SHÇEK'lerin adı "Kadın Destek Merkezi" olsun

13. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı sonuç bildirgesinde şiddete uğrayan kadınların başvurduğu Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) merkezlerindeki kadın bakış açısına sahip görevli sayısının artırılarak yeniden düzenlenmesi ve "kadın destek merkezi" adını alması istendi.

SHÇEK'lerin adı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.01.2011 - 14:49

Türkiye’nin dört bir yanından 42 kadın örgütünün Söke’de 17-19 Aralık tarihleri arasında “kadın cinayetlerine karşı mücadele” ana gündemiyle düzenlediği kurultayın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, emniyet müdürlüklerine bağlı kadın destek birimleri kurulmasının önemine işaret edilerek bu alanlardaki görevlilerin, kadına yönelik çalışmalar konusunda bilgilendirilmiş cinsiyetçi olmayan bir bakış açısına sahip olması gerektiği belirtildi. Sığınaklarda, dayanışma merkezlerinde, sağlık, adli kurumlarda ve kolluk kuvvetlerinde ihtiyaç duyulan dillerde hizmet verilmesi gerektiği ifade edildi.
Sığınaklar gizli kalmıyor.

Kolluk kuvvetleri ve diğer birimler tarafından “sığınakların gizliliği ilkesi”nin ihlal edildiğine dikkat çekilen bildirgede “Sığınakların gizliliği uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiştir. Görevlilerin bu konuya duyarlılığı sağlanmalı, ihlaller nedeniyle kadın ve çocukların can güvenliğinin tehlikeye atılması önlenmelidir. E-devlet uygulamalarında da gizliliğin ihlal edilme tehlikesi büyük önem taşımaktadır. Bu uygulamalarda kadının ve çocuğunun gizliliğinin korunması için nüfus kayıt bilgilerinin karartılması ve yeniden kütük bilgilerinin girilmesi sağlanmalıdır” denildi.

Bildirgede, Belediyeler Yasası’na göre nüfusu 50 bini geçen belediyelerin sığınak açmasının sağlanması açmayanlara ise yaptırım uygulanması istendi. Kaynak sıkıntısı bulunan yerel yönetimlerin ek bütçeler oluşturarak danışma merkezi ve sığınak faaliyeti yürütmelerinin sağlanabileceği kaydedildi. Bildirgede alınması gereken acil önlemler şöyle sıralandı:

“Sığınaklar işlevsiz hale getirilmemeli. Sığınak sonrası yaşamı kolaylaştıracak, şiddetten uzaklaşmak isteyen kadın ve çocukların ihtiyaçlarına yönelik bütçe ayrılmalı, buna yönelik sosyal politikalar geliştirilmelidir. Yerel ve merkezi yönetimler kadına yönelik aile içi şiddet konusundaki çalışmalarını, Başbakanlığın 2006/17 sayılı genelgesinde de ortaya konduğu gibi kadın örgütlenmeleri ile ortaklık geliştirerek sürdürmeye çalışmalıdır. Devletin sosyal politikalarının ve kurumlarının yeniden yapılandırılması söz konusudur. SHÇEK’in dönüşümünü de içeren bu değişimlerin kadına yönelik şiddete karşı etkin mücadele araçları içerecek biçimde geliştirilmesi, bu süreçle ilgili kadın örgütlenmelerinin bilgilendirilmesi, kadın örgütlenmelerine sürece müdahale imkanlarının tanınması, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadeleye ayrılan bütçelerin hem merkezi, hem yerel düzeyde artırılması gereklidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon