Sanofi-aventis Türkiye'den 20 milyon kutu ihraç edecek
Fransız İlaç Grubu Sanofi-aventis, Lüleburgaz fabirkasında ilaç üretim kapasitesini bu yıl yüzde 50'ye çıkartarak, 191 milyon kutu ilaç üretecek. Grup, bu yıl 29 ülkeye, yaklaşık 20 milyon kutu antibiyotik ihraç ederek, ortalama 40 milyon Euro gelir elde edecek.
Sanofi - aventis'in Türkiye'deki performansı ve gerçekleştireceği yatırımları bir basın toplantısı ile açıklayan Sanofi - aventis Grubu Ülke Başkanı Olivier Guillaume, Türkiye'de, Çek Cumhuriyeti kökenli ilaç kuruluşu Zentiva ile birleşmelerinin birinci yılını kutladıklarını söyledi. Grubun, tüm dünyada 110 ülkede faaliyet gösterdiğini, dünyanın önde gelen ilaç şirketleri arasında yer aldığını, aşı ve hayvan sağlığı alanında da lider konumda olduklarını belirtti.
"AR-GE'ye 4 milyar 582 Avro yatırım gerçekleştirdik"
Dünyada 29.3 milyar Euro elde ederek liderliklerini ortaya koyduklarını dile getiren Guillaume, "Grubumuz 105 bine yakın çalışanı ile 5 kıtada tüm insanların yaşamını iyileştirmek için tedavi çözümleri keşfediyor" dedi. İlaç sektörünün olmazsa olmazı Ar-Ge çalışmalarının, üç kıtaya yayılan 28 tesiste, 12 bin 500 çalışan kişi ile yürüttükleri bilgisini veren Guillaume, "2009 yılında, tüm dünyada, net satışlarımızın yaklaşık yüzde 16'sını Ar-Ge'ye ayırdık. Bu alanda toplam 4 milyar 583 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik" dedi.
İş modelimiz "hasta" odaklı olacak
Grubun bu yıl, liderlik yoluna odaklanacağını, bu kapsamda global çeşitliliğe sahip, kalıcı büyüme sağlayacak, geniş çaplı bir dönüşüm programı başlattığını açıklayan Guillaume, "Bu yıl itibariyle iş modelimiz daha hasta odaklı olacak. Bu modelde hizmetlerimizi ve ürünlerimizi çeşitlendirerek global bir sağlık grubu olarak pazardaki yerimizi sağlamlaştırmayı hedefliyoruz. Bu yol haritasında gelişmekte olan ekonomilere yatırım, aşı, tüketici sağlığı, diyabet tedavileri ve yenilikçi ürünlere odaklanacağız" dedi. Bu çerçevede Ar-Ge tesislerinde 18'i aşı olmak üzere, 7 tedavi alanında 49 yeni molekül üzerinde çalışmalarının sürdüğü bilgisini veren Guillaume, "Sağlık sektörünün olmazsa olmazı yenilikçi çözümlerimizi geliştirmek için alanında uzman birçok firmayla işbirlikleri içerisinde çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'de aşı liderliğimizi sürdürmek istiyor
Guillaume, bu çerçevede Ar-Ge alanında dünyanın en büyük aşı üreticisi Shanta Biotechnics ve biyofarmasötik şirketi Bipar başta olmak üzere dünya çapında 9 firma ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Türkiye'de ise geçen yıl Eczacıbaşı Grubu ortaklığı ile faaliyetlerini sürdüren Çek Cumhuriyeti kökenli ilaç kuruluşu Zentiva ile birleştiklerini hatırlatan Guillaume, "Zentiva birleşmesi ile her yaştan ve her kesimden insana sağlık hizmeti sunabilir duruma geldik. Bu değerler sayesinde 2009'da pazar payımızı yüzde 7.6'ya yükselterek Türkiye'de ilaç sektöründe lider olduk" dedi. Türkiye'de, diyabet, onkoloji ve kalp - damar hastalıkları başta olmak üzere 11 tedavi alanında hizmet sunduklarını belirten Guillaume, şu şekilde konuştu:
"Yenilikçi aşı teknolojileriyle sektöre değer katan Sanofi Pasteur, Türkiye'de 13 ürünle, eşdeğer ilaçlarda son bir yıldır grubumuz bünyesinde faaliyet gösteren Zentiva ise 119 ürünle hizmet veriyor. Türkiye'de 57.yılımızı doldururken yenilikçi ilaç ve aşı liderliğimize eşdeğer ilaçları da eklendi. Önümüzdeki yıllarda hizmet alanımızı daha da çeşitlendirerek sektördeki liderliğimizi güçlendirmek istiyoruz" dedi.
Hedef 450 milyon kutu üretim
Zentiva Genel Müdürü Elif Çelik, Sanofi - aventis ve Zentiva birleşmesi sonrasında Grup'un, Türkiye'yi üretim üssü olarak konumlandırma kararı aldığını açıkladı. Bu kapsamda Lüleburgaz'daki tesise ciddi bir know - how transferi yapıldığını belirten Çelik, şunları söyledi:
"Bugüne kadar sadece yüzde 30 kapasite ile çalışan tesisin üretim kapasitesi, bu yıl yüzde 50'ye çıkacak. Lüleburgaz tesisinde geçen yıl 160 milyon kutu üretim gerçekleştirdik. Bu yılın sonunda bu rakamı 191 milyon kutuya çıkartmayı hedefliyoruz. Sonraki yıllarda ise 450 milyon kutu ile tam kapasiteye ulaşacağız. Birleşmenin ardından atacağımız en büyük adım Türkiye'yi "mükemmellik merkezi"ne çevirmek olacak. 2010 yılında Avrupa, Kanada, Japonya, Orta Doğu, Rusya, Azerbaycan bölgeleri olmak üzere 29 ülkeye yaklaşık 20 milyon kutu üretimi Türkiye'de yaparak, ihraç edeceğiz."
Türkiye'deki tesisin, yetişmiş insan gücü, tıp uzmanlığı ve bilim adamları kalitesi ile Grup açısından, Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Çelik, "Türkiye'de ilaç sektöründe yapılan toplam Ar-Ge yatırımlarının yüzde 25'ini biz gerçekleştiriyoruz" dedi.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanofi - aventis Grubu Ülke Başkanı Olivier Guillaume, Türkiye'de Ar-Ge için 11 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu yıl 20 milyon kutu ihraç edeceklerini, Türkiye'de bulunan fabrikanın antibiyotik açısından mükemmellik merkezi olacağını söyledi. Guillaume, Türkiye'de 2 binden fazla kişinin çalıştığı bilgisini verdi.
450 milyon kutu üretime ulaşmak 3-5 yıl sürer
Sanofi - aventis'in Lüleburgaz'daki üretim tesisinde 450 milyon kutu kapasitesine ne zaman ulaşılacağı konusunda Guillaume, "Türkiye, Grup içinde önemli ülkelerden biri. Maliyetlerde yaşanacak sıkıntılara rağmen yatırıma devam edeceğiz. Tesiste, 450 milyon rakamına ulaşmak için belli teknolojileri, farklı ülkelerden transfer edeceğiz. Transferlerin de lisansı yapılacak. Bu da 3 - 5 yıl sürer 450 milyon kutuya ulaşmak için. Bu fabrika, dünyadaki Grubumuz için son derce önemli. Ayrıca, ihracata da odaklanacağız" açıklamasında bulundu.
3 yıllık yatırım bütçesi 2 milyar dolar
Grubun Türkiye'ye ne kadar yatırım yapacağı konusunda Guillaume, "Türkiye'de yatırımlarımıza yeni başladık. Temmuz ayında CEO'muz burada olacak ve yeni bir yatırımı açıklayacak. Yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz. Daha fazla bilgiyi temmuz başında vereceğiz. Şu anda gizli anlaşmalar var. Farklı üniversitelerle süregelen.. Akademisyenlerle ilişkimizi geliştireceğiz. Türkiye, dünyadaki ülkeler arasında en önemli yatırım yapacağımız bir ülke. Önümüzdeki 3 yıl içinde yatırımlara 2 milyar dolar ayrıldı. Türkiye'de yatırım için bazı ortaklıkları geliştirmeye çalışıyoruz bioteknoloji konusunda. Herşey somutlaştığında ilerlemeye devam edeceğiz" yanıtını verdi. Grup'un, tam kapasite üretime ulaşırken, istihdamı da artıracağını açıklayan Guillaume, "Tam kapasiteye ulaşmak için önümüzdeki 3 yılda 200-300 kişiye daha ihtiyaç olacak" dedi.
Türkiye'de AR-Ge 15 milyon dolar yatıracak
Türkiye'de nitelikli iş gücünün son derece yüksek olduğunu vurgulayan Guillaume, "Türkiye'de bulunan fabrika, Grubumuzun dünyada bulunan en iyi ilk dört fabrikası içinde. Bu fabrika, Japonya, Amerika, Fransa ve Almanya ile rekabet içinde. Klinik deneylerde de Türkiye üst düzeyde. Merkezi sinir sistemi için yapılan araştırmalarda var. Bu nedenle Türkiye'de Ar-Ge'de önümüzdeki 5 yılda son derece önemi rol oynayacağız" dedi. Guillaume, Türkiye'de Ar-Ge yatırımlarının 15 milyon dolar seviyesinde olacağını açıkladı.
Türkiye'de 540 milyon Avro civarında satış gerçekleştirildi
Türkiye'de geçen yıl Sanofi - aventis Grubu satışlarının 540 milyon Euro civarında olduğunu belirten Guillaume, "Bu da 1 milyar TL anlamına geliyor" dedi. Guillaume, bu yıl yapılacak ihracatta ortalama 40 milyon Euro beklediklerini söyledi. Şirketin, bir Türk şirketi gibi düşünülmesi gerektiğini dile getiren Guillaume, "Vergi de ödüyoruz ve ödediğimiz vergiden gurur duyuyoruz. Sanofi - aventis, Ar-Ge'de, üretimde, satışta ve vergi ödemede bir numarada ve öyle kalmak istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin 1 milyon doz aşıya ihtiyacı vardı, 3 milyon doz ayrıldı
Sanofi - pasteuor Genel Müdürü Philippe Sagot, domuz gribi aşısıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"H1N1, medya tarafından çok tartışıldı. Bu konuda ciddi direnişte bulunduk. Çok insan ölebilirdi. Bir kere aşı geliştirmek için 6-8 aya ihtiyaç var. Fakat, gecikmiş olursak insanlar bizi suçlardı, buna izin verdik diye. Biz ocak ayını hedefledik. Başlangıçta ülkeler, bu aşıdan çok aldı. Bundan sonra pandemik konusunda şirketler de, ülkeler de çok dikkatli olacak. Hangi çözüm olursa olsun, yanlış olabilir. Aşırı tahminlerde bulunduk. Pandemikin tehlikeli olduğunu fazla abarttık. Türkiye'de çok spesifik bir aşı ürettik. Türkiye için 3 milyon doz ayırdık ama 1 milyon doza ihtiyacı vardı. Özellikle hamile ve hassasiyeti olan kişiler için. Çok karışık bir hikaye. Annem bile bana ne düşündüğümü sordu. Pandemik hala ciddi bir sorun. Üstüne gidilmesi lazım ama seçenek yok elimizde bir şey olunca hareket ediliyor."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!