'Sigara en öldürücü küresel salgın'

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyondan fazla kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği, bu nedenle de sigaranın en öldürücü küresel salgın hastalık olarak kabul edilebileceği bildirildi.

'Sigara en öldürücü küresel salgın'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.02.2013 - 10:07

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi ve Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaptığı açıklamada, sigara kullananlara, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nü fırsat bilerek, kaliteli bir yaşam için sigarayı bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Araştırmaların dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin sigaranın yol açtığı çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirten Özlü, ''Bu rakamlar 10 saniyeden daha az sürede bir kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü ortaya koyuyor. Ülkemizde ise sigara kullanımı nedeniyle yılda 120 bin civarında kişinin öldüğü hesaplanmakta'' dedi.

Prof. Dr. Özlü, bu rakamların terör, trafik kazaları, yangın, AIDS, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, cinayet ve intihar olaylarına bağlı ölümlerin toplamından daha fazla olduğunu vurgulayarak, ''Sigara, küresel olarak en öldürücü salgın hastalıktır. Genç yaşta meydana gelen zamansız ölümlerin yüzde 20'den fazlası sigaraya bağlıdır. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı içmeyenlere oranla yaklaşık 25 kat daha yüksektir. Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir'' diye konuştu.

21 kanser türünün sebebi sigara

Sigaranın kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozduğuna ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma getirdiğine dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti: ''Sigara, akciğer, kalp ve beyin damar sistemi hastalıklarından kanserlere kadar tüm dünyada en sık görülen, öldüren, sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan hastalıkların nedenidir. Kısacası sigara, parayla satın alınan hastalıklara yol açmaktadır. Sigara 21 kansere, 18 alt solunum yolu hastalığına, 6'şar tür kalp ve sindirim sistemi hastalığına, 5 beyin damar hastalığına, 15 damar hastalığına yol açmaktadır. Sigara ayrıca onlarca kadın hastalığının da nedenidir. Bu hastalıkları çoğaltmamız mümkün. Sigaranın neden olduğu hastalıkların listesi çok uzun. Neden olmadığı hastalıkları sayarsak elimizde daha kısa bir liste geçer.''

Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigarayı bırakacak kişinin kesin karar vermesi gerektiğini belirterek, ''Ancak net kararla sigara bırakılabilir. Kişi bu kararı aldıktan sonra biraz sabretmeli. Yaklaşık 3 hafta sigara içilmediği takdirde yoksunluk hissinin azaldığı fark edilecektir. Bu süre geçildikten sonra sigara içme isteği azalacaktır. Sabırlı ve kararlı olmanın sigara bırakmada en önemli adım olduğu unutulmamalı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon