Şebeke suyu daha temiz!
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, şebeke sularının daha sağlıklı olduğunu savundu.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, ülkemizde damacana suları ile ilgili büyük bir yönetmelik eksikliğinin olduğunu söyledi. Şebeke sularının daha sağlıklı olduğunu savunan Demirkol, “İstanbul, Antalya gibi illerde yaşıyorsanız, apartmanda depo yoksa musluk suyu içebilirsiniz. Önemli olan eve kadar temiz gelen suyun binada kirlenmesi. Binadaki depolar sık sık temizlenmeli, plastik olan depoların da bir an önce sökülmeli ve depoların çelikten olmasına özen gösterilmelidir. Ben, evimde musluktan su içiyorum” dedi.
Bir türlü bitmek bilmeyen su tartışmalarında, son olarak bazı bilim insanlarının “Şebeke suyu daha temiz. Evimizde musluktan su içiyoruz” yönündeki açıklamaları, su tartışmalarının gündemdeki yerini korumasına neden oluyor. Şebeke suyunun temiz olduğunu savunanlar arasında yer alan Prof. Demirkol, İstanbul’da İSKİ’nin her ay bütün istasyonlarındaki ve 350 ayrı noktadan aldığı su numunelerini analiz ettiğini, yurttaşların da bu analiz sonuçlarını İSKİ’nin internet sitesinden görebileceğini söyledi.
Evinde musluktan su içtiğini belirten Demirkol, ambalajlı su içilmesi durumunda ise cam şişedeki suların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Lokantaya gittiğinde cam olmayan şişede su getirilmesi halinde bunu kabul etmediğini ifade eden Demirkol “Cam şişede su yoksa, lokantanın şebeke suyunu talep ediyorum. Toplumun da bu şekilde davranması, plastik suların yerini zamanla cam suların almasına neden olur. Çoğalırsak bunu başarabiliriz” dedi.
Yönetmelik eksikliği var
Damacana sularının dolum sırasında analiz edildiğini ancak suyun doldurulduğu kabın sağlıklı olup olmadığına bakılmadığının altını çizen Demirkol, “Suyun doldurulduğu kabın kirli mi, kanserojen bir kap mı olduğu, sağlık açısından uygun olup olmadığı bilinmiyor. Böyle bir zorunluluk ne yazık ki yok, büyük bir yönetmelik eksikliği var” diye konuştu. Demirkol, ABD’de yapılan araştırmalarda şişelenmiş suyun şebeke sularından daha mikroplu çıktığını, iyi temizlense bile plastik kaplarda bazı bakterilerin yıkamayla gitmediğini, defalarca kullanılan damacanaların bu nedenle cama göre daha riski olduğunu kaydetti. 19 litrelik büyük su bidonlarının hammaddesinin Bisfenol A (BPA) olduğunu anımsatan Prof. Demirkol, BPA’nın östrojen hormonunu taklit ederek kadında meme; erkekte prostat kanserine neden olabildiğini, ayrıca üreme hormonu ve endokrin sistem üzerinde de olumsuzlukların bulunduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı