin, Adalet Bakanlığı görevinin sona ermesi nedeniyle Meclis soruşturulmasına dönüştürülmesini istediğini anımsattı.

Hakkı Suha Okay, Meclis soruşturmasının, anayasanın 100. ve içtüzüğün 107. maddesinde yer aldığına işaret ederek, Meclis soruşturmasını siyasi parti gruplarının değil, milletvekillerinin verdiğini kaydetti. Okay, ''Şahin, 'Meclis soruşturması için 110 imzayı biz de tamamlarız, arkadaşlarımdan rica ederim' diyor. Boşa emek sarf etmesin, 55 imza Meclis soruşturması için yeterlidir. Kendisine, anayasanın ve içtüzüğün ilgili maddelerini okumasını, aklını da kendine saklamasını tavsiye ediyorum'' diye konuştu.


"Gensorunun görüşülme imkânı kalktı"

Gensoru ile Meclis soruşturmasının hukuki ve siyasi sonuçlarının farklı olduğunu dile getiren Okay, Meclis soruşturmasında, soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildiğini, komisyonun kararının, Meclis Genel Kurulu'nda 275'i aşan oyla kabul edilmesi halinde iddianame niteliği taşıdığını, ilgili bakanın Yüce Divan'a sevk edildiğini anlattı. Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Eğer Sayın Şahin, 'bunu soruşturma haline çevirsinler de ben de parlamentodaki AKP çoğunluğuyla, soruşturmayı savsaklayabilirsem, Yüce Divan'a gidişimin önündeki engelli kaldırmış olurum' düşüncesindeyse, hiç endişe etmesin. Belki bu parlamento döneminde değil, ama bundan sonraki dönemde, görevini kötüye kullanan, ihmal eden bakanlar varsa, bunlar soruşturma konusu yapılabilir, TBMM Genel Kurulu'nda isnat edilen fiiller söz konusu olduğu kabul görürse, Yüce Divan'a sevk edilirler. Sayın Şahin, bu önermesiyle, kendisinin olası Yüce Divan'a sevkini engelleme düşüncesindedir.

Dinleme ve Deniz Feneri nedeniyle Sayın Şahin hakkında gensoru önergesi vermiştik. Ancak Sayın Şahin, bakanlık görevinden düşürülmüştür. Gensorunun, görüşülme imkanı ortadan kalkmıştır.'' Okay, yeni göreve getirilen bakanı da izleyeceklerini söyledi.
 

"Bu uyanıklıktır"

Anayasa değişikliği çalışmasına ilişkin soruları da yanıtlayan CHP'li Okay, iktidarın, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, işsizlik ve yolsuzluğun örtülmesi için parlamento döneminin başlangıcından bu yana anayasa değişikliğini gündemde tutmak istediğini öne sürdü.

Okay, 22. Dönemde, referandum sonucunda milletvekilliği görev süresini 4, cumhurbaşkanlığının görev süresini 5 yıl öngören anayasa değişikliği yapıldığına işaret ederek, ''Aceleyle, telaşla, panikle, apar topar bir anayasa değişikliği yapan iktidar, bu kez yaptığından pişmanlık duymaktadır. Eskiye dönme çabasındadır'' dedi.

Değişikliklerle, Anayasa Mahkemesi'nin üye seçiminin ve yapısının değiştirilmek istendiğini ifade eden Okay, halkın gündeminin ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik olduğunu söyledi. Okay, sözlerini şöyle tamamladı:
''Anayasa Mahkemesi'ndeki üye yapısındaki değişikliğinin bunlara bir faydası olmayacaktır. AKP'nin, yargıyı siyasallaştırmak amacı ortaya çıkmıştır. Bir taraftan, 'tüm tarafların, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin ortak görüşüyle anayasa değiştireceğiz, meslek odaları, sivil toplum örgütlerinden görüş alacağız' diyorlar. Bir taraftan da kapalı kapılar arkasında, AKP kurmayları bir parti anayasasını hazırlayıp, bunu topluma dayatmak istiyorlar.

Cümleye önce 'uzlaşma' diye başlarsınız. Bu, siyasi popülizm örneğidir. Uzlaşma söylemiyle başlayacaksın, uzlaşılmayacak önerilerde bulunacaksın, ondan sonra da uzlaşılmayacak önerilerde bir araya gelinmediği için de uzlaşmazlığın tarafı olarak, başka siyasi partileri yük altında bırakacaksın. Bu uyanıklıktır. Laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelen, şimdi de hukuka aykırı eylemlerin odağı olma yolunda hızla ilerleyen AKP ile uzlaşarak, bir anayasa değişikliğinde CHP'nin taraf olması söz konusu değildir. Gelir, görüşebilirler. Görüşme, bir nezaket ziyaretidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler