Sen misin sendikaya üye yapan
Sendikanın çıkar amaçlı ‘suç örgütü’ne dönüşmesinin ardından yöneticileri hapse giren TÜMTİS, hukuk arayışını sürdürüyor.
Türk İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası yani TÜMTİS, bir süredir şaşkınlık yaratan hukuki bir karar ve onun sonuçlarını bertaraf etmek için çaba harcıyor. TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk, başta üyesi oldukları konfederasyon Türk İş’i ses çıkarmaya, seslerine ses olmaya çağırırken sorunun yalnız kendileri için değil ülkedeki tüm sendikalar için büyük bir tehlike olduğunun altını çiziyor. 14 yöneticisi hakkında 1.5 ile 6.5 yıl hapis cezası verilen ve cezaları kesinleşen yöneticilerini birer birer hapse gönderen TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sendikal faaliyet yürütülen üyelerine ceza verilmesinin ‘Bütün sendikal harekete gözdağı’ olduğunu belirtiyor. Karara imza atan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimlerinin FETÖ suçlamasıyla görevden alınmış olduğunu hatırlatan Öztürk, işçi ve memur sendikalarının yanı sıra uluslararası işçi örgütlerinden de tepkilerin geldiği hapis cezası nedeniyle TÜMTİS’in bağlı bulunduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) da imza kampanyası başladığını dile getiriyor.
Bu bir gözdağı
Sivil toplum örgütlerinin yanı sıra kardeş sendikaların da karara ilişkin tepki ve protesto eylemleri ve açıklama yaptıklarını anlatan Öztürk, asıl olarak üyesi oldukları ve Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş’in sesini yeterince çıkarmamasından yakınıyor. Sendikanın verdiği bilgiye göre, yöneticileri hapse götüren olaylar özetle şöyle gelişti: Horoz Kargo’da işçiler TÜMTİS’e üye oldukları için işten çıkartıldılar. Bunun üzerine açılan 20’nin üzerindeki işe iade davası işçilerin lehine sonuçlandı. Horoz Kargo işvereni baktı ki sendikal örgütlenmeyi bu yöntemle durduramayacak, başka yol arayışına girdi. Horoz Kargo ve bazı ambar işverenleri TÜMTİS yöneticileri hakkında şikâyette bulundular. 2007 yılı Kasım ayında bir gece yarısı operasyonu ile sendikal örgütlenme yapan 7 TÜMTİS Ankara Şube yöneticisi gözaltına alındı. Çıkarıldıkları mahkeme de, daha sonra kapatılacak olan ve hâkimleri “Paralel örgüte üye olmak” suçlamasıyla görevden el çektirilen Ankara Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi. Bu mahkeme ve hakimler tarafından TÜMTİS yöneticileri hakkında tutuklama kararı verildi ve 6.5 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldılar. Dava 5 yıl sürdü ve sonuç değişmedi. Sendikal faaliyet “Suç örgütü kurmak” olarak karar altına alındı ve hapis cezaları da kabul edildi. Ardından Yargıtay’a itiraz edildi ancak Yargıtay da mahkemenin kararını onadı. Karara göre şube başkanı Nurettin Kılıçdoğan, örgüt lideri oldu ve 6.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Niyet susturmak
Hukuksuz bir durum ile karşı karşıya olunduğunu anlatan Kenan Öztürk, bir sendikanın suç örgütü olmakla suçlanmasının akla ve mantığa uyan bir yanının olmadığını belirterek, “Bu oyunu bozmak gerekiyor. Çünkü asıl amaç, mücadeleci sendikaları yıldırmak ve sendikal faaliyetlerini durdurmak. Ancak hem ülkede geniş bir dayanışma var hem de üyesi olduğumuz ITF ve ETA tarafından imza kampanyaları düzenlendi, geniş ilgi var” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı