Soma için piyano çalacak

Geçen yıl Taksim Gezi direnişinde piyanosuyla göz altına alınan sanatçı Davide Martello, bu kez " Soma İçin Piyano" etkinliğiyle, maden katliamında yaşamını yitirenler ve aileleriyle dayanışma için piyanosunun başına geçiyor, 7 gün sürecek turnesine devam ediyor.

Soma için piyano çalacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.06.2014 - 17:06

İtalyan asıllı Davide Martello, babasının göçmen işçi olarak geldiği Almanya’nın Baden kentinde 1 Kasım 1981'de doğar. Henüz dört yaşında babasının piyanosunun yanından ayrılmaz. Onunla birlikte çalmak, en büyük mutluluğu olur. Babası bu durumdan hoşnut kalır. Tutar, oğlu için piyano dersleri aldırır. Emekler boşa gitmez. Parmakları sürekli piyanonun tuşlarındadır artık. Aile, bir süre sonra Kostanz kasabasına taşınır. 13 yaşında Hamburg'da yapılan bir yarışmada gurubunda birinci olarak tanınmaya başlar. 16-17 yaşlarında ilk bestesini yapar. Bu bestesi ilk aşkı içindir. Bu dönemde kuaförlük meslek eğitimi de alır.

Birkaç yıl sonra yol ayrımına gelir. Berlin’de müzik öğrenimi, onun için yeni bir hedeftir. Bu okul için hazırlanıp, Berlin’e gitmek için sayılı günler kalmışken, kuaför salonundan tanıdığı müşterisinin telefonu, yaşamını tamamen değiştirecek müjdeyi de verir. Telefondaki ses “Tamam senin o düşündeki taşınabilir, römorka sığabilecek, elektrikli piyanoyu yapacağım” der…

Martello’nun 60’lı yılların 'Çiçek Çocukları' kuşağına benzer yönleri çoktur. Dünyayı dolaşmak, büyük kentlerin merkezinde konserler vermek, değişik kültür ve insanlarla tanışmak, barış ve sevgi mesajları iletmek... Farklılığına gelince; 60’lı kuşağın gözde aracı VW Bulli yerine; arabasının römorkunda bisikletiyle de her yere götürüp getirebileceği piyanosunu düşler...

2011'de hayalini gerçekleştirmeye başlar. Arabasının römorkunda halatla çekilebilen elektrikli piyanosu ve bisikletiyle dünyayı dolaşmaya başlar. Berlin, Paris, Budapeşte, Sofya gibi şehirlerde konserler verir. Konserlerindeki bağışlar ve kendi eserlerinden oluşan CD’leri satarak yol masraflarını çıkarır. Arkadaşlarına ve sosyal medyadaki takipçilerine gittiği şehirlerdeki 8 metrelik aracının park ücretini ve cezalarını da kanıt olarak yayınlamaya başlar.

 

Taksim'den yükselen melodi

Geçen yıl, Sofya’daki konserinden sonra İstanbul’a doğru yola çıkar. Her gittiği yerde büyük sorun olan 8 metrelik araç ve römorkunu parketmek için bilgilerde edinmiştir. En uygun yerin Sultanahmet ve Taksim olduğuna karar verir. Park yeri ararken, caddelerinde sloganların atıldığı, sokak lambaları sönmüş, yolları yer yer taşlarla barikat oluşturulmuş Taksim’de bulur kendisini. O kalabalığı görünce “İşte aradığım yer" der kendi kendine. Çevredekilerin de yardımıyla aracın römorkundaki o eski piyanosu Taksim Meydanı'na taşınır ve sabahın ilk saatlerine kadar binlerce direnişciye konser vermeye başlar. Amacını "sevgi, barış , doğa, dostluk” olarak görür. Özellikle “Let it be“, “Imagine“ ve "Bella Ciao” binlerce kişinin katıldığı koro olarak söylenir. Ardı ardına 3 gün Taksim Gezi direnişinde piyanosuyla konser verir. Ancak kendisi de, piyanosu da gözaltına alınır. İtalya ve Almanya Konsolosluğu’nun yoğun girişimi sonunda serbest kalır, göz altına alınan piyanosu da kurtulur....

Taksim' deki konseri, gözaltılar onu bir anda dünyaca ünlü biri olmasının yolunu açar. Almanya’ya döner. Türkiye’ye ilgisi, sevgisi daha da artmıştır. Burada gördüğü, yaşadığı ilgi, sevgi, dayanışma günleri onu derinden etkiler.

 

Piyano Soma İçin

Soma’daki maden katliamının 2 gün sonra, Almanya ve Avrupa kamuoyunda yer almamasına çok üzülür. Ben de “Bir şeyler yapmalıyım” der. Türkiye’de tanıştığı birkaç kişiye projesini anlatır. Amacı 7-8 yerde konserler verip toplanan paralarla Soma’da yaşamını yitiren işçilerin çocuklarına burs vermektir...

Önceki gün İzmir’de Gündoğdu Alanı'nda konserinden son anda haberdar olan yaklaşık bin kişiye unutulmayacak bir konser verir. Konser sonu cam kutuda toplanan paralar video kaydında sayılır, tutanağa geçirilir.

Martello, “Türkiye’de insanlar çok samimi, içten sevgi dolu. Sicilyalılardan bile daha çok sevgi dolu, paylaşımcı. Bu ülke ve insanlarını çok seviyorum. Soma maden katliamında yaşamlarını yitirenlerin ve ailelerin acısını yüreğimde yaşıyorum. Ancak politikacılar her yerde ve her zaman olduğu gibi, birkaç saat sonra kendi dünyalarına çekiliyorlar, kendi dertleri için uğraşıyorlar. Maalesef klasik politika böyle. Bu nedenle Soma'yı unutmamak, unutturmamak gerekiyor” diyor.

Martello, 'Soma için Piyano' turunun son durağı Soma’da 22 Haziran'da piyanosunun tuşlarına basacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon