Siirt Valisi: Bataklığı kurutmamız gerekir

Siirt Valisi Necati Şentürk, cinsel istismar olaylarıyla ilgili olarak, ''Bataklığı kurutmamız gerekir'' dedi.

Yayınlanma: 28.04.2010 - 11:48
Abone Ol google-news

Siirt Valisi Necati  Şentürk, Valilik Toplantı Salonu'nda Siirt ve Pervari'deki cinsel istismar olaylarıyla ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve sosyal hizmet uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

Yaklaşık 29 kişinin şüpheli olarak adliyeye intikal ettirildiğini belirten Şentürk, ''Aralarında bir kişi yüksekokul mezunu. Diğerlerinin eğitim düzeyi düşük'' diye konuştu.
Şentürk, ''Mağdur çocukların babasıyla görüştüm. Devlet olarak himayemize aldık. 3 yıl süreyle o aileye ekonomik yardımda bulunacağız, sosyal ve psikolojik destek vereceğiz'' dedi.

Ailenin de eğitim düzeyinin çok düşük olduğunu, bu nedenle çocuklarındaki psikolojik değişimleri, rahatsızlıkları fark edecek düzeyde olmadığını bildiren Şentürk, ailenin ekonomik sorunlar çektiğini, ailedeki birey sayısının çok fazla ve bir çocuklarının 20 yıldan beri kayıp olduğunu söyledi.

Bölgede nüfus planlamasına karşı direnç olduğunu, herkesin bakabileceği kadar çocuk sahibi olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, ''Olayın ekonomik nedenlerinin yanında sosyal sebepleri de vardır. Sanki yanlış anladığımız örf ve adetler var. Onları da evrensel değerlerle bağdaşır hale getirmemiz gerekir'' dedi. Bu tür olaylarda sosyal yaptırımın da açıkça gösterilmesi gerektiğini düşündüğünü bildiren Şentürk, şöyle devam etti:

''Siirt halkı bunu gösteriyor, Siirt basını gösteriyor. Kurumsal olarak söylemiyorum. Münferit basın, olayı toplumsal suça dönüştürdü. Yani sanki büyük kitlelerin ve toplumun tamamının suçlanabileceği, onların sorumlu hale getirilebileceği duruma getirdi. Bu tip suçlar elbette ki Türkiye'nin her yerine de işleniyor. Daha dün bir başka ilimizde benzer hadise meydana gelmiştir. Ama bu hadisede hiç kimse o ilin tamamını suçlamamıştır ya da basın o ilin tamamını suçlamamıştır. Bu tür ahlak dışı ve Siirtlilerin benimsemediği, hatta lanetlediği hadiseleri işte 'Siirtliler böyledir', ben duymadım ama 'Siirtlilerin Allah belasını versin' şeklinde ifadeler kullanılmış. Bunlar çok yanlış ve kullananın kültür seviyesini ve kalitesini ortaya koyan sözleridir. Bunları hiçbir zaman tasvip etmiyorum. Bu bakımdan bir kez daha özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçlular, şüpheliler, hadiseye karışanlar hariç. Ama Siirt'te yaşayan o faziletli insanlardan da özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum.''

Bugün ayrıca okul müdürleri ve rehber öğretmenlerle toplantılar düzenleneceğini ifade eden Vali Şentürk, şunları kaydetti: ''Çocukların korunması gerekiyor. Çocuklara da o bilincin verilmesi gerekiyor. Normal hayatta, okula giderken, okulda, sokakta oyun oynarken, kendini koruma bilincini vermemiz gerekir. Bu da eğitim yoluyla olur. Anne babaların, sivil toplum örgütlerinin, devletin de yapacağı bazı işler vardır. Bu bataklığı oluşturan nedenler nelerdir? Onların üzerinde durmamız gerekir. Bataklığı kurutmamız gerekir.''

Vali Şentürk, gelecek hafta Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Sağlık Bakanlığından heyetlerin Siirt'e geleceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon