Sıtkı Olçar çini sempozyumu başladı
Kütahya'da, dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar adına 'Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları' başlıklı sanatçı, müzeci, akademisyenleri biraraya getiren sempozyum düzenlendi.
"Sıtkı" imzasıyla zirveye yükselirken Türk çini sanatına yeni bir soluk getiren, dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar adına, KÜSAV (Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı) katkıları, Kosif Holding’in ana sponsorluğunda, 23-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen “Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları” başlıklı sempozyum Kütahya Hilton Garden Inn Otel’de Prof.Dr.Oktay Aslanapa, ressam, gazeteci Fikret Otyam, Kütahya Milletvekili Dr.Soner Aksoy, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa İça, Hasan Kosif, Semahat Arsel, Ömer Koç, KÜSAV Başkanı Çiğdem Simavi, Kosifler Group Pazarlama Direktörü Hilal Kosif, Kütahya Ticaret Odası temsilcileri, Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi, İ.Ü. Öğretim Üyesi Belgin Demirsar Arlı, çok yakın dostu Celal Ece, annesi Fatma eşi, eşi Nuray, kardeşi ve kızlarının da aralarında bulunduğu sanat, akademi, siyaset, iş dünyası ve medya mensupları katıldı.
UNESCO “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödüllü sıra dışı seramik sanatçısı Sıtkı Usta’nın, 37 yıldır 18 saat mesai verdiği çiniciliğinin anlatıldığı Melda Davran’ın hazırlayıp, M.Oğuz Aydın’ın yönettiği belgeselin gösterimiyle başlayan sempozyumun açılışında konuşan Soner Aksoy, Hilal Kosif, Çiğdem Simavi, Prof.Dr.Ara Altun, “Sıtkı”yı hayranlıkla izlediklerini belirterek; “Parlak zekan, merakın, çalışkanlığınla bu işi başardın. Türk çini sanatına yeni bir soluk getirdin. İnşallah bu sempozyum ömrüne ömür katar.” dediler. Aksoy; “Kütahya, yaşadığı yerin en güzel olması için didinen, öfkelenen çırpınan bu sanatçıya yeteri kadar sahip çıkamadı” eleştirisini de ekledi.
Sıtkı Olçar ise, “Kütahya’da çini sanatında tarihi bir an yaşanıyor, ben imzamın ucunu bile zirveye yönelttim ve çıktım. Zor olan da orada kalmaktır. 37 senelik Kütahya Çini Sanatında, tırnaklarımla kazıyarak geldiğim bu yerde, dünyada ülkemi temsil ettim ve de Kütahyam’ı tanıttım. Ama 20 senedir bürokratik, siyasi ve ekonomik-ticari baskılar, gerçek dışı iftiralarla artık sıkıldım ve yoruldum. İnşaallah bundan sonrası son bulur, derken, mücavir alan dışında, köy sınırları içindeki çini satış dükkanım, şimdi duble yol yapımında. Nedense! Sadece benim sanat eserleri satan bu dükkanın önünden geçen kısmında yolun kod’u 1 metre yükseltilerek, çukurda bırakıldı” sözleriyle sanat yolunda çektiği güçlükleri paylaştı.
Sakıp Sabancı Müze Müdürü Nazan Ölçer’in yönettiği “Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları” sempozyumunun ilk oturumuna Prof. Dr. Gönül Öney, ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Prof. Dr. Kenan Mortan katıldı. Ölçer oturumu; “Sıtkı Usta evlerimize, kolleksiyonlara çini ve seramiği yeniden getirdi. Yeni sergilerle bizi şaşırtmasını bekliyoruz.” Sözleriyle açtı. Evkuran somut olmayan kültürel miras ve korunmasının önemi üzerinde durarak Sıtkı Usta’ya “Yaşayan İnsan Malzemesi Ödülü” verilmesinin kriterlerini açıkladı. Öney, onun deniz tutkusuyla yarattığı eserlerini benzerleriyle karşılaştırarak; “O, alıntı ve ilhamın çok güç olan yepyeni renklerle özgün bir forma dönüştürülmesini başardı.Uydurup uydurup yaratır, bizi de öyle baktırır, baktırır” dedi. Morton ise, usta kavramını aşan Sıtkı’nın ustalar ustası olduğunu ileri sürerek; “O, Kütahya topraklarında yetişen, çevresini sorgulayıp değiştirmeyi iş edinen aydın, yerel bir önder ve “kamil insan”dır. O, bizi çini, ebru ve teshibe yer vermeyen mondenlikten kurtararak, gelenekselliğin aslında modernlik olduğunu gösterdi” dedi. Prof. Dr. Gönül Öney’in yönettiği ikinci oturuma ise, Prof. Dr. Sitare Turan Bakır, Japon seramik sanatçısı Yoshiyuki Matsuove Topkapı Sarayı’ndan Ömür Tufan katıldılar. Bu oturumda Bakır “Sıtkı”nın çini tekniği ve eserlerini detaylandırarak açıklarken Matsuo kendi ve ülkesinden seramik sanatı üzerinde durdu. Tufan ise, sunumunda Japon porselen sanatı ve Topkapı Sarayı mutfağında Japon porselenleri hakkında bilgi verdi.
Sempozyumda, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mezunlar Derneği Ankara Şube Başkanı Hatice Kumbaracı Gürsöz’de “Sıtkı” ya bir teşekkür plaketi sundu.
Sempozyum sonundaki panel, program değişikliği nedeniyle iptal edilerek, müze ziyareti yapıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği