Sosyal medyayı süzgeçten geçirin

Psikologlar doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerin bombardımanının travma etkisi yarattığını söylüyor.

Yayınlanma: 27.07.2016 - 20:49
Abone Ol google-news

Twitter, facebook gibi sosyal paylaşım ağlarında ve bazı haber sitelerinde Türkiye’nin son dönemde yaşadığı olaylarla ilgili bir mesaj ve yorum bombardımanı yaşanıyor. Psikologlar ise uyarıyor: “Ruh sağlığınız için haberleri sosyal medyadan takip ederken dikkatli olun.” Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, şiddet ve terör haberlerine sürekli maruz kalmanın etkisinin kişiden kişiye değiştiğini anımsatarak “Ama hepimiz şiddet haberlerinin anında ve neredeyse çok sıradan bir biçimde verildiği, herkesin dijital olarak birbirine bağlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu da bizim bu tür olaylar karşısında hissizleştiğimizi gösteriyor” diyor.

Anlık haberleri izlemeyin

Terör ve şiddet içeren olaylarının sıklıkla yaşanmasının, insanlarda giderek artan bir tedirginliğe yol açtığını vurgulayan Başkak “Artan bir alarm ve tedirginlik durumu var fakat aynı zamanda bir hissizleşme ve duyarsızlaşma da söz konusu” açıklamasını yapıyor. Sosyal medyadaki anlık haber akışını takip etmenin insanlar üzerinde travmatize edici bir etki oluşturabildiğini kaydeden Başkak, şöyle devam ediyor:

Travmatik etki

“İngiltere’deki Bradford Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre kişilerin sosyal medyada şiddet içeren görüntülere maruz kalması insanlarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) belirtilerine benzer davranışlara sebep oluyor. Araştırmada ayrıca şiddet içeren olayları daha sık izleyenlerin bu tür olayları daha az izleyenlere göre daha çok etkilendiği ve dışa dönük bir kişilik yapısına sahip olduklarını söyleyen kişilerin şiddet görüntülerinden daha çok rahatsız olduğu sonuçlarına varıldı.”

Süre sınırı getirin

Psikolog Başkak, kendi kendinize uygulayacağınız bazı yöntemlerle, şiddet içeren olaylara ait haberlerin olumsuz etkilerinden kendinizi koruyabileyeceğinizi söylüyor. Başkak, “Çok büyük olaylarla ilgili gelişmeleri haber sitelerinden ve sosyal medyadan takip etmek istemeniz çok normal. Ama bunun tedirginlik düzeyinizi arttıracağını unutmayın. Ruh sağlığınız için haberleri sosyal medyadan ve güvenilirliği kanıtlanmamış internet sitelerinden izlemeyin, daha güvenilir kaynaklardan haberleri takip etmelisiniz. Sosyal medya kullanım sürelerine bir sınır getirin” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler