Sanayide çarklar duruyor

İmalat sektörünün aldığı yeni siparişler beş yılın en keskin düşüşünü kaydediyor. Üretim ve bekleyen işler azaldı

Sanayide çarklar duruyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.08.2014 - 23:43

“İmalat sanayiinde zayıf seyir devam ediyor” diyen HSBC Türkiye Ekonomisti Melis Metiner verileri şöyle yorumladı: Alınan yeni mal siparişleri üç aydır, ihracat için alınan yeni siparişler de iki aydır düşmekte. Temmuz ayında bekleyen siparişleri ve girdi alımları endeksleri de 50 seviyesinin altında kaldı. Şirketlerin ileriye dönük beklentileri hakkında fikir veren yeni siparişler eksi envanterler göstergesi 2012 yılının Mart ayından beri en düşük seviyede.

Ekonomi Servisi - Sanayide yavaşlama belirginleşiyor. İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 63 ayın en düşük düzeyinde. Yeni siparişlerdeki düşüş de hızlandı. Türkiye imalat PMI endeksi temmuz ayında 48.5’e gerileyerek sektörün art arda ikinci ayda da daraldığına ve üçüncü çeyreğe küçülerek başladığına işaret etti. İmalat sektörünün aldığı yeni siparişler yaklaşık üç yılın en keskin düşüşünü kaydederken buna paralel olarak üretim ve bekleyen işler de azaldı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) haziran ayındaki 48.8 seviyesinden 48.5’e gerileyerek Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri aldı. Endekste 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı ise daralmaya işaret ediyor. İmalat sanayinin aldığı yeni siparişlerdeki daralma hızlanarak üçüncü ayına girerken beş yıldır ilk defa bu kadar uzun bir süredir aralıksız düşüş kaydetti. Haziran ayında 47.7 değerini alan endeks temmuzda 46.5’e geriledi.

Yeni ihracat siparişlerindeki daralma ikinci ayına girmesine rağmen daralma hızı hafifledi. Haziran ayında 47.7 değerini alan ihracat siparişleri endeksi 49.6’ya yükseldi.

Ankete katılan imalatçılar ihracat siparişlerindeki gerilemeyi komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığa bağladılar.

Yuvarlak kısım

Üretim de düşüyor

İmalat sanayinde üretim ise 12 aylık büyümenin ardından iki aydır daralıyor. Haziranda 47.8 değerini alan üretim endeksi temmuzda 47.7’ye indi. İmalat sektörü üzerindeki enflasyon baskıları temmuz ayında zayıflamaya devam etti. Girdi fiyatlarının artış hızındaki yavaşlama altıncı ayına girerken çıktı fiyatları da çok zayıf bir artış kaydetti.

HSBC Ekonomisti Melis Metiner, imalat PMI’da haziran ayında meydana gelen değişiklikleri şu şekilde yorumladı:

“Temmuz PMI verisi imalat sektöründe zayıflığın devam ettiğine işaret ediyor. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış resmi veriler imalat sektöründe büyümenin yılın ilk üç ayında aylık bazda neredeyse yatay olduğuna, nisan-mayıs döneminde ise yüzde 0.3 gerilediğini gösteriyor.”

Odeabank Ekonomisti İnanç Sözer, PMI verilerindeki düşüşün devam ettiğini hatırlatarak üretimde yavaşlamanın belirginleştiğini dile getirdi.

Resimaltı bölüm

İş dünyası: Zayıflık artık yansıyor

İş dünyası temsilcileri iç talepteki zayıflığın artık rakamlara yansıdığını düşünüyor. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan konuyu şöyle değerlendirdi:

“Bizim 7-8 aydır hissettiğimiz etki artık rakamlara da yansıdı. Tüketim malı üreten ve dağıtan şirketlerle konuşunca bunu duyuyorduk. Kaldı ki biz de öyleyiz, hissediyorduk. İç talep düşüyor. Bu da üretimi etkiliyor. İhracatta dönemsel artışlar olsa da bu da istikrarlı bir artış değil.”

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi temmuzda bayram nedeniyle 3 günlük iş kaybı yaşandığını ve bunun hazırgiyim sektöründe ihracat kaybına neden olduğunu belirtti. Buna karşın Tanrıverdi, ihracatta son dönemde artan jeopolitik risklerin ihracatı olumsuz etkilediğini, bunun da üretime yandığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler