Selçuk'un yaşamını yitirdiği hastaneye ziyaretçi akını

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un yaşamını yitirmesinin ardından, CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Türkiye Değişim Hareketi(TDH) Lideri ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Amerikan Hastanesi'ne geldi.

Yayınlanma: 21.06.2010 - 14:45
Abone Ol google-news

CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, İlhan Selçuk'un demokrasi ve Cumhuriyetin öncülerinden olduğunu, Cumhuriyete, demokrasiye hizmet etitğini belirterek, Selçuk'un buruk bir ölüm yaşadığını söyledi. İlhan Selçuk'a sahip çıkılmadığını savunan Sevigen, TBMM üyesi olarak kendisinden özür dilediğini söyledi.

Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Akın Atalay ise Selçuk'un beyin hastalığı nedeni ile 4 Ocak 2010'da yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığını, tüm tedavilere karşın çoklu organ yetmezliği nedeni ile saat 13.15'te hayatını kaybettiğini hatırlattı. Atalay, Selçuk'un vasiyetinin Hacı Bektaş'a gömülmek olduğunu belirterek, "Türkiye'nin başı sağolsun" dedi.

Cenaze töreninin ayrıntılarının bu akşam Selçuk'un ailesi ve Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerince açıklanacağını belirten Atalay, ''Kendisinin bu konuda vasiyeti gereği Hacıbektaş ilçesinde toprağa verileceğini söyleyebilirim'' dedi.

Atalay, Selçuk'a ağabeyi Turhan Selçuk'un ölümünün bildirilip bildirilmediğine yönelik soru üzerine de ''Turhan Selçuk'un vefatıyla ilgili kendisine hiçbir bilgi verilmedi'' diye konuştu.

Akın Atalay, Selçuk'un ne kadar zamandır hastanede tedavisinin sürdüğüne ilişkin bir soru üzerine de 2008 yılının mart ayından sonra ağır bir ameliyat geçirip taburcu olduğunu ancak daha sonra gözaltı süreciyle başlayan rahatsızlıklarını bir türlü atlatamadığını ifade etti.
Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Şükran Soner de gazetecilerin duygularını sorması üzerine, ''Bu ülkenin aydınlanmacıları bu yargısız infazın hesabını soracaklardır'' dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Süheyl Batum da İlhan Selçuk'un sabahın köründe gözaltına alındığı ve arandığı dönemleri yaşadığını belirterek, ''Keşke böyle bir dönemi yaşamasaydık, kaybımız büyük'' diye konuştu.

Çok değerli yazarların, şairlerin ve sinemacıların kaybedildiğini ifade eden Batum, şunları kaydetti:
''Fakat yerine yenilerini koyabiliyor muyuz? Bundan şüpheliyim. Ama inşallah onun ömrünün son döneminde yaşadığı sıkıntıları, Türkan Saylan'ın da yaşamış olduğu sıkıntıları bir daha çocuklarımız yaşamayacak. Çocuklarımız inşallah ömürlerinin son döneminde ve bu kadar önemli yazarlar iken 'Gözaltına alınır mıyım, tutuklanır mıyım?' korkusu olmadan yazılarını yazabilecekler.''

Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül de İlhan Selçuk'un bu hastanede çok sıkıntılı, çok zor günleri olduğunu ama Selçuk'un büyük bir dirençle, heyecanla hastalığını yenmek için mücadele verdiğini ifade etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek de ''İlhan Selçuk hepimizin öğretmeniydi. Atatürk devrimciliğinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli bir öğretmeniydi'' dedi.

Çok büyük bir acıyı ve kaybı yaşadıklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''Ne acıdır ki hayatı boyunca darbelerle, acılarla, Ziverbey Köşkleriyle, işkencelerle hayatını idame ettirmiş bir insan öldüğünde hiç de kendisine yakıştırılamayacak bir suçlamayla karşı karşıyadır. İlhan Selçuk ile beraber olanlar İlhan Selçuk'un iyi bir Atatürkçü, iyi bir yurtsever ve devrimci olduğunu bilir. Fakat arkadaşlarımız maalesef hiç kimsenin hak etmediği şeylerle karşılaştı. Üzerlerinde ıslak, kuru imzalar arandı. Bugün başka arkadaşlarımızın da durumu budur. Belki de ömürlerini bitirseler de bu davadan beraat ettiklerini göremeyecekler. İlhan Selçuk Türkiye'ye bıraktıklarıyla ebediyete kadar yaşayacaktır. Türkiye'nin başı sağ olsun. Atatürkçülerin, devrimcilerin ve namuslu insanların başı sağ olsun.''

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ise İlhan Selçuk'un ne kötülük bildiğini ne bir suça karıştığını ne de rantla işi olduğunu ifade ederek, ''Onun amacı tamamen Türk toplumunu aydınlatmaktı'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de Türkiye'nin yıldızlarının teker teker kaydığını ifade ederek, bugün de Türkiye'de demokrasiye ve cumhuriyete sahip çıkmış, ömrünü ülkesi için adamış bir yıldızın daha kaydığını söyledi.

Sevigen, ''Son günlerde hep beraberdik. Gözlerinde bir burukluk vardı. Böyle buruk bir ölümü hiç yakıştıramadım İlhan Selçuk'a. O cumhuriyete, demokrasiye ve ülkesine çok hizmet etti. Ama inanıyorum ki ayrılırken yüreği, gönlü kırık ayrıldı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler