Sofrada kimyasal riski

Kimyasal üretim yapan fabrikada yangın çıktı. Uyarıları dikkate almayan hükümet, çevrenin nasıl etkileneceğini bilmiyor.

Yayınlanma: 06.07.2014 - 23:08
Abone Ol google-news

Çorlu’da kimyasal üretim yapan fabrikada çıkan yangın, 4 yılda 2 kez ertelenen “çevre mevzuatını” akıllara getirdi. Olası felaketlerde, ilgili kurumların ne gibi önlemler alacağını ve doğanın nasıl korunacağını ayrıntılarıyla anlatan mevzuat halen uygulamaya geçirilmedi. Çevre Mühendisleri Odası BaşkanıBaran Bozoğlu, 20 bine yakın tesisin denetlenmediğini belirterek denetim eksikliğinin Çorlu’da açığa çıktığını kaydetti. Bozoğlu, “Patlamanın ardından yapılan tek çalışma yangın söndürme çalışması. Kimyasal şu an bölgeye yayılıyor. Uyarılarımız dinlenmedi korkulan oldu” diye konuştu.

Tekirdağ Çorlu’da bulunan ve diğer fabrikalara kimyasal üreten Birpa kimyasal fabrikasında dün sabah saatlerinde yangın çıktı. Çıkan yangın kısa sürede fabrikayı sararken, kimyasal üretim yapan bölümlerde patlamalar yaşandığı öğrenildi.

Çevreye 4 yılda 2 erteleme

Kimyasal üretim yapan fabrikada başlayan yangın, endüstriyel faleketlerin önüne geçecek “çevre mevzuatının” 4 yılda 2 kez ertelenmesini akıllara getirdi. Hükümet,“Tesislerin hazırlaması gereken güvenlik raporları ve raporların Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanması”nı 2016’ya, “tesislerin tehlike riskini azaltma koşulu” ile AFAD’ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını içeren “Harici Acil Durum Planı”nın ise 2017’ye ertelemişti.

Ayrıca Çevre Mühendisleri Odası’nın verilerine depoladıkları tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmesi gereken 20 bin tesisten yalnızca 6 bini bildiriyor.

Çorlu’da meydana gelen kazanın ardından Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, bölgede yalnızca yangın söndürme çalışmalarının sürdürüldüğünü, ancak çevrenin, doğanın ve insanın bu kimyasal patlamalardan nasıl etkilendiğinin değerlendirilmediğini söyledi.

Erdüstriyel tehlikelerin önüne geçmek için önlem alınmadığı gibi, yaşanan felaketlerin ardından yapılması gerekelerin de bilinmediğini vurgulamayan Bozoğlu, “Aylarca depolanan kimyasallar ısı ile bir araya geldiğinde çok büyük etkileri olabilir. Kimyasal şu an havaya yayılıyor. O çeperdeki toprağa, suya, besin maddelerine karışacak. Tarım arazilerine etkisi düşünüldüğünde, bu patlamanın etkileri sofralarımıza kadar gelecek. Çevre ve tarım bakanlıklarının acilen bölgeye araştırma ekibi göndermesi ve araştırma yapması gerek” dedi.

‘Kimyasal silah’ etkisi

20 bine yakın tesisin denetlenmediğini vurgulayan Bozoğlu, Kocaeli, İstanbul, Trakya, İzmir gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelere dikkat çekti. Bozoğlu, “Bu maddeler bir kimyasal silah görevi görerek geniş kitleleri etkisi altına alabilecektir. Öte yandan, bir tesiste yaşanabilecek bir kazanın, çeperindeki tesislerde, konutlarda ne gibi domino etkileri yaratabileceği de çok önemli” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler