Savaş suçu işlendi mi işlenmedi mi?

Birleşmiş Milletler (BM) Komisyonu üyeleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği ve "Dökme Kurşun" adını verdiği operasyonda savaş suçu işlenip işlenmediğini araştırmak üzere Gazze'ye gitti.

Yayınlanma: 01.06.2009 - 16:29
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze Şeridi'ne son saldırıları sırasında savaş suçu işlediği iddialarını araştıracak BM Komisyonunun üyeleri Gazze'ye geldi.

İsrail'in "ön yargılı" olarak nitelendirdiği ve işbirliği yapmayı reddederek vize vermediği heyetin başındaki Güney Afrikalı Richard Goldstone ve ekibi, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısından Gazze'ye girdi.

Heyet, Hamas Başbakanlığı'nın eski sözcülerinden, halen Refah geçiş noktasında protokol sorumluluğunu yürüten Gazi Hamad ile Gazze'deki BM yetkilileri tarafından karşılandı.

Hamas, heyetin gelişini memnuniyetle karşılarken, insan hakları örgütleri ve komisyonlarınca Gazze'deki savaşın gerçeklerinin ortaya konulması yolunda gösterilen çabaları övdü.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, yaptığı açıklamada, "Bu komisyonlara yardıma ve savaş sırasında saklı kalan ayrıntıların, gerçeklerin ortaya çıkarılması için kendilerine cesaret vermeye hazırız" dedi.

Barhum, İsrail'in bu tür komisyonlarla işbirliğine gitmemesinin de Gazze'de suç işlediğinin ve gerçeklerin gizli kalmasını istediğinin bir kanıtı olarak değerlendirdi.

Güney Afrikalı Yahudi yargıç Richard Goldstone, BM'nin daha önce Ruanda ve Yugoslavya için oluşturduğu mahkemelerde görev yapmıştı.

Heyette, London School of Economics'in uluslararası hukuk profesörlerinden Christine Chinkin, Pakistan'dan insan hakları avukatı Hina Jilani ile İrlanda'nın uluslararası savaş suçları konusunda deneyimli eski subaylarından Desmond Travers yer alıyor.

BM ekibinin Gazze'deki inceleme ve temasları yaklaşık bir hafta sürecek.

İsrail'in 27 Aralıkta başlayan ve 18 Ocak 2009'da sona erdirdiği, "Dökme Kurşun" adını verdiği operasyon sırasında, yerel kaynaklara göre 1400'den fazla Filistinli ölmüş; 5 binden fazla kişi yaralanmış; yüzlerce bina tümüyle ya da kısmen yıkılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler