SPK Başkanı Taşkesenlioğlu'ndan 'halka arz' uyarısı

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, geçen yıl hızlanan ve bu yıl ivmeyi koruması beklenen yeni halka arzlarda şirket ve aracı kurumların seçici olması gerektiğini ifade etti.

Yayınlanma: 20.01.2021 - 10:43
Abone Ol google-news

TÜSİAD tarafından düzenlenen panelde konuşan Taşkesenlioğlu şunları ifade etti:

Taşkesenlioğlu geçen yıl borsaya katılan 786,000 yeni yatırımcının risk kurgusunu doğru yapamaması durumunda da bunun piyasalar için önemli bir kayıp olabileceğine dikkat çekti.

TÜSİAD tarafından düzenlenen "2021'de Halka Arz Süreçleri: Kalıcı Sermayeye Erişimi Nasıl Kolaylaştırırız?" başlıklı webinarda yaptığı konuşmada Taşkesenlioğlu, bu konuda SPK olarak çok yönlü şekilde çalıştıklarını belirterek, "Bireysel yatırımcıları uyarırken diğer taraftan bu kişilerin yoğun şekilde bulundukları ve etkilendikleri sosyal medya platformlarını yakından takip ediyoruz. Kısa vadede halka arz olan şirket sayısının artması cazip görülebilmektedir, ancak borsa kotunda kalıcı olamayan şirketler uzun vadede sermaye piyasasının imajını zedeliyor" dedi.

Halka arz olacak şirketlerin SPK mevzuat hükümlerine tam uyum sağlamaları ve bu şekilde halka arz için gelmelerine dikkatlice çalıştıklarını kaydeden Taşkesenlioğlu, aracı kurumların da halka arz danışmanlığı yaparken seçici olmaları gerektiğini kaydetti.

Şirket yöneticileri ve ana ortaklara da sorumluluk düştüğünü kaydeden Taşkesenlioğlu, "Sermaye piyasalarından halka arzla fon sağlayan şirketlerin arka planında uzun yıllara dayanan girişimcilik ve sektör tecrübesi var. Halka arzla birlikte geniş kitlelere sorumlu olduklarını bilmeleri önemli. Halka arz öncesi yaptıkları bir çok işlemi halka arz sonrasında yönetimde etkili olmayan diğer ortaklara verecek zararı analiz etmeleri gerekiyor" dedi ve ekledi:

"SPK mevzuatında ilişkili taraf işlemleri, örtülü kazançlar, kamuyu aydınlatma gibi düzenlediğimiz bu konunun merkezinde kurumsal yönetim uygulamaları yer almaktadır. Kalıcı olmak isteyen şirketler kurumsal yönetim anlayışını içselleştirmeliler."

Kaynak: Reuters 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon