Stres tüp bebek tedavisini olumsuz etkiliyor

Op. Dr. Serdar Koç tüp bebek tedavisinde stres ve olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 14.07.2014 - 15:18
Abone Ol google-news

Tüp bebek uygulaması doğal yollarla gebe kalamayan çiftler açısından bir umut olarak görülmektedir. Fakat bu tedavinin sabır isteyen ve hastaların pozitif bakış açısına sahip olması gerektiği unutulmamalıdır. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını olumsuz olarak etkileyen unsurların başında stres ve umutsuzluk gelmektedir. Bunlar tedavi sürecinde başarısızlık kaynağı olarak görülmektedir.Hastanın stres içinde olması ve tedavi sürecindeki psikolojik durumu hem fizyolojik dengesini, hem de hormonal dengesinin üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Gebe kalmak için çabalayan kadınları en çok etkileyen faktörün stres olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.


Tüp bebek tedavisi ne zaman tercih edilmelidir?


Çiftlerin doğal yollarla en az bir yıl süreyle düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebeliğin elde edilememesi halinde, çiftlerin öncelikle infertilite yani kısırlık araştırması yönünden bir uzmana danışması önerilmektedir. Bu aşamada geçecek olan süreç en fazla 1,5 yıl olmalıdır. Araştırmalarda önce erkeğe yapılan sperm tahliliyle başlanır. Son derece basit bir uygulamayla erkekteki sperm sayısı ve spermlerin kalitesi belirlenebilir. Kadının adet döngüsü sorgulanarak, ultrasonografi yöntemiyle yumurtalıklardaki yumurta rezervine ve rahminin genel durumuna bakılmalıdır. Bu aşamada gerekiyorsa kadının hormon analizleri yapılmalı ve rahim filminin çekilmesi gerekir. Yapılan tetkiklerin sonucunda çiftin hangi yöntemler kullanılarak gebe kalabileceği ve bu yöntemler sonunda bebek sahibi olacağı belirlenmektedir. Çiftlere uygulanan tetkiklerin normal çıkması halinde, çiftlere doğal yollardan bebek sahibi olmaları için 6 ay daha süre tanınabilir. Bu sürenin tanınmasının nedeni, kadına çekilen rahim filmi sırasında gerçekleştirilen işlemlerden dolayı kadının tüplerinin açılması söz konusu olacağından, çiftlerin doğal yolla gebe kalması sağlanabilir.


Tüp bebek tedavisinin başarısı için gerekli olanlar nelerdir?


Kadının uygulanan tüp bebek tedavisinde stresli olması ve içinde olduğu durum yüzünden ruhsal durumu fizyolojik dengesini ve hormonal dengesini etkileyecek düzeylerde olabilir. Hayallerini süsleyen bebeğe kavuşamamış olan kadınların stresten dolayı bu tedavilerde başarısız olduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların ilaçlarla uyarılması yüzünden, farklı gelişmeler olabilir. Kullanılan ilaçlarla, kadının vücut mekanizması farklı bir düzenekte işlemeye başlar. Bu etki nedeniyle bazı durumlarda stresin tüp bebek tedavisindeki etkisi daha az oranda olabilir. Bu tedavi sırasında çiftleri hem duygusal açıdan, hem de maddi olarak zor bir dönem beklemektedir. Kendilerini kontrolsüz bir durumda hisseden çiftler tedavi sırasında hem kısırlıkla mücadele eder, hem de yoğun bir stresin altında olurlar. Bu tedavi sırasında çiftlerin yoğun bir sabır göstermesi gerekir. Tüp bebek tedavisinin başarısına gölge düşürecek olan stres ve umutsuzluk içinde olmak çiftlerin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu etkiler göz önünde bulundurularak, eşlerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce, kendilerini rahatlatacak etkenlerden faydalanması gerekir.  Bu önlemler tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını sağlayıcı ve çiftlerin daha kolay gebe kalmasına neden olan, bu etkiyle hayallerini süsleyen bebek sahibi olmasında etkili olacaktır.


Stres tüp bebek başarısını ve gebe kalmayı etkiler mi?


Kadınlarda bulunan tüplerdeki işlevsel bozukluk, yumurtalıklarda yumurtlamayı ve gebe kalmayı etkileyen etkenlerden en önemlisi strestir. Kadının tüp bebek tedavisi sonunda başarılı bir gebelik elde edebilmesi için, bu süreçte stresten uzak kalması önerilmektedir. Doğallık ve yaşadığı stres arasında gel gitler yaşayan bir kadın, gebe kalmak için olumsuz etkiler almaktadır. Kadınların stres içinde olmasının en önemli sebeplerin içinde aile baskısının olması ve çiftler arasında yaşanan uyumsuzluk gelmektedir. Ailenin bu konularda gerektiği gibi bilinçlendirilmesi, tüp bebek tedavisinin başarısı için oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisini yaptırmak isteyen çiftler tedaviden önce yeterli bilgiye sahip olmalı ve bunun aşamaları açısından gerektiği gibi bilgilendirilmeleri tedavide stresin oluşmaması için önem taşımaktadır. Doktorun tedavi uygulayacağı hastayla sürekli olarak iletişim içinde olması ve tedavinin süreçleri hakkında bilgi vermesi önemlidir.


Tüp bebek tedavisinde stresin azaltılması için neler yapılabilir?

  • Tüp bebek tedavisini bebek sahibi olmak için uygulamak isteyen çiftlerin önce birbirine karşı anlayışlı olması ve uyum içinde hareket etmesi gerekir.
  • Tedavi uygulanacak kadının rahatlayacağı yoga ve meditasyon yöntemlerine başvurması tavsiye edilir.
  • Tedavide stresle baş edebilmek için çiftler beraber bir psikologdan destek almalıdır.
  • Nikotin ve kafein içeriğine sahip olan besinlerden uzak durulmalı ve uygun olan egzersizler yapılmalıdır.
  • Tüp bebek ve kısırlıkla ilgili öğrenmek istenen her şey ve çiftlerin kafasına takılan her konu doktorun açıklamalarıyla öğrenilmeli, bunları çevreden duyulan bilgilerle değerlendirmemelisiniz.
  • Günümüzde stresi yenme açısından faydalı olduğu kabul edilen akupunktur yöntemine başvurarak, tedavi aşamasında stresin yenilmesi sağlanmalıdır. Akupunktur yöntemi özellikle tüp bebek tedavisinde hazırlık aşamasında olan çiftlere fayda sağlamaktadır.
  • Tedaviye başlamadan önce diğer aile bireyleriyle olan iletişime önem verilmelidir.
  • Tüp bebek tedavisi kararı veren çiftler önce kendilerini buna manevi açıdan hazır hissetmelidir.

Tüp bebek tedavisi çiftler için maddi ve manevi olarak yorucu bir tedavi yöntemi olarak görülmesine rağmen, diğer tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olamayan çiftler için bir umut kaynağıdır. Tüp bebek tedavisinden olumlu sonuçlar alınması halinde, çiftlerin yaşadığı bütün olumsuzlukların yok olduğu bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce bile çiftler açısından bir stres kaynağı olarak görülür. Büyük umutlar beslenerek başlanan ve devam ettirilen tedaviden üst üste başarısızlıklar alınması halinde, çiftlerin manevi yıkım kaynağı olarak görülür. Bu yüzden tedaviye başlamadan ve sonrasında gerekli araştırmalar yapılmalı, yaşanacak sorunlar zarar vermeden etkisiz hale getirilir. Eşlerin psikolojik açıdan rahatlatılması ve gerektiğinde psikolojik destek verilmesi gerekir. Tedavinin sonunda olumlu neticeler alınan bir tüp bebek tedavisinde yaşananlar her şeye değebilir.


Kaynak: http://www.serdarkoc.net/
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler