Sigara KOAH ölümlerinde de etkin faktör

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Tor, dünyada yüzde 163 hızla artış gösteren Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığıyla (KOAH) ilişkili ölümlerde sigara içme salgınındaki artışın en önemli faktör olduğunu bildirdi.

Sigara KOAH ölümlerinde de etkin faktör
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.11.2010 - 12:06

Tor yazılı açıklamasında, dünyada giderek artan akciğer hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla 2010'un ''Akciğer Sağlığı Yılı'' olarak ilan edildiğini, 25 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla da çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini belirtti. KOAH bilincinin oluşturulması amacıyla ZKÜ göğüs hastalıkları polikliniğine yakınmaları olan kişileri nefes ölçüm testi yaptırmak üzere beklediklerini anlatan Tor, şunları kaydetti:

''KOAH kişide nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkartma gibi yakınmalar ile solunum fonksiyonunda ciddi kayba yol açan kronik ilerleyici akciğer hastalığıdır. Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek ve kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde iltihap oluşturarak, normalden daha erken yaşlanmasına neden olur. 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içen, tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde nefes ölçüm testinin yaptırılması gerekir.''

KOAH'tan ölümler

Prof. Dr. Tor, Türkiye'de 40 yaş üstü her beş kişiden birinde KOAH olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: ''Zonguldak merkezinde yapmış olduğumuz çalışmada da KOAH prevalansı 40 yaş üstü kişilerde yüzde 18 olarak saptanmıştır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.

Ayrıca KOAH en önemli ölüm nedenleri arasında dünyada dördüncü, Türkiye'de ise üçüncü sıradadır. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer alan hastalıklarda ölüm oranları son yıllarda belirgin azalırken KOAH'tan ölümler artış göstermektedir. Dünyada yüzde 163 hızla artış gösteren KOAH'la ilişkili ölümlerde sigara içme salgınındaki artış en önemli faktördür.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon