Salkım güvesine karşı organik önlem

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde, Sultaniye üzümlerini tehdit eden salkım güvesinin oluşumunu engellemek amacıyla, bağlara dişi kelebek kokusu yayan teller kuruluyor.

Salkım güvesine karşı organik önlem
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2010 - 10:56

Sultaniye üzüm üretiminin yapıldığı bölgede, bağlara kurulan dişi kelebek kokulu teller sayesinde üzümde zarara neden olan salkım güvesinin oluşumunu önlenirken, üründe hastalıklara karşı ilaç kullanımını da en aza indiriliyor. Ziraat Mühendisi Cenk Koplay, salkım güvesi ile mücadelenin genelde kimyasallar yardımıyla yapıldığını, bunun da üzümde kalıntı bıraktığını belirtti.Hastalığa karşı dişi kelebek kokulu tel ile mücadelede, yüksek başarı sağlandığını ifade eden Koplay, yoğunlaştırılmış kelebek kokulu teller yardımıyla hastalık mücadelesi yapan çiftçilerin, ürününde zirai ilaç kalıntısı sorunuyla karşılaşmadığını kaydetti.

Erkek kelebeğin, dişisini kokusuyla algılayışından yola çıkılarak hazırlanan tellerde, yoğunlaştırılmış salkım güvesi dişi kelebeği kokusu olduğunu anlatan Koplay, şöyle konuştu: ''Dişi kelebek kokusu, telin içine enjekte edilmiş. Teller, bağlara yerleştirilince, erkek kelebek her yerden koku geldiği için dişiyi algılayamıyor ve şaşırıyor. Dolayısıyla çiftleşme ve yumurta bırakma gerçekleşmiyor. Hiçbir kimyasal kalıntı bırakmadan bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Bu telin fazlası da azı da zararlı. Dekar başına 65 tel bağlanıyor. 5 ay etkisini gösteriyor. Çiftçiyi ilaçlamadan kurtarıyor. Ayrıca çiftçiler, 'Ne zaman ilaçlama yapmam gerekiyor?', 'Ne zaman ilan verildi?', 'Erken mi kaldım, geç mi kaldım?' stresi yaşamıyor. Tel, hasat döneminde bağda görevini yapmaya devam ediyor. Telin dekar maliyeti, 30-32 lira civarında oluyor. Burada tek bağda başarı yüzde 97, eğer çevredeki bağlarda da yapılırsa yüzde 100 oluyor.'' dedi.

 

"Bağlarda en yeni tekniği kullanmak zorundayız"

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise Türkiye'nin tarım ürün ihracatında en çok sıkıntıyı, ilaç kalıntısı nedeniyle yaşadığını belirtti. En fazla tarım ürünü ihracatının AB ülkelerine gerçekleştirildiğini işaret eden Ziyan, ''Onların standartları bizden çok gelişmiş. Son yıllarda uyguladığımız analizler, Avrupa'da yıllar önce uygulamış. Üzümün yüzde 90'ı ihraç oluyor. Ürünün en iyi şekilde değerlendirilmesi için en son tekniği uygulamamız gerekiyor. Bu teknik de onlardan biri. Önümüzdeki yıllarda bunun artırılması için elimizden geleni yapacağız'' dedi. Eski Gölmarmara Belediye Başkanı Veli Döngel de tel uygulamasını bu yıl ilk kez bağlarının bir bölümünde kullandığını, tel bulunmayan 22 dönüm bağında ise son 7 günde 2 kez ilaçlama yaptığını anlattı.

İlaçlama uygulanmasına karşın, tel olmayan bağda salkım güvesi bulunduğuna dikkati çeken Döngel, ''Tel uygulama yapıldığından bu yana bağa hiç ilaç atmadım. Sadece külleme mücadelesi yaptım. Salkım güvesi ile mücadeleyi bu bağda aklıma bile getirmedim'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler