Şimşek'ten bütçe ve zam açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı merkezi yönetim bütçesini açıkladığı basın toplantısında, bu yıl Temmuz ayında aile yardımı dahil 1480 lira olan ortalama memur maaşının, yapılacak artışlar sonunda 2010 yılı Ocak ayında 1518 liraya, Temmuz ayında ise 1555 liraya yükseleceğini kaydetti.

Şimşek'ten bütçe ve zam açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.10.2009 - 09:41

Gerçekleşen enflasyonun zam oranlarını aşması halinde aradaki farkın telafi edileceğini belirten Bakan Şimşek, ''Gelecek dönemde de krize rağmen, memur, emekli ve işçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. 2009 yılında yapılan artışlar da muhtemelen enflasyonun üzerinde kalacak. Bu yılda kriz yılı olmasına rağmen, ücretlerde memurlar açısından reel artış söz konusudur'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı bütçesi hazırlanırken, GSYH büyüklüğünün 1 trilyon 29 milyar lira, büyüme hızı oranı yüzde 3,5, TÜFE yıl sonu oranı yüzde 5,3, ihracat 108 milyar dolar, ithalat 153 milyar dolar olarak hedeflendiğini belirtirken, ''2010 yılı bütçesine baz olan makroekonomik büyüklükler gerçekçidir'' dedi.

Merkezi yönetim bütçesinin ekonominin krizden çıkışına katkı sağlayacağını, esnaf ve tarımsal kredilerde faiz sübvansiyonun, ihracat kredilerine, KOBİ desteklerine, hazine teşvik ödemelerine, istihdamın maliyetini azaltmak amacıyla yürürlüğe konan işveren priminin 5 puan indirimine devam edileceğini anlatan Şimşek, ''2010 merkezi yönetim bütçesi sosyal yönü güçlü bir bütçe. Bütçemizi ekonomik olarak dezavantajlı kesimleri destekleyecek şekilde hazırladık'' dedi.

Bakanı Şimşek, 2010 yılı bütçesinde hem giderleri kontrol altına aldıklarını hem de gelirleri artırdıklarını, bu suretle bütçe açığını 2009 yılı gerçekleşmelerine göre daha aşağı seviyelere çekeceklerini söyledi.

2010 yılında da Türkiye'nin büyük bir küresel aktör haline gelmesini sağlayacak ekonomik ve mali politikaları izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, ekonominin yapısal dönüşümünü sağlayacak reformlara kararlılıkla devam edeceklerini, bu suretle ülkenin yatırımlar için bir cazibe merkezi olma niteliğini önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini ifade etti.

Orta Vadeli Program ve Mali Plan ile ortaya koydukları politika ve hedefler doğrultusunda maliye politikalarını yürüttüklerini ve bütçeleri de buna uygun hazırladıklarını belirten Şimşek, ''2010 yılı bütçesi de daha önce açıkladığımız çerçevede hazırlanmış bir bütçedir. 2010 yılı bütçesi küresel krizin etkisiyle bozulan kamu dengelerini düzeltmeyi amaçlamaktadır. 2010 yılı bütçesinde hem giderleri kontrol altına alıyoruz hem de gelirleri artırıyoruz. Bu suretle bütçe açığını 2009 yılına göre, bu yılın gerçekleşmelerine göre daha aşağı seviyelere çekeceğiz'' diye konuştu.

2010 yılı bütçesiyle eğitime ve sağlığa daha fazla kaynak ayırdıklarını, sosyal destekleri artırarak devam ettirdiklerini bildiren Şimşek, reel kesimi, çiftçiyi desteklemeye devam edeceklerini, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini daha yüksek oranda desteklemeyi sürdüreceklerini ve bölgesel gelişmeye yönelik yatırımları da artıracaklarını kaydetti.

2009 yılı bütçesi yıl sonu gerçekleşme tahminleri

2009 yılı bütçesi yıl sonu gerçekleşme tahminleriyle ilgili de bilgi veren Bakan Şimşek, 2009 yılı sonu itibariyle merkezi yönetim bütçe giderlerinin 266 milyar 752 milyon lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 203 milyar 928 milyon lira ve bütçe açığının da 62 milyar 824 milyon lira olmasını öngördüklerini söyledi.

Faiz dışı açığın 7 milyar 324 milyon lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu tahminlerimiz doğrultusunda 2009 yılı başlangıç bütçesine göre bütçe giderleri yüzde 2,9 artmakta, bütçe gelirleri ise yüzde 18 oranında azalmaktadır. Bütçe açığı ise 10,4 milyar liradan 62,8 milyar liraya artmaktadır. Bütçe açığının milli gelire oranı ise yüzde 6,6'ya tekabül etmektedir.

2009 yılında bütçe açığında ortaya çıkan 52,4 milyar liralık artışın 44,8 milyar lirası yani yüzde 86'sı gelirlerdeki azalmadan, 7,6 milyar lirası yani yüzde 14'ü de giderlerdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Özetle bütçedeki sapmanın yüzde 86'sı küresel krizle yakından ilişkili gelirlerin azalmasından kaynaklanıyor.''

Gelirlerdeki 44,8 milyar liralık azalmanın 4,7 milyar lirasının vergi indirimleri nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybından, 40,1 milyar lirasının da ekonomik daralma nedeniyle gelirlerde meydana gelen düşüşten kaynaklandığını anlatan Şimşek, giderlerdeki 7,6 milyar liralık artışın ise sosyal güvenlik sistemine yapılan transferlerdeki artış ile ekonomiyi canlandırma paketleri kapsamında öngörülen alt yapı yatırım harcamaları ve diğer gider artışlarından oluştuğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, bütçe açığındaki bu artışın sadece Türkiye'ye mahsus bir durum olmadığını, diğer ülkelerin de küresel kriz nedeniyle bu durumla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı merkezi yönetim bütçesinin sosyal yönü güçlü bir bütçe olduğunu, bütçeyi, ekonomik olarak dezavantajlı kesimleri destekleyecek şekilde hazırladıklarını söyledi.

Şimşek, 2010 yılı bütçesini açıklamak amacıyla düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Yardımlaşma Fonu'na aktarılacak kaynağın, bu yılın gerçekleşme rakamlarına göre, gelecek yıl yüzde 26,7 artırılacağını, yeşil kartlılara sağlanan sağlık yardımı ödeneklerinin de yüzde 4,1 artırılarak 4,6 milyar liraya çıkarılacağını bildirdi.

Gelecek yıl için öğrencilere sağlanan burs ve harç destekleri ödeneklerinin yüzde 13,8, öğrenim ve harç kredisi ödeneklerinin yüzde 12,8, ilköğretim öğrencilerine ücretsiz ders kitabı desteği ödeneğinin ise yüzde 6,4 artırıldığını bildiren Bakan Şimşek, birçok artış oranının enflasyonun üzerinde, bazılarında enflasyonun iki katı düzeyinde olduğuna işaret etti.

Açıklamaya göre, özürlü evde bakım desteği ödenekleri yüzde 49,5, özürlü eğitim desteği yüzde 7,3 artırıldı.

Üniversitelere 7 bin yeni kadro

Milli Eğitim Bakanlığı, en büyük bütçeye sahip bakanlık olma özelliğini sürdürecek. Sağlık Bakanlığı Bütçesi yüzde 12 artırıldı. Yeni kurulan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamak için ek olarak 7 bin kadro atama izni verildi. Üniversitelere ayrılan kaynak reel olarak artırıldı.

Aile hekimliği uygulaması 81 ile yaygınlaştırılacak. Kamu personelinin sağlık hizmetleri sosyal güvenlik kurumu tarafından sunulacak ve bunun için SGK'ye sağlık primi ödemesine başlanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumları'na 57,7 m,ilyar Lira aktarılacak

Sosyal güvenlik kurumlarına yönelik cari transferlerin, 2010 yılında yüzde 7,3 artarak 57,7 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda SGK'ye sadece açık finansmanı için 31,8 lira aktarılacak.

Alan ve ürün bazında destekler için çiftçilere 5,6 milyar lira destekleme ödemesi yapılacak. Tarım sektörüne yapılacak transferlerin toplamı ise 8,4 milyar liraya ulaşacak.

Mahalli idarelere destek artırılacak. Mahalli idarelerin gelir payları oranı yüzde 17,6 artırılarak, 19,1 milyar lira olarak öngörüldü. Gelecek yıl, mahalli idarelere toplam 22,1 milyar lira transfer yapılacak. Kırsal kesimin altyapısının desteklemek amacıyla KÖYDES Projesine 525 milyon lira kaynak ayrıldı.

Şimşek, 2010 yılı bütçesinin, ülkenin dört bir yanına yatırım götüren, reel kesimi destekleyen, kalkınmaya odaklanmış, bireysel ve toplumsal refahı gözeten bir bütçe olacağını belirtirken, bu bütçede bilim ve araştırmaya da kaynak ayrılacağını, TÜBİTAK'ın ödeneklerinin 625 milyon liraya çıkartıldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon