Srebrenica hâlâ kanıyor
Srebrenica... Avrupa'nın göbeğinde bir kent... Tam 14 yıl önce, Hollandalı BM askerlerinin koruduğu Srebrenica'da, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük trajedi yaşandı. Yitik mezarların arasında yakınlarını anıyor acıya tanıklık edenler bugün kentte...
Bosna Hersek'teki Srebrenica'da, 11 Temmuz 1995'teki katliamın 14. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine binlerce kişi katılıyor. Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliamın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi, otobüslerle bu sabahtan itibaren kente akın etti.
Srebrenica'daki tören, kentin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenleniyor. Törende, kimlikleri teşhis edilen ve katliam sırasında 14-75 yaşları arasında olan 534 kişinin kalıntıları toprağa veriliyor.
Avrupa Parlamentosunun geçen ocak ayında aldığı karara göre, Srebrenica katliamı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlecek.
Mirko Cvetkoviç: Sorumluları yargılamak borcumuzdur
Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç, "Srebreniça katliamının sorumlularının yargılanmasının, bölgede uzlaşmanın sağlanması için vazgeçilmez koşul olduğunu" belirtti.
Cvetkoviç, Srebreniça'da 11 Temmuz 1995'teki katliamın 14. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Bu suçu işleyenleri yargılamak, Srebreniça kurbanlarına karşı borcumuzdur" ifadesini kullandı.
Çok sayıda insan hakları örgütü Sırp yetkililere çağrıda bulunarak, 11 Temmuzun, 1995 Srebreniça katliamının kurbanlarını anma günü ilan edilmesini talep etmişti.
Örgütlerin Sırp yetkililere gönderdiği mesajda, "Başta Parlamento olmak üzere devlet kurumlarının bu suçu kabul etmesi ve kurbanları anması gerektiği" belirtilmişti.
"Kemik parçasını bulunsa dahi seviniyoruz"
Katliamın 14. yıl dönümünde Makedon Milli Haber Ajansı MİA'ya konuşan Münevvera Begiç, ağlayarak, babasının nasıl elinden koparılarak götürüldüğünü anlattı.
Katliam günü 14 yaşında olan, babası Hayreddin'in, eski Sırp lideri Radovan Karaciç ve onun komutanı General Ratko Mladiç'in emriyle öldürülen, yaşları 24 ila 72 olan 8 bin 300 Müslüman Boşnak'ın arasında yer aldığı Begiç, "Babamın elini elimden ayırdılar, onu öldürdüler... Babam torununu göremedi" diye konuştu.
70 yaşlarında olan Hatice Mehmedoviç de halen evladının kemiklerini aradığını belirtti. Yaşlı kadın, "Bizler öyle insanlarız ki, evladımızın, eşimizin kemik parçasını bulduğumuzda dahi bunu saadet olarak yaşıyoruz..."
Karaciç, geçen yıl Belgrad'da belediyle otobüsünde 13 yıl firardan sonra yakalanarak, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesine sevkedilmişti. Mladiç ise hala aranıyor.
Olay
11 Temmuz 1995'te Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.
Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008'de yakalanmıştı. Katliamın diğer sorumlusu Ratko Mladiç ise hala kaçak.
Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de katliamı soykırım olarak nitelendirmişti.
Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?