Savaşı yaşıyoruz

Türkiye 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne bu yıl da çatışmaların gölgesinde giriyor.

Savaşı yaşıyoruz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2016 - 22:57

Cumhurbaşkanlğı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda Türk tanklarına saldıran YPG’nin siyasi kanadı PYD ile ateşkes anlaşmasının olmadığını dile getirdi. Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, Çin’deki G20 toplantısı ile ilgili bilgi verdi. Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD, Çin, Rusya devlet başkanları ve Japonya Başbakanı ile görüşeceğini ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Şansölyesi ve İtalyan Başbakanı’yla da dörtlü toplantı planlandığını belirtti.

Kalın, Erdoğan-Obama görüşmesinin içeriğine ilişkin de, “Uzun bir gündemimiz var. FETÖ’nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecek” dedi. Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilgili değerlendirme yapan Kalın, operasyonun Türkiye’nin sınır güvenliği için yapıldığını söyledi. Zaman zaman ABD’li yetkililerden Türkiye ile YPG terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan eleştiriler geldiğini belirten Kalın, “Bunlar kabul edilemez. Bunu, Suriye Kürtlerine karşı yapılan bir harekât gibi, Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik bir operasyon gibi yansıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz” diye konuştu. Kalın, askeri harekât sırasında Türk tankını vuran YPG’nin siyasi uzantısı PYD ile anlaşma sağlanmasının söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu yapıyla, bu örgütle, bunun o koluyla bu koluyla herhangi bir ilişkisi, anlaşması, vesairesi söz konusu değildir. Aynı anda üç terör örgütüne karşı mücadele eden bir ülkenin bu samimi gayretlerini başka yerlere çekmeye çalışmak tabii ki ne dostluk ilişkileri ile ne de anlamlı ve doğru bir güvenlik konseptiyle bağdaşabilir. Türkiye’nin güvenliği, bölgenin güvenliğidir. Bölgenin güvenliği aynı zamanda Avrupa’nın güvenliğidir, başka bölgelerin güvenliğidir. Türkiye’yi zaafa uğratarak kendilerine siyasi çıkar elde etmeye çalışanlar aslında bu konseptlerini, bu bakış açılarını artık ciddi bir şekilde gözden geçirmek durumundadırlar.”

ABD: Çatışma durdu, memnunuz

Günlük basın toplantısında Türkiye’nin Suriye operasyonuyla ilgisi soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, bölgedeki durumun oldukça dinamik ve değişken olduğunu vurgulayıp “Son 12 ila 18 saatte büyük oranda sükunetin hâkim olduğunu gördük ki bu memnuniyet verici” dedi. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türk askerleri ya da Türkiye’nin desteklediği güçler arasındaki “taktiksel operasyonların” IŞİD’le mücadelede fayda sağlamadığını düşündüklerini belirtti. Türkiye’nin operasyonlarını, planlandığı gibi sınır güvenliğini sağlamaya yönelik olduğu sürece faydalı ve yapıcı olarak gördüklerini ekledi. Sözcü Kirby, ABD’nin taraflar arasında arabuluculuk yapıp yapmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Taraflara odak noktalarının IŞİD olması gerektiği yönündeki arzumuzu açıkça ilettik. Ancak bir müzakere ya da arabuluculuk rolü oynayıp oynamadığımızı soruyorsanız yanıt hayır.”

Rakka planı zora girdi

Washington Post gazetesi editoryal yazısında Suriye’deki iç savaşın iki problemli ABD müttefikini birbirine düşürdüğünü yazdı. Türkiye’nin asıl amacının ABD’nin bir diğer müttefiki Kürtler liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) toprak almak olduğunun ortaya çıktığı belirtilen yazıda bu karmaşanın IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya bir operasyonu zora sokacağı belirtildi. Barack Obama hükümetinin düzgün bir strateji olmadan bölgedeki yerel güçleri IŞİD’e karşı harekete geçirip desteklediği, ABD özel kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeyinde otonom bir Kürt bölgesi kurmak isteyen Suriye Kürtleriyle birlikte hareket ettiği, Türkiye’nin ise buna karşı olduğu kaydedildi. Washington Post, öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya ile Suriye’nin batısında ateşkes planını görüştüğünü de hatırlatırken bu planın Moskova hükümetinin Beşar Esad rejimini sağlamlaştırma amacına yarayacağına dikkat çekti.

Türkiye çekilmezse operasyonda yokuz

Washington Post yazarı David Ignatius, Suriye krizini ele aldığı yazısında ABD’nin IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’yı alma planının Türkiye ve YPG arasındaki çatışmalar nedeniyle gecikmeye uğrayabileceğini yazdı. Olayları bir “Ortadoğu klasiği” olarak nitelendiği Ignatius, iki taraf arasındaki birbirlerine karşı güvensizliğin IŞİD’e karşı mücadelinin önüne geçtiğini kaydetti. Ignatius, bu durumun Türkiye ile Kürtler arasındaki fay hattı üzerine kurulan ABD’nin Suriye politikasını kırılganlığına işaret ettiğini belirtti. YPG liderlerinin Pentagon’a Türkiye geri çekilmediği takdirde Rakka operasyonunda Kürtlerin görev almayacağını aktarabileceği ve bunun şaşırtıcı olmayacağını ifade eden Ignatius, Rakka’yı temizlemek için YPG’ye yakın zamanda bulunabilecek bir alternatif olmadığını da vurguladı. Suriyeli Kürtlerin ilerlemesinin ABD’nin gizli cesaretlendirmeleriyle gerçekleştiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler