Sayıştay’ın AOÇ Müdürlüğü’ne ilişkin 2018 yılı raporunda dikkat çeken tespit
Sayıştay, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bataklıktan çiftliğe dönüştürülen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü’ne ilişkin hazırladığı 2018 yılı raporunda, “AOÇ’nin kötü yönetildiğini” ortaya koydu.
Raporda, müdürlüğün AOÇ’ye ait boş alanlar ile şehir içinde kaldığı için ekim yapılmayan arazinin ağaçlandırılmadığı tespit edilirken, AOÇ’de çalışan sınırlı sayıdaki personel için de “yeterince eğitim programı düzenlenmediği” belirtildi. AOÇ bünyesindeki süt fabrikasındaki süt dolum makinelerinin de eski olduğuna yönelik tespitler yer alan raporda, “bu nedenle hijyen problemi yaşandığı ve sütün son kullanma tarihinin dolmadan bozulduğu” vurgulandı.
Sayıştay Başkanlığı, AOÇ’ye ilişkin 2018 yılı denetim raporunu tamamladı. Raporda çok sayıda eksiklik tespit edilirken, eksikliklere ilişkin öneriler de yer aldı. Orta Anadolu steplerinde kurulan Ankara’nın “yaşanabilir bir kent olması” için “AOÇ arazilerinin yeşil ve açık alanlar için önemli bir potansiyel olduğu” vurgulanan raporda, AOÇ arazilerinin yeterince ağaçlandırılmadığı tespiti yer aldı.
Boş alanların dışında, daha önce hububat ekimi yapılırken ekim alanlarının şehrin ortasında kalması ve ekim, gübreleme, ilaçlama, sulama, hasat işlemleri ile tarım sigortası yaptırılmasında zorluklar yaşanması nedeniyle “buğday ekimi yapılmama kararı alınan tarım arazisinin de ağaçlandırılmadığına” dikkat çekilen raporda, söz konusu alanın daha önce ağaçlandırılması için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığı kaydedildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun “uygun”, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ise “uygun bulmadığı” için ağaçlandırmanın yapılmadığı belirtilen raporda, “arazinin ağaçlandırılması için girişimlerin sürdürülmesi” önerisinde bulunuldu.
‘PERSONEL DE EĞİTİM DE AZ’
AOÇ personeline yönelik “yeterince eğitim programı düzenlenmediğine” işaret edilen raporda, 2018 boyunca yalnızca 4 konuda toplam 6 eğitim düzenlendiği vurgulandı. AOÇ Müdürlüğü’nün faaliyetlerini program kadrolarının gerisinde, sınırlı sayıda personelle yürüttüğüne ve mevcut personelin bilgi birikiminin ve uzmanlığının sistematik çabalarla artırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, daha önce müdürlük faaliyet alanı içinde olan ancak daha sonra durdurulan bazı hizmetlerin yürütülmesi için öngörülen kadroların ise iptal edilmediği belirtildi.
‘SKT’ DOLMADAN BOZULUYOR
Raporda, AOÇ bünyesinde bulunan süt fabrikasındaki “süt dolum makinesine” ilişkin tespitler de yer aldı. Fabrikada halihazırda 2 adet şişe dolum makinesinin bulunduğu ve bin mililitrelik şişe süt dolum makinesinin 1973, 500 mililitrelik şişe süt dolum makinesinin ise 1989’da alındığına dikkat çekilen raporda, “Bu makinelerin her biri maksimum 4 bin adet/saat kapasiteye sahip olup dolum ünitesi kapalı sistem olmadığı için ortam havası pastörize süte bulaşabilmekte, dolayısıyla hijyen konusunda problem yaşanabilmektedir. Nitekim pastörize edilmiş süt dolum esnasında kontamine olmakta, bu durum ürünün raf ömrünün kısalmasına, son kullanma tarihi dolmadan bozulmasına neden olmaktadır” ifadeleri yer aldı. Öte yandan, bin mililitre şişe süt dolum makinesinin 30 mililitre, 500 mililitre şişe süt dolum makinesinin ise 20 mililitre fazla dolum yaptığı tespit edilirken, arızanın giderilmesi için yapılan çalışmaların da sonuçsuz kaldığı kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık