Sıfır demokrasi

Alman Bertelsman Stiftung Vakfı tarafından yayınlana rapora göre, 41 OECD ve AB üyesi ülkeleri arasında İsveç hem 'Politika performansı', hem de 'Demokrasi'de 1. sırada bulunuyor. Aynı endekslerde sırasıyla 39. ve 41. olan Türkiye'nin 'demokrasi kalitesi' açısından 'önemli açıklar'ın olduğu savunulurken "İfade ve toplantı özgürlüğü ihlalleri var" ifadeleri kullanılıyor.

Yayınlanma: 07.04.2014 - 15:07
Abone Ol google-news

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu OECD ve AB üyesi 41 ülkenin son yıllarda uyguladığı ekonomik, sosyal ve çevre politikalarının kalitesini ve sürdürülebilirliğini irdeleyen Alman Bertelsman Stiftung Vakfı tarafından yayınlanan rapora göre genel politika performansı açısından İsveç, Norveç ve İsviçre ilk üç sırada yer alırken Türkiye 39. geldi. Demokraside ise İsveç'in başı çektiği endeksin sonuncusu olan Türkiye, "Ekonomik Politikalar" sıralamasında da 23. geldi.

Alman Bertelsman Stiftung Vakfı tarafından yayınlanan "OECD ve AB'de Politika Performansı ve Yönetişim Kabiliyetleri. 2014 Sürdürülebilir Yönetim Göstergeleri" adlı rapor, 2011 yılının ortasından 2013 yılının ortasına kadar geçen iki yıllık dönemde 41 ülkenin politikalarının kalitesi ve uzun vadede sürdürülebilirliği inceliyor.

POLİTİKA PERFORMANSI ENDEKSİ

Bu arada, 100'den fazla uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen çalışma sonucunda hazırlanan çeşitli endekslerden "Politika Performansı Endeksi"nin ilk üç sırasında İsveç, Norveç ve İsviçre'de bulunuyor.

Almanya'nın 5. İngltere'nin 8. geldiği endekste ABD ancak 28. olabildi. Endekste Türkiye ise Kıbrıs (Rum Kesimi) ile eşit puanda: 39. Yunanistan ise 41. sırada bulunuyor.

DEMOKRASİ ENDEKSİ

Bertelsman Stiftung vakfının da yayınladığı "Demokrasi Endeksi"nin başında sırasıyla İsveç, Finlandiya ve Norveç'e yer veriliyor. Almanya'nın 6., ABD'nin ise 8. olduğu endekste İngiltere'nin ancak 24. gelebilmesi dikkat çekti.

Ancak incelenen 41 ülke arasında en zayıf performansı Türkiye gösterdi. Türkiye, "Demokrasi Endeksi"nde üç AB ülkesi olan Malta, Romanya ve Macaristan'ın ardından sonuncu oldu.

DİĞER ENDEKSLER

Rapora göre, Türkiye, İsviçre'nin 1. olduğu "Ekonomik Politikalar"da 23., İsveç'in başı çektiği "Sosyal Politikalar"da ise 39. sıraya yerleştirildi.
Bu arada "İcra Kapasitesi"nde 28. sırada yer verilen Türkiye ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler de dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN "DEMOKRASİ KALİTESİ"

Bertelsman Stiftung raporunda Türkiye'nin "demokrasi kalitesi" konusunda "önemli açıkları"nın olduğu, en düşük toplam notu alarak ilgili endekste 41. geldiği vurgulanırken "Partilerin finansmanı şeffaf değil, Hükümetin medyaya erişimi orantısız ve gazetecilerin hükümetin tehditlerine maruz kalıyor" savları dile getiriliyor.

Hukuk sistemine ilişkin kaygıların "sivil hakların korunmasının sorgulanmasına" neden olduğu savunulurken "İfade ve toplantı özgürlüğü ihlalleri var. Sünni olmayan Müslümanlar ile Kürtler, ayrımcılıkla karşı karşıya ve kadınlara yönelik şiddet sorun oluşturuyor" deniliyor.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK POLİTİKALARI

"Son yıllardaki güçlü kazanımlara rağmen, Türkiye, ekonomik politikalar konusunda hala uluslararası sıralamada orta basamaklarda (23. sırada) bulunuyor" değerlendirmesinin yapıldığı rapora göre, "GSYH büyümesi, bir miktar yavaşladı ancak kişi başına gelir 10 yıldan kısa bir süre içinde üç kat arttı ve yoksulluk önemli ölçüde azaldı."

İşgücüne katılımın başta kadınlarda olmak üzere düşük, işsizliğin ise özellikle gençler arasında yüksek olduğu kaydediliyor. Raporda dolaylı verginin devletin gelirlerinin çoğunu sağladığına dikkat çekildikten sonra "Bütçe açıkları nispeten yüksek ancak brüt kamu borcu, uluslararası standartlara göre ılımlı olmayı sürdürüyor" değerlendirmesine de yer veriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler