'Sahte ilaç yok, çünkü istatistik yok'

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de istatistik olmadığı için sahte ilaç olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Yayınlanma: 07.05.2012 - 19:18
Abone Ol google-news

Çolak, 39. Bölge Edirne Eczacı Odası'nca düzenlenen etkinlikte verdiği ''İlaç ve Eczacılıkta Gelecek Perspektifi'' konulu konferansta, 1980'li yıllarda, özelleştirilemeyecek alan içinde olan sağlığın, 1990'lı yıllarda özerkleştirilebilir, 2000'li yıllarda ise özelleştirilebilir alan olarak günümüze kadar geldiğini kaydetti.

Eğitim, güvenlik ile sağlık alanının özelleştirilmesinin sakıncalı olduğunu vurgulayan Çolak, ''Sağlık bir meta olarak görülemez ve satın alınamaz. TEB olarak kamuyu, vatandaşları, eczacıları korurken, sağlık hakkının mutlaka anayasamızda yazıldığı şekilde karşılanması yönünde taleplerimizi de belirtmek durumundayız. Sağlık doğuştan kazanılmış bir haktır. Bu nedenle de erişebilir bir hak olmalıdır. Devlet bu konuda yükümlülük altında olmalıdır'' dedi.

Çolak, sahte ilaç dolaşımının dünyada önemli oranda var olduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu:

''Gelişmiş ülkelerde yüzde 6, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 20, geri kalmış ülkelerde yüzde 50, Afrika ülkelerinde yüzde 80'e kadar sahte ilaç var. Ama Türkiye'de sahte ilaç yok. Çünkü, istatistik yok. Sahte ilaç şu ana kadar karşılaştığımız bir kavram değil. Ama sahte kupür, hatırlayın, ilaç takip sisteminden önce sürekli karşılaştığımız bir durumdu. Çünkü takibi vardı. Birileri takip ediyordu, ortaya çıkarıyordu. Hatta bine yakın meslektaşımızın sözleşmesi fesih edildi. Ama sahte ilaç hiç Türkiye'ye girmedi. Bunun önlenmesi eczacılar açısından önemli. Çünkü biz sağlık elemanıyız. O nedenle verdiğimiz ilacın güvenirliğinden emin olmalıyız.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler