Şeker işçisine de 4/C baskısı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün 9 Mart'ta yayımladığı bir genelge ile işçilerden 4/C'ye geçmelerini istediğini bildirdi.

Şeker işçisine de 4/C baskısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.03.2010 - 10:03

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün 9 Mart 2010'da bir genelge yayımladığını ve özelleştirme kapsamındaki fabrikalarında çalışan işçilerin 4/C statüsüne geçmeleri için başvurmaları gerektiğini bildirdiğini kaydetti.

Genelge sonrasında şeker fabrikaları işçilerine de TEKEL işçilerine yapıldığı gibi 4/C formlarını imzalamaları yönünde baskı yapılmaya başlandığını ifade eden Dibek, "Kimin isteğiyle böyle bir genelge yayımlanmıştır? Şeker Fabrikaları Genel Müdürü olan Mehmet Azmi Aksu, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu'nun kardeşidir. Bu genelgenin hazırlanmasını genel müdürden AKP mi istemiştir? Bu genelgenin hazırlanmasını isteyen AKP hükümeti neden fabrikaları işçilerle birlikte işçilerin mevcut haklarını koruyarak özelleştirmeyi düşünmemektedir" diye konuştu.
 

"Hukuka aykırı"

AKP hükümetinin TEKEL özelleştirmesinde olduğu gibi şeker fabrikalarındaki 4/C statüsüne geçecek olan işçilerin de tazminatlarını devlete ödetmek istediğini kaydeden Dibek, AKP'nin kamuya ait şeker fabrikalarını özelleştirme isteğinin Danıştay 13'ncü Dairesi tarafından durdurulduğunu hatırlatarak, "Mahkeme kararı ile özelleştirilmesi durdurulan şeker fabrikaları işçilerini hükümetin şimdiden 4/C'ye geçirmek istemesi hukuka aykırıdır" dedi. TEKEL özelleştirmesi sonrasında işçilere 4/C statüsüne geçiş için 30 günlük süre tanıyan Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulduğunu da hatırlatan Dibek, "Özelleştirmesi yapılan TEKEL işçileri için 30 günlük sürenin yeterli olmadığı hükmü sabitken, daha özelleştirmesi bile yapılmamış, özelleştirme kararı mahkeme tarafından durdurulmuş şeker fabrikalarının işçilerini 4/C statüsüne geçirmeye çalışmak AKP hükümetinin korkusunu ortaya koymaktadır. AKP hükümeti TEKEL direnişi sonrasında şeker fabrikası işçilerinin de kazanılmış hakları için mücadele etmelerinden korktuğu için bu yola başvurmuştur. Başbakanın işçilere '4/C'yi kabul etmezseniz yerinize başkasını alırım' demesi 'ölümü gösterip sıtmaya razı etme' anlayışıdır" diye konuştu.
 

Şeker fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün "4/C Genelgesi"

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan genelgede ise Bakanlar Kurulu'nun özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan işçilerin geçici personel statüsünde istihdam edilmelerine ilişkin esaslar hakkındaki kararı gereğince, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığına müracaat eden işçilerin, 4/C kapsamında atama tekliflerinin yapıldığı kaydedildi.

Genelgede, atama tekliflerinde, işçilerin çalışmak istedikleri illere ait bilgilere yer verilmediği, bu durumun Devlet Personel Başkanlığı'nca yapılacak atamalarda, işçilerin hangi illerde çalıştırılacağı konusunda belirsizliğe yol açtığı belirtildi. Genelgede Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvuracak işçilerden 3 il tercihini de bildirmeleri ve ilgili formun doldurulması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler