Soyer, kırsal kalkınma için çalışmalara başladıklarını bildirdi
İzmir vizyonunun odağına tarımı ve kırsal kalkınmayı koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaşama geçirmeyi planladığı tarım ve kırsal kalkınma projeleri için çalışmalara başladığını vurguladı.
Her fırsatta üreticiye, kooperatiflere destek olacağını söyleyen Soyer, göreve başlar başlamaz nisan ayında ilk büyük toplantısını kooperatif yöneticileri ile yaptı. Havza bazında üst birlikler oluşturarak kooperatiflerin ürünlerini sadece İzmir’e değil tüm Türkiye’ye pazarlayacaklarını söyleyen Soyer, “Üreticilerimiz ürettikçe biz daha çok hizmet edeceğiz. İzmir’i tarımsal kalkınmanın, kooperatifleşmenin başkenti yapacağız” dedi.
Soyer, önümüzdeki beş yıl içinde büyükşehir belediyesinin üretici kooperatiflerinden yaptığı alım miktarını dört katına çıkartmayı hedeflediklerini de bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar süren tüm tarım desteklerini arttırarak sürdüreceklerini belirterek, tohumdan hasada, hasattan satış ve pazarlamaya kadar üreticilerin, çiftçilerin ve kooperatiflerin yanında yer alacaklarının sözünü verdi. Soyer, “Biz hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak beş yıl içinde en önem verdiğimiz konu kalkınma, üretim ve kooperatifler olacak. Üreticilerimiz ürettikçe biz daha çok hizmet edeceğiz. Böylelikle tüm Türkiye’ye sağlıklı, doğru işleyen bir tarım politikası sunmuş olacağız” dedi.
Dört havzada üst birlik
Yarımada, Menderes, Bakırçay ve Gediz havzalarında bulunan kooperatifleri bir üst çatı altında buluşturacaklarını bildiren Soyer, “Böylelikle sesimiz daha gür çıkacak. Büyükşehir belediyesinin koordinasyonu hızlanacak. Hem pazarlık, hem rekabet gücümüz artacak. Her bölgede ürün planlaması yapacağız. Hangi bölgede ne kadar ve hangi ürünün olduğunu bileceğiz. Çünkü pazarlama bilgi ile olur. Aynı zamanda ürünümüzün kalitesine de dikkat edeceğiz. Bunu başarırsak sağlıklı tarım politikası sürdürmüş oluruz” diye konuştu.
Sözleşmeli alım
Sözleşmeli alımlarla İzmir’de yerli üretici de destekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara dağıttığı gıda paketleri, aşevi aracılığıyla yaptığı alımlar, park ve bahçelerde kullandığı bitkiler, dağıttığı fidanlar yerli üreticiyi desteklemek için kooperatiflerden alınıyor. Bu yılın ilk altı ayı için üretici kooperatiflerinden yoğurt, ayran, patates, soğan, bal, çay, peynir, zeytin, tereyağı, zeytinyağı, süt, döner, köfte, 1 milyon 600 bin adet bitki alımı yapan büyükşehir belediyesi, üreticiye 50 milyonun üzerinde destekte bulundu. Destekler, 2019 yılının ikinci yarısında da devam edecek. Çiftçilere 2019 güz dönemi ve 2020 baharın dönemi için yaklaşık 700 bin meyve fidanı dağıtılacak.
Arıcılık yaygınlaşıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği arıcılık eğitimleri ve sağladığı malzeme destekleriyle, kent kırsalında ve özellikle de dağ köylerinde arıcılık faaliyetlerini desteklemeyi ve yaygınlaştırmayı sürdürüyor. Son olarak Ödemiş, Torbalı Ahmetli, Kiraz Dokuzlar ve Olgunlar Köyü, Bayındır, Bergama, Urla Barbaros ve Menderes Efemçukuru mahallelerinde 164’ü kadın 351 köylüye arıcılık eğitimi verildi. Eğitimlere katılan üreticilere kovan ve malzeme dağıtımı yapılıyor. Bu yıl Tire, Menemen, Foça, Aliağa ilçeleri de projeye dahil edilerek arıcılık yaygınlaştırılacak.
Umut sürüleri büyüyor
Kırsal kesimde küçükbaş hayvancılığı desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla küçükbaş hayvan dağıtımı sürüyor. Küçükbaş hayvan desteğinden faydalanmaya hak kazanan Beydağlı 130 üreticiye 520 küçükbaş hayvanı bu ay içinde teslim edecek. Bayındır, Beydağ, Bergama, Dikili, Güzelbahçe, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Menderes, Urla, Seferihisar, Selçuk ve Tire ilçelerinde 2 bin 540 çiftçiye dağıtılan küçükbaş hayvan sayısı on bine yaklaştı; yavrularla birlikte sayı 19 bine ulaştı.
İzmir’in toprağını güçlendirmek ve zenginleştirmek, çiftçinin girdi maliyetini düşürmek ve ürettiklerinin satış fiyatlarını arttırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği projeler ise şöyle;
“Kooperatiflere destek artarak sürecek. Kooperatif ürünleri için coğrafi işaret ve markalaşma çalışmaları yürütülecek. Çiftçinin ucuz ve kaliteli gübre ihtiyacını karşılamak üzere gübre kooperatiflerinin kurulmasına destek verilecek. Süt Kuzusu Projesi’nin kapasitesi artacak. Ulaşılan çocuk sayısı 134 binden 250 bine çıkacak. Tarımı destekleme amacıyla yıllık dağıtılan meyve fidanı sayısı artacak, köylerde kümes hayvancılığını destekleme amacıyla “köy tavukçuluğu”nun yaygınlaşması sağlanacak. Alım garantili ürün desteği yeni ürünlerle devam edecek. Her ilçede kurulacak yerel tohum merkezleri ile verimli ve yerel tohumlar üreterek köylüye sunulacak. İyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak. İzmir’i süs bitkilerinde cazibe üssü ve ihracat merkezi haline getirmek için çalışmalar yürütülecek. Tarımsal eğitim projeleriyle İzmirli çiftçilere yaşam boyu eğitim programları sunan bir eğitim üssü kurulacak. Üreticilerin, ürünlerini aracısız satma imkanı bulacakları Üretici Köy Pazarları kurulacak. İzmir’i tarımda marka yapacak zeytinyağı, şarap ve üzüm ürünleri, atalık buğday, keçi ürünleri, tuz ve deniz ürünlerin değeri ve satış kanalları artırılacak. Fide üreticisinin ihtiyaç duyduğu kompost üretimini gerçekleştirmek için Humus Birlikleri kurulacak. Soğuk hava ve paketleme tesisleri kurulacak, İzmir’e özgü çiçek soğanları yetiştirilecek. Bayındır Soğuk Hava Deposu tesisi projesi devam ediyor. Tarım ürünleri işleme tesisleri kurularak, karıma katma değer sağlanacak. Sulama maliyetleri düşürülecek, yeni sulama tesisleri kurulacak. İzmir’in verimi düşük olan fakat doğa dostu geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerinin piyasa değeri arttırılacak. Toprağın kalitesini yükseltmek, tarımsal üretimi kayıt altına almak ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak için Tarım Organize İhtisas bölgeleri kurulacak. Kırsal turizm rotalarıyla köylerin ekonomisi güçlendirilecek. Kınık ve Tire’de ihtiyaç duyulan mezbaha projeleri hayata geçecek.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi verdiği “en az oy aldığım mahalleyi ziyaret ederek işe başlayacağım” sözünü yerine getirmesiyle birlikte, Kiraz Dokuzlar Mahallesi’nin kaderi de değişmeye başladı. Kırsal kalkınmada öncü faaliyetler arasında yer alan arıcılığın geliştirilmesi için mahalle halkının isteği doğrultusunda 23 üreticiye arılı, arısız kovan, kıyafet ve üretim gereçleri dağıtıldı. Soyer’in talimatıyla altyapıya yönelik acil ihtiyaçlar da kısa sürede tamamlandı.
Bölge halkının çok mutlu olduğunu söyleyen Dokuzlar Muhtarı Mahmut Akçaoğlanoğlu, “Başkanıma teşekkür ediyoruz, daha mazbatasını almadan köyümüze geldi. Bugün isteklerimizin yüzde 60’ı karşılanmış durumda. O yüzden çok teşekkür ediyoruz. Ona güveniyoruz, inanıyoruz, yaptığı işin doğru olduğunu biliyoruz. Geldiği gün ondan bazı taleplerimiz oldu. Yol kenarlarına 17 bariyer istedik, Başkanımız 20 tane yaptırdı. Parke taşı istemiştim, şu an 6 bin metrekaresini döşediler. Arıcılara destek talebimiz vardı, şu an o da gerçekleşti. Cami lojmanına çimento, tuğla talebimiz vardı. Bu daha ilk 3 günde gerçekleşti. Dokuzlar halkı olarak çok mutlu bir şekilde izliyoruz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!