"Siyasi ahlak yasası çıkarılmalı"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de saygın bir iktidar oluşturabilmesi için siyasi ahlak yasası çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 20:55
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ile birlikte Kuzey Ren Vestfalya Türk Toplumu'nun Köln üniversitesinde düzenlediği Almanya-Türkiye etkileşimi, Küresel sorunlar karşısında Almanya ve Türkiye, AB - Türkiye Müzakerelerine SPD-CHP partilerinin bakışları konulu konferansa katıldı.

Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de siyasi ahlak yasası çıkması halinde herkesin mal varlığını açıklamak zorunda kalacağını ve bu nedenle birçok konunun kendiliğinden düzeleceğini savundu.

Türkiye'de yargı bağımsızlığının sağlanması gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili, bunun sağlanabilmesi içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ayrı bütçeye sahip olması ve Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun HSYK'ya bağlanması gerektiğini savundu.
''Yargı bağımsızlığı olmayan yerde demokrasi yoktur'' diyen Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı'nın YARSAV'ı kapatmak için yasa teklifini meclise sunduğunu ifade ederek, eleştirdi.

Türkiye'de medyaya dördüncü güç dendiğine ancak medya çalışanlarının sendikasız olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, medya çalışanlarının sendikal haklarının verilmesini istedi.

Türkiye'de yoksul insanların haklarını savunabilmek ve haklarını alabilmeleri için aile sigortası sistemi getirilmesinin gerektiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu ancak bu sayede Atatürk'ün "Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir" vecizesini tam manasıyla yerine getirebileceklerini söyledi.

Türkiye'de etnik kimlik ve farklı inançlara saygı gösterilemesini isteyen Kılıçdaroğlu, bu iki konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.

CHP'li Kılıçdaroğlu, Türkiye'de örtülü bir faşizmle karşı karşıya olunduğunu iddia ederek, kişilerin telefonla konuşmaya çekindiklerini ve sivil toplum örgütlerinin iktidar korkusundan bir şey yapamaz hale geldiğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan Türklerin oy kullanabilmesi içinde konsolosluklara seçin sandıklarının konularak bu konunun çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Konferansta söz alan CHP Konya milletvekili Atilla Kart ise AKP kendi siyasi amaçları için demokrasiyi kullandığını iddia etti. Türkiye'nin AB ile var olan ilişkileri eleştiren Kart, iktidarın AB konusunda samimi olmadığını ileri sürdü.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Eyalet milletvekili Dilek Kolat da Türkiye'nin AB konusunda yerine getirmesi gerektiği kriterler olduğunu ve gerekli olan yasaların bir an önce çıkarılması gerektiğini hatırlattı.

Kolat, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü olmadığını da iddia ederek bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon