Sinemada Kürt ayrımcılığı yapılıyor

Altın Portakal’da ‘Asasız Musa’ filmiyle yarışan Aydın Orak, sinema sektöründe sansür söz konusu olduğunda sinema camiasının filmin konusuna göre tepki gösterdiğini söylüyor.

Sinemada Kürt ayrımcılığı yapılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2014 - 09:47

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film bölümünde “Asasız Musa” filmiyle yarışan Aydın Orak, Türkiye sinema sektöründe Kürt ayrımcılığı yapıldığını söylüyor. Orak, Altın Portakal’da Kobani katliamına da dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayarak “Sinemacılar eğer aydın, entelektüel olsalardı bugün Altın Portakal’da sadece sansürü değil, Kobani katliamını da gündemleştirirlerdi. Türkiye’de kırka yakın insan öldü. Hani kardeştik? Hani Türk-Kürt kardeşti? Yalan” diyor. Şırnak’taki Kürt katliamını tanıklarla anlatan “Berivan” adlı belgesel filmi geçen yıllarda yasaklanan Orak, bugün de Altın Portakal’daki Gezi Direnişi konulu belgeselin sansürlendiğini ancak iki sansür arasında tepki anlamında ayrım yapıldığını, farklı yaklaşımlar gösterildiğini anlatıyor: “Sansürlenen filmin konusuna göre tepkiler şekilleniyor. En büyük bölücülük budur aslında.

‘Berivan’ belgeselinin Türkiye genelindeki dağıtımı yasaklandığında sinema sektöründen ve sinema eleştirmenlerinden hiç ses çıkmadı. Sinema sektörü, yasaklara, sansüre bile tepki gösterirken ayrım yapıyor. ‘Berivan’la, Şırnak’ta yaşanan bir Kürt katliamını ortaya çıkaran, tanıklarıyla anlatan bir belgeselden bahsediyoruz. Türkiye’de gizli saklı kalmış bir katliamı kamuoyuna sunduk. ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ ise Gezi konulu... Bir yasağa sessiz kalınırken diğer yasağa ses çıkarıyorlar. Bu, Kürt meselesine ikiyüzlüce yaklaşıldığını da gösteriyor. Bu anlamda Türkiye sineması sınıfta kaldı. Türkiye sinema sektöründe Türk - Kürt ayrımı var, Kürt ayrımcılığı yapılıyor. Kürt meselesine karşı sinema sektörünün kafasını kuma gömmesi ciddi bir sorun.”

 

Salon bulamadık

Orak, Kürt filmlerinin sinema salonu bulmakta zorlandığını da söylüyor: “Dağıtımcımız Türkiye’deki bütün sinema salonlarına teklif etti. Ancak Türkiye genelinde toplam 20 salon bulabildik. Salonların bir kısmı ticari nedenlerle filmimizi kabul etmedi. Bir kısmı da açıkça filmin Kürt meselesi konulu olduğu için vermeyeceklerini söyledi.

Sinema yazarları, meslek birlikleri de Kürt filmlerini pek ciddiye almıyor. Kürt filmleriyle ilgili sansür vb. bir sorun yaşandığında gündeme getirmiyorlar. İzlerken sanatsal yönüne değil politik yönüne bakıyorlar.”

 

Kobani protestosu

Film ekibi, festivalde salı günü yapılacak filmin galasına üzerinde Kobani yazılı tişörtlerle çıkacak. Katledilen Kürt aydını Musa Anter’i anlatan “Asasız Musa” Anter’e yakılmış bir ağıt aslında... Musa Anter’in hayatını, 6 yıldır tiyatro sahnesinde canlandıran Orak, Anter’in politik esprilerini, mücadelesini, yaşamını ve katledilişini beyazperdeye taşıdı. Orak’ın ilk uzun metrajlı filminde Anter’in üç çocuğu da rol aldı. Anter’in yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan Orak’ın ilk uzun metraj sinema filmi “Asasız Musa” 4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter’in doğduğu köy olan Zivinge’de çekildi. Filmde Anter’in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı. Anter’le özdeşleşen fötr şapka, bavul gibi öğelerin kullanıldığı filmi izleyenler, Anter’in kendi sesini de duyacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler