Semt sakinleri: Son yıllarda huzurumuz bozuldu

Tophane'deki sanat galerilerine yapılan saldırıları, bölge esnafı ve mahalleli "anlık bir olay" olarak nitelese de adının yazılmasını istemeyen birçok kişi, bölgenin muhafazakâr yapısına dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 24.09.2010 - 06:06
Abone Ol google-news

Tophane’deki sanat galerilerine yapılan saldırılar sonrasında, semt sakinleri ve bölge esnafı olaylarla ilgili çok fazla konuşmak istemiyor. Saldırının gerçekleştiği caddede kasaplık yapan Şemsettin Karahan “Bu, tamamen anlık bir olaydır ve herhangi bir örgütlenme olabileceğine inanmıyorum” dedi. Karahan şöyle devam etti: “Buranın insanları çok iyi, düzgün insanlardır. Benim oturduğum apartmanda 5 Rum komşum var, burada hoşgörü problemi yok. Bir daha da böyle bir olayın yaşanacağını sanmıyorum.”

‘Keşke biz de orada olsaydık’

Aynı mahallede çalışan Çetin Öztürk adlı yurttaş ise saldırı olayının medyanın pompalamasıyla büyütüldüğünü belirtti. Tophane’de son zamanlarda sayısı artmakta olan hotel, apart otel ve sanat galerilerinin kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen semt sakinleri, bu tür yerlerin ahlak anlayışlarına ve yaşam biçimlerine ters düştüğünü belirtti.

Olayların başlama sebebinin galerinin dışına taşan grubun içki içmesi olduğunu düşünen çevre sakinlerinden bazılarının yapılan saldırıyı meşru görerek “Keşke biz de o esnada orada olsaydık” ifadelerini kullanmaları dikkat çekti.

‘Sokakta yürünmez oldu’

Saldırının yaşandığı OUTLET adlı sanat galerisinin mülk sahibi Hüseyin Dorman, semt sakinleri olarak son yıllarda huzurlarının bozulduğunu, sokaklarda yürüyemez hale geldiklerini belirtti. Dorman özetle şunları söyledi: “Rumlar, gayrimüslimler, Romanlarla evlilikler oldu. 20 yıldır olaylar olmadı. Asıl sıkıntı açılış sıralarında kaldırımların kalabalık gruplarca işgal edilmesi, olayların yaşanmasında önemlidir. Dükkânımı sanat galerisi olarak kiraya verdim. Kiraya verirken de büyük bir hassasiyet gösterdim. Çevre halkına karşı sorumlu davranma şartını kontrata da yazdım. Mahalle aralarına oteller açılıyor, sabahlara kadar müzik sesleri geliyor, halk rahatsız olabiliyor. Olaylar bugüne kadar yaşananların birikimidir.

Adını vermek istemeyen bir başka esnafsa “Burada yeni ve daha önce işyeri açanlar kendilerini bölge halkına tanıtamadı veya yetersiz kaldı. İşyeri sahiplerinin bölge halkıyla, esnafıyla ilişkilerini geliştirmesinin bu tür sorunları aşmada çok önemli etken olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler