Şimşek: 6,7 yaşıma kadar Türkçe konuşamadım

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda Kürt kökenli olduğunu ifade ederek '6-7 yaşıma kadar Türkçe bile konuşamıyordum' dedi. Şimşek, Cumhurbaşkanın Erdoğan'ın dediklerinin aksine Merkez Bankası'nın 'bağımsız' olduğunu yineledi.

Şimşek: 6,7 yaşıma kadar Türkçe konuşamadım
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 01.04.2015 - 15:33

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin başarılı bir şekilde nihayetlenmesi durumunda Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının her yıl yüzde 1 artabileceğini ve bunun da bölgede etkisini göstereceğini ifade etti.

Şimşek, 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, şu anda petrol fiyatlarının önemli bir konu olduğunu, ancak bölgedeki bütün geçici karışıklıkların ötesinin görülmesi gerektiğine dikkati çekti. Zor zamanlarda iş yapabilmenin kolay olmadığını ifade eden Şimşek, hem Türk hem Arap hem de diğer ülkelerden meslektaşları ve iş adamlarının bütün karışıklık ve zorluklara rağmen kararlı olduklarını dile getirdi. Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: "Bütün resmi görebilmemiz gerekiyor. Burada bazı önemli noktalar var.

Bunlardan ilki bütün jeopolitik gerginliklere ve etnik çatışmalara rağmen nasıl ileriye gidebileceğimiz sorusudur? Düşük petrol fiyat fiyatını bütün bölge ve hatta petrol ihraç eden ülkeler için dahi avantaja nasıl dönüştürebiliriz? Türkiye ile Arap dünyası arasındaki yatırım ve ticareti nasıl canlandırabiliriz? Bölgede büyük fırsat vardır. Bu bölgede maalesef şu anda çeşitli çatışmalar var. Toplumun daha hoşgörülü olması için çaba göstermeliyiz. Kucaklayıcılık bölgede anahtar olacaktır.

Türkiye'de farklı etnik gruplar yaşamaktadır. Farklı dini gruplar vardır. Biz bütün konuların üstesinden gelmek için temel hak ve özgürlüklere önem verdik. Demokratik standartları zenginleştirmeli ve bunun sayesinde daha dengeli ve kendi içinde tutarlı politikalar yaratmalıyız. Türkiye'nin bunu başarması aslında bir örnek ve bölge için bir ilham kaynağı olacaktır."

Türkiye'de yaşadığını ve Kürt kökenli olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu ülkenin Maliye Bakanıyım. 6-7 yaşıma kadar Türkçe bile konuşamıyordum. Annem ve babam çiftçi idi ve okuma yazma bilmiyorlardı, Türkçe tek kelime konuşamıyorlardı. O yıllarda Türkiye ne yazık ki kendi kendini inkarı yaşamıştır yani bu etnik farklılıkları inkar etmiştir. Geçtiğimiz on yılda ise çok çeşitli reformlar gerçekleştirdik. Farklı etnik gruplara sahip olmanın bir tehdit olmadığını ve tam tersine bizim birlik olduğumuzu idrak ettik…

Geçtiğimiz 30 sene zarfında neredeyse 40 bin kişi hayatını bundan dolayı kaybetmiştir. Ekonomik olarak da bazı tahminlere göre 300 milyar TL, bazı tahminlere göre dolaylı etkiler de dahil edildiğinde 500 milyar TL kaybetmiştir. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde biz artık milyar dolarlar hiç kaybetmek istemiyoruz. Biz bu parayı eğitime, altyapıya, kalkınmaya, Ar-Ge'ye kanalize etmek istiyoruz. Hükümetimiz bir barış süreci içerisinde çalışmakta ve bunu başarılı bir şekilde götürmektedir" diye konuştu.

Silahsızlanma çağrısının yapılmasının ileriye dönük çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Şimşek, dolayısıyla bu konunun çözüme ulaşmasının son derece yüksek ihtimal olduğuna işaret etti. Bakan Şimşek, çözüm sürecinin başarılı bir şekilde nihayetlenmesi durumunda Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının her yıl yüzde 1 artabileceğini ve bunun da bölgede etkisini göstereceğini ifade etti.  

"KOBİ'lerin finansman imkanlarının geliştirilmesi için önlemler alınmalı"

Düşük petrol fiyatları nedeniyle petrol ihraç eden ülkelerin 1,7 milyar dolar kaybettiğini ve petrol ithal eden ülkelerin ise bu miktarı kazandığını söyleyen Şimşek, "Niçin bu fiyatlar düştü? Birtakım sebepler var. Bu fiyatların düşük ya da yüksekte olmasından bağımsız olarak her halükarda çeşitlilik yaratmak zorundayız. Her şey iyi iken bunun üzerinde pek durmayız. Ama fiyatlar düştüğünde kötü bir şeymiş gibi gözüken aslında büyük bir fırsattır. Bu da bize çeşitlenmenin kapısını açacaktır. Bu bölgede bundan ders alınarak daha akıllıca adımlar atılır" dedi.

Türkiye ile Arap dünyası arasındaki bağların daha fazla güçlendirilmesi için katılımcıların öneriler getirdiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti: "Çeşitlilik çok önemli. Neden Orta Doğu'dan daha az mal almaktayız? Çünkü enerjiye yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye ile Arap dünyası arasında ticaret gelişsin diye uğraşıyoruz. KOBİ'ler için de bazı düzenlemelere ihtiyacımız var.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında bu konunun üzerinde duracağız. KOBİ'lerin finansman imkanlarının geliştirilmesi için önlemler alınmalıdır. Genç bir nüfusa sahibiz. Onların istihdama ihtiyaçları vardır. Bu insanların kalifiye olması da önemlidir. Eğitimin öncelikle alınmasını gerektiğini düşünüyorum. Eğitimle birlikte altyapı ve Ar-Ge'nin de ön sırada yer alması gerekiyor."

“MERKEZ BANKAMIZ BAĞIMSIZDIR”

Şimşek, konuşmasının ardından gerçekleştirilen panele de katıldı. Panelde yaptığı konuşmasında Şimşek, “Merkez Bankamız bağımsızdır ve kararları ekonomik rasyonlara göre verirler. Bizim para politikası standartlarımız nispeten daha gevşektir ama fiskal politikalarımız nispeten daha katıdır” dedi. Şimşek ayrıca doların küresel bazdaki yükselişinin gelişmekte olan ülkeler için iyi olmadığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler