Sencer Divitçioğlu imza günü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin değerli hocalarından Prof. Dr. Sencer Divitçioğlu, cumartesi günü saat 15.30'da Beyoğlu'ndaki İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti'nde öğrencileri ve okurlarıyla buluşacak.
Divitçioğlu; Hakan Güldağ ve İbrahim Ekinci tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ay Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Sencer Divitçioğlu Anlatıyor” isimli kitabını imzalayacak.
“Sencer Divitçioğlu Anlatıyor”, sıra dışı bir bilim adamının, Sencer Divitçioğlu’nun bir iktisatçı- tarihçi olarak bilimsel yolculuğunun yanı sıra aile çevresi, çocukluğu, ilk gençliği, bilim ve sanat dünyasından tanıdıkları, bilim dışı ilgileriyle özgün bir tanıklığı yansıtmaktadır. Bu kitapta Sencer Divitçioğlu’nun bir dönem çok tartışılan Asya Tipi Üretim Tarzı’nın, Toplum ve Bilim Dergisinin, üniversiteden uzaklaştırıldıktan sonra kendi deyimi ile “İktisadiya’dan tarihistan”a göçünün hikayesini okuyoruz. “Benim derdim bilinmeyen şeyleri çözmek. Hep öyle oldu. İktisatta da daha sonra yoğunlaştığım tarihde de… Tarihe üniversiteden atılmamızın arkasındaki nedenleri araştırmak için ara verdim. Tarih, acaba bizlerin üniversiteden niçin atıldığını açıklayabilecek miydi? Bunu bize yapan devlet acaba nasıl bir devletti? Bunun kökeni neydi?”
Sencer Divitçioğlu kimdir?
Prof.Dr.Sencer Divitçioğlu 14 Şubat 1927’de İstanbul’da doğdu. 1950 yılında İ.Ü. İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Paris Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi’nde yaptı. ‘Marx’da İktisadi Büyüme’ (1959) adlı teziyle doçent oldu. 1976 yılında Profesörlüğe yükseltildi. 1983 yılında Paris Üniversitesi’nde konuk profesör olarak dersler verdi.
Çeşitli iktisat kuramlarını matematiksel bir dille ele alan teorik çalışmaların ardından 20 yıldır tarihle uğraşmaktadır. Kendi deyişiyle ‘tarihsel konuşmalar’ yerine ‘konuşulan tarih’ üzerine kafa yormaktadır.
Divitçioğlu’nun Nasıl Bir Tarih? (1992), Osmanlı Beyliğinin Kuruluşu (3. Baskı, 1999), Oğuz’dan Selçuklu’ya (3. Baskı, 2000) Kök Türkler (2. Baskı, 2000), Ortaçağ Türk Toplumları Hakkında (2001) adlı kitaplarının retoriği bize ‘konuşulan tarih’in ipuçlarını vermektedir.
Divitçioğlu’nun diğer yapıtları: Mikroiktisat (1962), Asya Tipi üretim Tarzı ve Az-Gelişmiş Ülkeler (1966), Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu / Marksist Üretim Tarzı Kavramı (1967;2003), Das Kapital Üstüne Çeşitlemeler (1969), Değer, Üretim ve Bölüşüm (1982).
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!