Sanayi Bakanı gerilemeyi değerlendirdi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Sanayi üretim endeksinde eylül ayında yaşanan gerileme, eylül ayında bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalma nedeniyledir'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara Sanayi Odasının (ASO) 6. Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bugün açıklanan sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Ergün, sanayi üretim endeksinde eylül ayı itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azalma olduğunu hatırlatarak, bir önceki aya göre de binde 2'lik bir azalma olduğunu söyledi.
Burada genel trende bakılması gerektiğini kaydeden Ergün, 2009 mart ayından itibaren sanayi üretim endeksinde yukarı eğilimin yaşandığını ve trendin yukarı döndüğünü kaydetti. Mart ayına kadar ciddi bir düşüş yaşandığını ve şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,9 gerilemenin olduğunu hatırlatan Ergün, marttan itibaren sanayi üretiminin yeniden toparlanmaya başladığını ve bir artış eğilimine girildiğini, trendin yukarıya döndüğünü anlattı.
Ağustos ayında da mevsimsel nedenlerle bir gerileme yaşandığını ifade eden Ergün, bu durumun ekonominin en iyi olduğu dönemlerde dahi yaşandığını söyledi. Bakan Ergün, ağustos aylarının mevsimsel nedenlerle üretim kaybının yaşandığı ay olduğunu belirterek, bu ayda işçilerin izne çıktığını, fabrikaların revizyona girdiğini ve üretimin yavaşlatıldığını kaydetti. Ergün, dolayısıyla ağustos ayındaki gerilemenin bir kötüye gidiş olarak yorumlanmasının doğru olmadığını ifade etti.
Eylül ayında bir önceki aya göre binde 2'lik azalma yaşanmasının da eylül ayında bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalmadan kaynaklandığını anlatan Bakan Ergün, şöyle devam etti:
''Yani 30 gün üzerinden değil 20 gün üzerinden hesaplanan bir üretim tablosu ile karşı karşıya kaldık. Yoksa eylül ayında normal çalışma temposu ile devam edilseydi ağustosa göre bir kaç puan artış görebilirdik. O açıdan genel eğilim, trend değişmemiştir. Trend, sanayi üretiminin artması istikametindedir, çarkların dönmesi istikametindedir.''
Eylül ayında üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azaldığına da işaret eden Ergün, şubat ayında yaşanan azalma ile mukayese edildiğinde yaşanan gerilemenin yüzde 24'lerden yüzde 8,6'ya düştüğünü söyledi. Bakan Ergün, trendin bu şekilde devam etmesi halinde beklentilerinin 2009 yılının son çeyreği itibariyle yeniden büyüme rakamlarının yakalanması olduğunu söyledi.
''Dolayısıyla bugün sanayi üretim rakamının bir önceki aya göre binde 2 düşmüş olması sanayimizde yeni bir sorunun ortaya çıktığına işaret eden bir tablo değil'' diyen Bakan Ergün, ekonominin sosyal bir bilim olduğunu ve ekonominin yüzde 60'ının psikoloji olduğunu belirtti.
Ergün, şöyle devam etti:
''Olumsuz psikoloji, insanların yatırım, tüketim eğilimini etkiler. Türkiye'de bu konuda büyük çabalar harcayanlar yok değil. (Toplumu nasıl yaparız da karamsarlığa kötümserliğe sevk ederiz, olumsuz psikoloji oluştururuz) diyenler var.
Bilerek ya da bilmeyerek bazı tavır ve davranışlar buna yol açabilir. Buna yol açmaya kimsenin hakkı yok. Böyle kötü yorumlar yapmayı gerektiren veriler değil ama ihtiyatlı olmayı, tedbirli olmayı bir takım sorunları daha yakından görmeyi ve daha hızlı bilgilendirme için tedbirler almayı gerektirecek veriler. Rakamlar kötümser ve iyimser de yorumlanabilir. Trend yukarı istikamette. Zaman zaman kırılmalar olabilir, mevsimsel şartlardan o ayın şartlarından kaynaklanabilir.''
"Organize sanayi bölgelerinin imajı değişmeli"
Bakan Ergün, Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen 6. Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, sanayicilerin İkinci Dünya Savaşı'ndan Kıbrıs Harekatı'na, petrol şoklarından 2001 krizine kadar bugüne dek yaşanan her türlü iç ve dış şoka rağmen moralini ve inancını hep yüksek tutmayı başardığını, üretim odaklı bir stratejiyle varını yoğunu şirketine yatırarak ayakta kalmayı ve büyümeyi başardığını anlattı.
Ankara sanayisi hakkında bilgi veren Ergün, özellikle son 10 yılda büyük bir değişim ve gelişim gösteren başkentin, kurulan yepyeni organize sanayi ve teknoloji geliştirme bölgeleriyle, Avrasya'nın teknolojik açıdan gelişmiş bir üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde değişikliğe gittiklerini belirterek, yapılan değişiklikle OSB'lerin birlikte hareket etmelerinin önündeki engellerin kaldırıldığını anlattı. Ergün, bu birlikteliğin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleşeceğini de kaydetti.
Bu yeni düzenlemenin en önemli kazanımının girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi olacağına dikkati çeken Ergün, burada en önemli görevin havzada yer alan OSB yönetimlerine düştüğünü söyledi.
Ergün, yeni düzenleme ile ortak su temini, yağmur suyu ve atık su deşarjı, enerji temini, arıtma tesisi yapımı gibi konularda güç birliği oluşturularak, ülkenin ve sanayicilerin kıt kaynaklarının daha verimli kullanılmasının sağlanacağını ifade etti.
Havzanın tümüne hitap edecek arıtma tesisi planlaması ve havzadaki organize sanayi bölgelerinin ortak altyapı tesislerini birlikte gerçekleştirmelerini sağlayacak kaynak temini için gereken işlemlerin de bu çalışma ile belirleneceğini belirten Ergün, bu çalışmaların yerel idarelerle birlikte bir koordinasyon içinde yürütülmesinin fayda sağlayacağına dikkati çekti.
Bakan Ergün, bu çalışmaların kümelenme konusunu ön plana çıkardığını da ifade ederek, bakanlık olarak kümelenme kültürünün OSB'lerde yerleşmesi için çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
Ergün, kümelenme çalışmalarının hukuki altyapısını oluşturmak için yürütülen hazırlıkları 2010 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini de bildirdi.
Sanayicilerin kıyasıya rekabet yaptığını ancak işbirliği yapmadığını vurgulayan Ergün, ''Burada bir yanlışlık var demektir. Bu nedenle işbirliği yapmayan kurumlarımızı, mutlaka işbirliği yapar hale getirmemiz büyük önem taşıyor'' dedi.
Bakan Ergün, altyapı hazırlıkları büyük oranda tamamlanan OSB'lerde artık yeni bir vizyonu geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu vizyonun da Ar-Ge kavramı etrafında gelişeceğini söyledi.
"Kalitesiz malla, kalitesiz adamla rekabet edilemez"
Yurtdışından gelen Çin menşeli standart dışı ürünlerle rekabet etme konusunda dünyada maalesef tam bir işbirliği sağlanamadığını belirten Bakan Ergün, Türkiye'de piyasa denetim faaliyetlerini yoğunlaştırarak, DTM ve Gümrük Müsteşarlığı ile işbirliği içine girerek, sanayicinin standart dışı ürünlerle rekabet gücünü azaltan ürünlerle mücadele ettiklerini anlattı. Ergün, ''Hiç kimsenin kötü malla rekabet etme şansı yok, rekabete hazırız ama kaliteli mallarla rekabete hazırız. Kalitesiz malla, kalitesiz adamla rekabet edilemez. Piyasada da ancak rekabet kaliteli mallarla yapılırsa sizin de kaliteniz artar'' diye konuştu.
Ergün, belediyelerin de şehri tamamlayan unsurların hepsinin hukukunu birden korumak ve denge kurmak mecburiyetinde olduklarını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza