Şaşılık tedavisinde erken teşhis uyarısı

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Örnek, okul başarısını doğrudan etkileyen şaşılık için erken teşhisin önemli olduğunu aksi halde tedavinin güçleştiğini bildirdi.

Şaşılık tedavisinde erken teşhis uyarısı
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 23.06.2015 - 12:02

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Örnek, şaşılığın "gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu" olduğunu söyledi.

Şaşılık bulunanlarda görme bozukluğu, tembelliği ya da zayıf görme olabildiğini dile getiren Örnek, "Ani başlangıçlı şaşılıkta ise çift görme oluyor. Her iki göz farklı görüntüleri oluşturacağı için gözden beyne iletilen iki farklı görüntünün oluşmasıyla da çift görüntü meydana gelebilir. Şaşılık her iki gözde ya da tek gözde de olabilir. Her iki gözde değişken de olabilir. Tek gözde şaşılık olup diğer göz normal pozisyonda da olabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Örnek, optik aks karşıya bakarken orta hatta olması gerekirken gözde sapma meydana gelmesi durumu olan şaşılığa özellikle çocukluk çağlarında çok sık rastlandığını bildirdi.

 

'Okul başarısını doğrudan etkiliyor'

Şaşılığın genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebildiğini kaydeden Örnek, şu bilgileri aktardı: "Şaşılığın anne karnında teşhisi maalesef mümkün değil. Çocukların anatomik olarak yüz şekilleri tam oturmadığı için aileler bir yanılgıyla da doktora başvurulabiliyor. En çok başvuru ailenin 'ben çocuğumda şaşılık olduğundan şüpheleniyorum, gözünde kayma var' şeklinde oluyor. Daha sonra muayenede bunun olup olmadığı, ne tür bir şaşılık olduğu tespit edilerek tedavi ve takibi başlamış oluyor. Görme bozukluğu veya hafif şaşılık oyun çağında veya bebeklik döneminde fark edilemiyorsa da çocuğun okula başladığı anda öğretmenin veya çocuğun kendisinin fark etmesiyle belirginleşiyor. Dolayısıyla şaşılık okul başarısını ve eğitim durumunu doğrudan etkileyebilen bir durum olarak ortaya çıkıyor."

Prof. Dr. Örnek, şaşılık tedavi edilmediğinde görme kaybı ve göz tembelliğine kadar gidebildiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: "Şaşılık doğuştan olabildiği gibi daha sonra 2-3 yaşlarında da ortaya çıkabiliyor. Bazen ikinci nedenler dediğimiz travmaya bağlı veya başka nörolojik hastalıklara bağlı şaşılıklar da olabiliyor. Erişkinlerde özellikle diyabete bağlı geçici sinir felçleri olabildiği için erişkin çağlarda da olabiliyor. Çocukların gözünde kayma, şaşılık şeklinde ya da etrafındaki oyuncaklarla cisimlerle çok ilgilenmeme, tanıdıklarını gördüğü zaman tepki göstermeme, tanıyamama şeklinde belirtiler verebiliyor."

Şaşılığın tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Örnek, "Şaşılıkta en önemli konu olabildiğince erken farkına varmaktır. Geç kalındığında tedavi güçleşiyor. Tedavi yöntemleri yaş gruplarına ve şaşılığın durumlarına değişebiliyor. Bazen gözlük tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda özellikle doğuştan ve içe olan şaşılıkta cerrahi tedavi uygulanıyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler