Soğuk havalarda mantara dikkat

Kırklareli Sağlık İl Müdürü Mehmet Bilgin, havaların soğuması ve yağışların artması ile birlikte meralarda yetişen mantarlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk havalarda mantara dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2009 - 08:13

Kırklareli Sağlık İl Müdürü Mehmet Bilgin, mantar zehirlenmelerinin önemli olduğunu, sonucunun ölüme kadar götürdüğünü bildirdi.

Tüketilen mantarların ambalajlı bir şekilde marketlerden alınmasını isteyen Bilgin, ''mantarların olma mevsimi. Özellilikle ağaçlıklar arasında, kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirlisini, zehirsizinden ayırmak çok zor'' dedi.

Seralarda yetişen mantarların tercih edilmesi gerektiğini belirten Bilgin şöyle konuştu:
''Açıkta satılan mantarı alıp yemek çok riskli. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine neden olan 2 çeşit mantar var. Hamanita muskalina ve falladios cinsi mantarlar yüksek ısı da bile zehirlerini kaybetmiyor, pişirilip yenilse bile 3 saatte belirtilerini gösteriyor. Bu cins mantarlar da özellikle doğada kendiliğinden taşlık, ağaçlık bölgelerde çıkarlar.

Zehirlenme belirtileri ise göz yaşarması, tükürük salgısı, karın ağrısı, kusma, isal ve göz bebeklerinde küçülmedir. Hasta bir sağlık kuruluşuna zamanında yetiştirilemezse vaka ölümle neticelenir.''

Mantarları çiğ yemeyin

Bilgin, mantarın çiğ yenmemesi gerektiğini de ifade etti. Çiğ yendiği takdirde mantarların karaciğere zarar verdiğini belirten Bilgin, ''zehirlenen kişinin doktora giderken yediği mantarı da götürmesini tavsiye ediyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımız doğadan topladıkları zehirli, zehirsiz mantarları bazı kaçak yollarla toptancılık yapan kişilere satıyor. Bu toptancılar da o mantarları pazar tezgahlarına getirerek vatandaşı bilinçsiz bir şekilde ölümle tehdit ediyor'' dedi.

Bilgin, bu yıl 40'a yakın kişinin mantardan zehirlendiğini 1 kişinin de mantar zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon