Şişecam, yeni yatırımlar için kolları sıvadı

Yenişehir, Eskişehir ve Mersin'de yeni fırın yatırımları planladıklarını belirten Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, "Avrupa'daki etkinliğimizi artırmak adına Avrupa'daki başka alternatiflere bakıyoruz" dedi.

Şişecam, yeni yatırımlar için kolları sıvadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.08.2017 - 15:37

 

Kırman, Paşabahçe'nin halka arzı içinse bir süre beklemede kalacaklarını söyledi.
Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, şirketin son durumu ve yeni yatırım planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Topluluk şirketlerinde yüzde 100'e yakın kapasite kullanım oranına ulaştıklarını belirten Kırman, artan talebin karşılanması ve verimliliğin artırılması amacıyla Türkiye'de cam ambalaj ve düzcamda kapasite artışı ve yeni fırın yatırımı için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Şişecam Topluluğu'nun Avrupa'daki etkinliğini artırmak için ise, bu coğrafyadaki alternatiflere baktıklarını ve üzerinde çalıştıkları bazı ülkeler olduğunu belirten Kırman, mevcut durumda üretim faaliyetlerinin bulunduğu İtalya ve Hindistan'da da kapasite artışına gidebileceklerini kaydetti.
Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere dört ana iş grubunda faaliyet gösteren Şişecam Topluluğu'nun 13 ülkede 44 üretim tesisi bulunuyor. İlk altı ayda 2.4 milyon ton cam üreten Şişecam, dünyada cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda ise beşinci büyük üretici konumunda.

Yurt içi ve yurt dışında yatırım planlıyor

Firmanın büyüme planları ile ilgili değerlendirmede bulunan Kırman, Şişecam'ı küresel rakipleri karşısında daha da güçlendirecek yurt içi ve yurt dışında bir dizi yatırım planları olduğunu belirterek, "Yenişehir'deki cam ambalaj fabrikamızda bir fırının kapasitesini artırıp modernize etme planlarımız, endüstri 4.0 bağlantılı hedeflerimiz var. Yüzde 25 artışla 500 ton/güne gelmeyi planlıyoruz. Böylece Yenişehir cam ambalaj kapasitemiz bin 700 ton/gün'lere gelecek. Fizibilite çalışmalarımız sürüyor" dedi ve ekledi:
Cam ev eşyası segmentinde dünyada talep daralması var. Böyle bir ortamda Paşabahçe'nin halka arzı için bir müddet daha bekleyeceğiz
"Yine cam ambalaj alanında Eskişehir fabrikamızda yeni bir fırın yatırımı planlıyoruz. Burada da 150,000 ton/yıl kapasiteli, yine endüstri 4.0 odaklı yeni bir fırın yatırımı planımız var, çalışmalarımız sürüyor."
Şişecam, Mersin'deki cam ambalaj fabrikasındaki bir fırınını geçen yıl 120 milyon lira yatırımla yenilemişti. Düzcamda da yeni bir fırın üzerinde çalıştıklarını belirten Kırman, "Polatlı'da 1,000 ton/gün ile dünyanın sayılı büyük fırınlardan birini yapmıştık. Burada ikinci fırın yapma planımız üzerinde çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.

"Avrupa'da alternatiflere bakıyoruz"

Cirosunun yüzde 58'ini uluslararası satışların oluşturduğu Şişecam Topluluğu'nun yurt dışında da büyümesini sürdüreceğini kaydeden Kırman, "Avrupa'daki etkinliğimizi artırmak adına Avrupa'daki başka alternatiflere bakıyoruz. Değerlendirmemiz altında olan bazı yerler var, üzerinde çalışıyoruz" dedi.

"Otomotivde endüstri 4.0'ı amaçlıyoruz"

Şişecam'ın ana pazarlarından biri olan otomotiv sanayinin ise daha farklı niteliklerdeki cam ihtiyacının arttığını belirten Kırman, "Bu bizi de onlara uygun ürün yaratmak için araştırmaya zorluyor. Otomotivle ilgili ileriye yönelik endüstri 4.0'ı amaçlayan yeni planlar yapmaya çalışıyoruz. Üretim anlamında yeni planlamalar üzerinde çalışıyoruz. Daha karar aşamasına gelmemekle birlikte bu konudaki çalışmalarımız hızlandı" ifadelerini kullandı.

Soda iş kolunda da kapasiteyi teknik geliştirmelerle yavaş yavaş yukarı çekmeye çalıştıklarını ifade eden Kırman, verimlilik amacıyla yeni tuzlu su kaynakları ve tuzlu su isale hatları yatırımına başladıklarını söyledi.

"Cam ve eşya pazarı sıkışık, Paşabahçe'de IPO için bekliyoruz"

Cam ev eşyası segmentinde ise dünya genelinde bir talep daralması olduğunu ifade eden Kırman, böyle bir ortamda Paşabahçe'nin halka arzı için bir müddet daha bekleyeceklerini söyledi.
Buna karşın Paşabahçe'yi yatırımcılar açısından cazip kılacak adımlar atmaya devam edeceklerini kaydeden Kırman, "Mısır'da kurulu Pearl for Glass Manufacturing'in aktiflerini devralma süreci tamamlanmak üzere. Özellikle Mısır'dan Amerika pazarına ürünlerin gümrüksüz girmesi önemli. Amerika pazarında etkinliğimizi artıracak bir adım olacak" dedi. Dünyada cam ev eşyası alanında taleple ilgili sıkıntı olduğunu belirten Kırman, "Paşabahçe de bir dünya şirketi. Böyle bir ortamda halka arzda bizim umduğumuzu ortaya koyacak bir dünya cam ev eşyası piyasa gelişimi gözlenmiyor" dedi ve ekledi: "Ancak dibe vuran pazarda çıkış başladıktan sonra bizim yaptığımız bu hazırlıklar bizim çok daha farklı finansal göstergelere dönüşen, şekilde ortaya çıkmamıza imkan verecek. Çok ciddi sorunları olan büyük üreticiler var.
Biz de buradan hareketle daha etkin, daha rekabet edebilir ürünler ve fiyatlama ile onların etkinliğini kaldırıp onların yerine geçme çabamız da var. Mısır yatırımı da bu bütünsel bakışın içerisinde değerlendirilmeli." Kırman, 2018 ortalarında devreye girmesinin planlandığı 100 milyon euroluk cam elyaf yatırımının finansmanını ise yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 dış kaynak olarak sağlayacaklarını, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Borçlanma piyasasında yeni bir eurobond planları olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise Kırman, "Bonolarımıza şu anda inanılmaz talep var. Şu anda çok ihtiyaç gösteren bir durumda değiliz... Öyle bir planımız şu anda yok ama olabilecek birşey" diye konuştu.

Kaynak: Reuters


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon