Sorunların kaynağında ''cüzdan'' var

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde en fazla dile getirilen sorunlar, bu hizmetlerin niteliğiyle doğrudan ilgisi olmayan, kişinin bütçesini olumsuz etkileyen ''katkı payı ödemeleri'' ve ''eğitim masrafları'' oldu.

Sorunların kaynağında ''cüzdan'' var
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.03.2013 - 09:37

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda, sağlık hizmetleri ile okul öncesi, ilköğretim, lise ve dengi eğitimdeki sorunlara ilişkin tespitlerde bulunuldu.
Sağlık ve eğitim hizmetlerinde en fazla dile getirilen sorunlar, bu hizmetlerin niteliğiyle doğrudan ilgisi olmayan ekonomik kaynaklı ''katkı payı ödemeleri'' ve ''eğitim masrafları'' oldu.

Sağlık kuruluşlarına başvuranların yarıdan fazlası ''katkı payı ödemeleri''nden yakındı. Buna göre, üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 56'sı, devlet hastanelerine gidenlerin yüzde 54'ü, özel hastanelere gidenlerin yüzde 52'si muayene için katkı payı ücreti ödemeyi sorun olarak görüyor.

''Muayene ve tahlil'' ücretleri de sağlık hizmetleri açısından en fazla dile getirilen sorunlardan biri oldu. Özel hastanelere gidenlerin yüzde 62'si, devlet hastanelerine gidenlerin yüzde 42'si, üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 38'i muayene ve tahlil ücretlerini bir sorun olarak bildirdi.

Kişinin bütçesiyle ilgili bir diğer konu olan ''ilaç fiyatları'' da en fazla dile getirilen sorunlar arasında yer aldı. Üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 43'ü, devlet hastanelerinin yüzde 42'si, özel hastanelere gidenlerin yüzde 40'ı ilaç fiyatlarından şikayet etti.

Doktor sayısı şikayeti özelde daha fazla

Doğrudan sağlık hizmetinin niteliğiyle ilgili sorun alanlarının başında ise ''doktor ve sağlık personeli sayısına'' ilişkin yakınmalar geliyor.

Özel hastanelere gidenlerin yüzde 54'ü, üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 48'i, devlet hastanelerine gidenlerin yüzde 43'ü doktor ve sağlık personeli sayısının yeterli olmadığını belirtti.

''Muayene ve/veya tahlil için sıra beklemekten'' yakınanların oranının en yüksek olduğu sağlık kuruluşları devlet hastaneleri oldu. Devlet hastanelerine gidenlerin yüzde 39'u, üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 37'si, özel hastanelere gidenlerin yüzde 28'i muayene ve/veya tahlil için sıra beklemeyi sorun olarak bildirdi.

Randevu konusunda en fazla sorun yaşandığı belirtilen sağlık kuruluşları ise üniversite hastaneleri olarak gösterildi. Üniversite hastanelerine gidenlerin yüzde 29'u, devlet hastanelerine gidenlerin yüzde 21'i, özel hastanelere gidenlerin yüzde 11'i ''muayene ve tahlil için randevu almakta'' sorun yaşadığını kaydetti.

Üniversite hastanelerdeki davranışlardan şikayet var

''Sağlık görevlilerinin davranışları''ndan kaynaklı sorunların en fazla olduğu kuruluşlar ise üniversite hastaneleri olarak belirtildi. Üniversite hastanelerine gidenlerin dörtte biri doktorların, hemşirelerin ve hasta bakıcıların davranışlarında sorun görüyor. Bu alanda devlet hastaneleri ikinci, özel hastaneler üçüncü sırada yer aldı.

''Yapılan muayene''de sorun görenlerin oranına ise en yüksek düzeye yüzde 30'la devlet hastanelerinde ulaşıldı. Üniversite hastanelerinde bu oran yüzde 25, özel hastanelerde yüzde 22 oldu.

Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın, sağlık hizmetlerindeki sorunlara ilişkin sonuçları şöyle:

Üniversite Hastanesi (yüzde) Devlet Hastanesi (yüzde) Özel Hastane (yüzde) Muayene için katkı payı ücreti ödemek 55,9 54,1 52 Muayene ve tahlil ücretleri 38,4 41,6 61,8 Doktor ve sağlık personeli sayısı 47,6 42,9 54,3 Muayene ve/veya tahlil için sıra beklemek 37 38,6 27,7 İlaç fiyatları 42,9 42,5 39,9 Muayene ve tahlil için randevu alma 29,1 21,2 11,5 Doktorların hastalara davranışı 25,6 23,2 19,3 Hemşirelerin/hasta bakıcıların davranışı 25 20,7 16,7 Yapılan muayene 24,9 29,7 21,6
Temizlik/hijyen 19,6 19,4 10,5


Eğitimde de ilk sorun masraflar

Eğitim alanında da doğrudan eğitimin niteliği yerine kişinin bütçesini ilgilendiren ''masraf'' konusu en önemli sorun olarak ön plana çıktı.

''Eğitim masrafı'' devlet okullarında yüzde 39, özel okullarda ise yüzde 48'lik oranlarla eğitim alanındaki en önemli sorunlar olarak gösterildi.

''Eğitim araçlarının niteliği/sayısı'' devlet okullarında yüzde 35, özel okullarda yüzde 24'lük oranlarla eğitimdeki ikinci önemli sorun olarak ifade edildi.

''Sınıflardaki öğrenci sayısı''nda sorun olduğunu söyleyenlerin oranı devlet okullarında yüzde 31'e karşılık gelirken, özel okullarda bu oran yüzde 18'e geriledi.

''Okuldaki eğitim kalitesini'' sorun görenlerin oranı devlet okullarında yüzde 28, özel okullarda yüzde 20 oldu.

Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın, okul öncesi, ilköğretim, lise ve dengi eğitimdeki sorunlara ilişkin sonuçları şöyle:

Devlet Okulu (yüzde) Özel Okul(yüzde)
Eğitim masrafları 39,2 47,9
Eğitim araçlarının niteliği/sayısı 35,2 23,6
Sınıflardaki öğrenci sayısı 30,8 18,1
Okuldaki eğitim kalitesi 28,4 20,4
Okul idaresinin genel yaklaşımı 16,3 12
Öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımı 10,8 8,2
Okul kayıt işlemleri 8,5 7,1
Okulların ısınma, temizlik koşulları 11,8 5,3
Okula ulaşım servisler 8,8 12,6


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler