Soma'da menfaat çatışması
Soma iş cinayeti yargılamasında mahkeme, sanıklar arasında “menfaat çatışması” olduğuna hükmetti.
Çoğunluğu madeni işleten Soma Kömürleri şirketi tarafından tutulduğu bilinen avukatların, aralarında alt-üst ilişkisi bulunan kişilerin aynı anda savunmanlığını yapamayacağını belirten mahkeme heyeti, sanıkların avukatlarını seçmesi için duruşmayı yarına bıraktı.
Türkiye’nin en büyük iş cinayetinde yaşamını yitiren 301 madencinin hesabının sorulması için adalet bekleyen yakınları, dün erken saatlerden itibaren Akhisar’a geldi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci etap duruşmalar öncesinde gar önünde toplanan aileler ve sivil toplum örgütleri, “Soma’nın hesabı sorulacak” pankartı ve sloganlarıyla yürüdü. Katılımcılar, konferans salonundan dönüştürülen adliye önünde “yoklama” yapılarak “301 madenci burada” diye bağırdı. Adliye girişinde polisin güvenlik önlemi aldığı bölüme de yaşamını yitiren madencilerin adlarının bulunduğu pankart ile “Soma katliamı Tayyipgillerin bekçiliğini yaptığı sömürü düzeninin eseridir” pankartı asıldı.
Mahkeme salonunda "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 25 yıl hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile 37 tutuksuz sanıktan 33'ü hazır bulundu. Mahkeme heyeti ilk olarak, askerde oldukları için daha önce savunmaları alınamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ile Harun Yılmaz’ın ifadelerini aldı. Karadeniz’in, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın "tehlike anında bir kaçış planı olup olmadığı" yönündeki sorusuna "Hayır, ama yer altında neyin nereden geleceği belli olmaz. Plan olsaydı da buna kendim bile uyar mıydım bilmiyorum" diye verdiği yanıt dikkat çekti.
Sanıkların ifadelerinin sona ermesinin ardından mahkeme heyeti, madenci yakınlarının avukatlarının daha önceki duruşma serisinde yaptığı "iş güvenliğinden sorumlu sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğu, dolayısıyla bu sanıkların müdafiliğinin aynı avukatlarca yapılamayacağı" yönündeki itirazı değerlendirdi. Cumhuriyet Savcısı Koray Keskin de müşteki yakınlarının avukatlarının istemi yönünde görüş bildirdi. Ardından Mahkeme Başkanı Ballı, sanıkları iki gruba ayırarak, her iki grupta da müvekkili bulunan avukatlardan seçim yapmasını istedi. İlk olarak sanıkları paylaşmaya başlayan avukatlar, daha sonra seçim için ek süre istedi. İstemi makul gören mahkeme heyeti, menfaat çatışmasının giderilmesi için duruşmayı yarına erteledi.
Mahkeme kararının açıklanmasıyla birlikte madenci yakınları galeyana geldi. Duruşmanın “aç-kapa” yapılmasına ve sanıklar ile avukatlarına tepki gösteren ailelerden “1 yıl yetmedi mi? Sanıkların keyfini mi bekleyeceğiz? Daha yalanlarınızı hazırlayamadınız mı?” sesleri yükseldi.
Duruşmanın ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, parasını şirketin ödediği avukatların aynı anda birçok sanığın savunmasını yapması durumunda ortaya çıkacak sakıncaları önceki celselerde dile getirdiklerini kaydetti. Mahkemenin kararının “son derece isabetli” olduğunu belirten Kozağaçlı, “Yeni avukatlarını alsınlar gelsinler. Esas şimdi başlıyoruz” diye konuştu. Yarınki duruşmada, çapraz sorguya geçilmesi bekleniyor.
Duruşmayı izleyenler arasında HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yer aldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da ara kararın ardından ailelerle görüşmek için Akhisar’a geldi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık