Sigortasız çalışmaya "salgın hastalık" benzetmesi

Avrupa Sendikalar Enstitüsü'nün, Avrupa'nın 30 ülkesindeki çalışma hayatı koşullarını ele aldığı raporunda, güvencesiz çalışmanın tüm Avrupa'da ''salgın bir hastalık'' gibi yayıldığı belirtildi.

Sigortasız çalışmaya
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2010 - 08:42

Avrupa Sendikalar Enstitüsü, Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ile Hırvatistan, Türkiye ve Makedonya Cumhuriyeti'nde çalışma yaşamının karşılaştırıldığı bir rapor hazırladı. Raporda, ülkeler, istihdamdan sosyal bütünleşmeye, ekonomik krizden emek verimliliğine çeşitli konularda değerlendirildi.

''Güvencesiz çalışmanın tüm Avrupa'da salgın bir hastalık gibi yayıldığı'' vurgulanan raporda, gönülsüz veya yarı zamanlı işler, işçi kiralama, belirli süreli iş sözleşmeleri, düşük ücretli işler artarken, işçi-işveren ilişkilerinin daha istikrarsız ve güvensiz hale geldiğine dikkat çekildi.

Raporda öne çıkan tespitlerden bazıları şöyle:

– Son 10 yıl içerisinde AB'nin 27 ülkesi içerisinde verimliliğin gelişimi ve işçi ücretleri arasındaki açık artmıştır.
– Nüfus temelli gerçek ücretlerin kayda değer bir alım gücüne sahip olmaması özel tüketimin kredili bir şekilde sürdürülmesine veya ''varlık balonlarına'' bağlı kalmasına neden olmuştur.
– Son krizin sonuçlarının gösterdiği gibi Avrupa'nın büyümesi dışarıdan gelecek şoklara daha duyarlı hale gelmiştir.
– Avrupa ülkelerinde istihdama ilişkin oranlar farklılık göstermektedir.
– Kadın istihdam oranının en yüksek olduğu 4 ülkenin 3'ünde tam zamanlı istihdam da (Finlandiya, İsveç ve Danimarka) en yüksek göstergelere sahiptir. Hollanda, kadın istihdam oranlarında en iyi üçüncü ülke olmasına rağmen yarı zamanlı istihdamın yaygınlığı nedeniyle tam zamanlı istihdam oranlarında en kötü üçüncü ülkedir.
– Son 10 yıl içerisinde hem kadınlar hem de erkekler arasında yarı zamanlı çalışma artmaktadır. AB üyesi 27 ülkede kadınların yarı zamanlı çalışma oranı 2000 (ikinci çeyrekte) yılında yüzde 28.7 iken 2008'de (ikinci çeyrekte) yüzde 30.7'ye çıkmıştır. Erkekler arasında yüzde 1.2 olan oran 2008'in ikinci çeyreğinde yüzde 7.1;e çıkmıştır.
– Son zamanlarda işler daha az güvenlikli ve daha çok güvencesiz hale gelmektedir. İmalattan hizmetlere sektörel bir kayma olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum genellikle hizmet sektöründeki işlerin kalitesinin (en azından çalışma koşulları ekseninde) gelişmesiyle bağlantılıdır.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler