'Sahte demokrasicilik oyunu'
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü'nün belirleneceği seçim işlemleri devam ederken, seçimlerin demokratik olmadığı gerekçesiyle oturma eylemi düzenleyen öğrencilere, polis sert tutumundan vazgeçmeyerek müdahale etti. Rektör seçimlerine tepki sadece öğrencilerden gelmedi. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de üniversitenin Çapa'daki Tıp Fakültesi önünde biraraya gelerek ''Sahte bir demokrasicilik oyunu oynandığını'' savundu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü için oy verme işlemi devam ederken, oturma eylemi düzenleyen bir grup öğrenci rektör seçimini protesto etti.
Fen Fakültesi girişinde polis geniş güvenlik önlemi alırken, fakülte girişinde kendilerine ''Beyazıt Öğrenci Kolektifi'' adını veren bir grup öğrenci oturma eyleminde bulunarak, demokratik olmadığı gerekçesiyle üniversitedeki rektör seçimini protesto etti. ''Rektör seçimlerinde etkisiz eleman olmayacağız'' ve ''Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz'' şeklinde pankartlar taşıyan öğrenciler, çeşitli sloganlar attı.
Öğrenciler, Yunanistan'daki öğrenci eylemlerine destek vermek ve İÜ Rektörü seçimlerini protesto etmek amacıyla fakülte önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Daha sonra fakülteye girmek isteyen öğrencilere müdahale eden polis, bazı öğrencileri gözaltına alarak grubu dağıttı.
Araştırma görevlilerinden eylem
İstanbul Üniversitesi'nden (İÜ) bir grup araştırma görevlisi, ''iş güvencesi'' isteğiyle rektör seçiminin yapıldığı Fen Fakültesi önünde eylem yaptı.
''Asistan kıyımına son'' yazılı pankart taşıyan araştırma görevlileri, ''Doktoralı işsiz olmayacağız'' sloganları eşliğinde rektör adaylarının belirleneceği Fen Fakültesi önüne geldi.
Burada grup adına yapılan basın açıklamasında, idari birimlerin ve öğrencilerin rektör seçiminde oy hakkından mahrum edildikleri belirtildi.
Açıklamada, doktoralarını başarıyla tamamlayan araştırma görevlilerinin daha sonra kapı dışarı konularak ''doktoralı işsiz'' durumuna getirildikleri ve mağdur edildikleri öne sürüldü.
Açıklamada, tüm araştırma görevlilerinin hiçbir ayrım gözetilmeksizin kendilerine daha güvenli kadro sağlayan 2547 sayılı kanunun 33. maddesine geçirilmeleri gerektiği belirtildi.
Araştırma görevlilerine destek veren İÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Serap Kuruca da üniversitelerin öğrenci, araştırma görevlisi ve öğretim üyeleriyle bir bütün olduğunu söyledi.
Bu 3 unsurdan biri olmadan üniversitelerin gelişemeyeceğini kaydeden Kuruca, bilimsel araştırmanın asistansız ve onları güvence altına alan bir kadro olmadan mümkün olmadığını ifade etti.
SES de seçimleri protesto etti
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektör seçimini protesto etti.
Üniversitenin Çapa'daki Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen SES Aksaray Şubesi üyeleri, ''Döner sermayeme dokunma'' ve ''Daha fazla istiyoruz'' şeklinde slogan attı.
Grup adına basın açıklaması yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, İstanbul Üniversitesi'nde bugün rektör seçimi yapıldığını anımsatarak, ''Sahte bir demokrasicilik oyunu oynandığını'' savundu.
Üniversitede binlerce çalışan, asistan ve öğrenci bulunmasına karşın sadece öğretim üyelerinin seçimde oy kullandığını belirten Beydilli, bu nedenle rektör adaylarının sadece öğretim üyelerine vaatlerde bulunduğunu, uygulanan antidemokratik uygulamalardan en çok oy kullanamayanların etkilendiğini söyledi.
Beydilli, demokratik bir üniversite ortamı, rektör seçiminde tüm çalışanlara oy hakkı,üniversite yönetiminde söz ve karar hakkı verilmesini, döner sermaye oranlarının tüm personel için üst sınıra yükseltilmesini istediklerini ifade etti. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!