Seyitömer işçisi direniyor
Özelleştirmeler sonrası bir yandan taşeronlaşma ile gelen iş cinayetleri bir yandan tazmintasız atılan işçi kıyımları çığ gibi büyüdü. 19 Haziran’da örgütlendikleri için işten atılan 600 kömür işçisi direnmeye devam ediyor.
Sendikalı olmanın her geçen gün zorlaştığı, toplu sözleşmeye giden yolların itina ile ve hükümet eliyle kapatıldığı ülkede sendikalı olmayı istemek için epey badire atlamak gerektiriyor. Tabii bir işyerinde kalmayı becerirse. Çünkü Türkiye’de sendikalı olmak isteyen iş arkadışına destek vermek de işten atılma nedeni. Hatta tazminatsız... Hatta işverenin canını sıkarlarsa hepsini toptan işten atar... Seyitömer’de olduğu gibi...
Daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde bir kamu işletmesi olarak faaliyet gösteren, Seyitömer Termik Santralı ile birlikte özelleştirilerek Çelikler Holding bünyesindeki Seyitömer Elektrik Üretim AŞ’ye devderilen Seyitömer Kömür sahasında çalışan ve işveren tarafından topluca işten çıkartılan 600 işçi direniyor. Direnmeye devam ediyor.
Özelleştirmelerin sonucunun iş cinayetleri ve kitlesel işsizlik olduğunu vurgu yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, yaptığı yazılı açıklamada, önce 20, sonra 18 işçinin işten atıldığını, ardından işten atılan arkadaşlarına destek veren işçilerin toplucu işten atıldığını hatırlatarak, özelleştirmelere son verilmesi çağırısında bulunuyor.
Verilen bilgiye göre, özelleştirme sürecinin ardından termik santralda çalışan işçilerin sendikal örgütlülüğüne izin verilirken, kömür sahasında çalışan işçilerin sendikamıza üye olmaları her türlü baskı ve tehditle engelleniyor. Yetersiz ücret, sosyal haklar ve kötü çalışma koşullarında çalışan bu işçiler Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ işten atmalara karşı iş bıraktıkları “kanun dışı eylemle işi aksattıkları” iddiasıyla işten çıkarılıyor. İşten çıkartılan işçiler yeniden işe dönmek için bekleme eylemine başlıyor.
Çelikler işyerinde 17 Nisan olaylarına karıştıkları gerekçesi ile önce 20 kişi, daha sonra 9 Haziran tarihinde de 18 işçi işten çıkartılıyor.
Zaten işten atılma endişesi ile yaşayan işçiler, işten atılan arkadaşlarının işe iadesini sağlamak amacıyla 10 Haziran günü başlayan oturma eylemi yapıyor. Bu eylem yaklaşık 9 gün aralıksız sürüyor.
Sendikanın örgütlenme çalışması yaptığı işyerinde, sorunun çözümü ve iş hayatının normale dönmesi amaçlı yaptığı gayret ve girişimlerden olumlu bir sonuç verimyor. Nihayetinde Çelikler Holding yönetiminin ÇEÜAŞ işyerinde çalışan işçilerin tamamının (600 kişi civarı) iş akitleri tazminatsız olarak feshediliyor.
“Çelikler İşletmesi çalışma koşullarının düzeltilmesini ve sendikalı toplu iş sözleşmeli çalışma düzenine geçmek için sendikamızda örgütlenmeye çalışan işten atarak bize göre Anayasal bir suç işlemiştir” denilen açıklamada, kömür işletmesinde de santral bölümünde çalışan işçiler gibi sendikal örgütlenme haklarına saygı gösterilmesi ve işten atılan işçilerin geri alınması gerektiği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!