Soma faciası tercihi etkiledi
ÖSYM’nin açıkladığı üniversiteye yerleştirme istatistiklerine göre, üniversitelerin mühendislik ve fizik bölümlerinin ancak yarısı doldu. Soma’daki maden faciasının ardından, maden mühendisliği bölümlerinde de kontenjanların boş kaldığı görüldü. Toplam 59 bin kontenjan boş kaldı.
ÖSYM önceki gün üniversite yerleştirme sonuçlarını açıkladı. ÖSYM’nin açıkladığı üniversiteye yerleştirme istatistiklerine göre, üniversitelerin fizik bölümlerinin ancak yarısı doldu. Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından, bu yıl çok sayıda üniversitedeki maden mühendisliği bölümünde de kontenjanların boş kaldığı görüldü. YÖK, bu yıl 24 üniversitede bulunan maden mühendisliği bölümünün kontenjanlarını yarı yarıya düşürdü. Buna rağmen 697 kişilik kontenjanın yüzde 22’si boş kaldı.
Geçen yıl üniversite sınavlarının ardından devlet ve vakıf üniversitelerinde kalan boş kontenjan sayısı 98 bin 291 iken, bu yıl bu rakam 48 bin 470’e düştü. Bunda, YÖK’ün bu yıl için 4 yıllık lisans bölümlerinde yaptığı kontenjan eksiltmesi uygulaması da etkili oldu. YÖK tarafından kontenjanı en çok azaltılan bölümler fen fakültelerine bağlı fizik, kimya, biyoloji bölümleri oldu.
Sağlığa büyük talep
1 milyon 239 bin 761 öğrenci, 792 bin 635 üniversite kontenjanı için tercih hakkını kullandı. Bu öğrencilerin 733 bin 623’ü bu kontenjanlara yerleşirken 59 bin 12 kontenjan boş kaldı. Boş kontenjanlara bakıldığında öğrencilerin mühendislik tercihlerinde azalma dikkat çekerken, sağlık bölümlerine yönelimin arttığı görülüyor. Bu da öğrencilerin, iş olanakları ve ülkedeki istihdam oranlarını takip ettiklerini ve tercihlerini de buna göre yaptıklarını gösteriyor.
Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, üniversite yerleştirme sonuçları ve ek yerleştirmelerle ilgili olarak adaylara şu uyarılarda bulundu:
“Ekim ayında başlayacak olan ek yerleştirme dönemiyle boş kontenjanların doldurulması amaçlanıyor ve bu dönem öğrenciler için ikinci bir şans olabilecek. Şu anda açıklanan boş kontenjanlar dışında üniversite kayıtlarının bittiği dönemde bir bölüme yerleşen ama kayıt yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan ikinci bir açık kontenjan durumu oluşacak. Dolayısıyla ek yerleştirme sürecinde açık kontenjan sayısı 59 binden fazla olacak. Bu durum yerleşemeyen öğrenciler için umut vaat etse de kesinlik içermemektir. Öğrenciler ek yerleşme ile istedikleri bölüme yerleşeceklerini düşünerek sınav hazırlık sürecine adapte olmakta zorlanabilirler. Sınav hazırlık sürecinin ne kadar zorlu bir süreç olduğunu ve yeterli düzeyde çalışıldığında başarının geleceğini biliyorlar. Dolayısıyla ek yerleştirmenin olumsuz sonuçlarını hesaba katarak, 2015 ÖSYS’den başarıyla çıkabilmek için kendilerine sınav hazırlık süreci için bir plan çıkarmalılar. Bu planın sağlıklı olabilmesi için öncelikle geçen sınavda nelri yanlış yaptıklarını, sınav hazırlık sürecindeki hatalarını düşünmeli ve bu hataları düzeltecek bir plan oluşturmalılar. Bu süreçte ailelere de görevler düşüyor. Sınav sonucu ile ilgili olumsuz konuşmalar, karşılaştırmalar ya da başarısızlığı abartan cümleler kurmaları öğrencinin yeni sınav hazırlık sürecine mutsuz ve güvensiz başlamalarına neden olacaktır. Bu nedenle geçen sınavla ilgili konuşmak yerine gelecek sınavla ilgili güven verici cümleler kurulmalıdır.''
-Kayıtlar Eylül'de
2014-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında ilgili üniversiteler tarafından yapılacak.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!