Suriye'deki olayların ekonomiye etkisi
Şam Borsası Üst Yöneticisi (CEO) Mamun Hamdan, Suriye'de yaşanan krizden ülke ekonomisinin olumsuz etkilendiğini belirterek, ''Suriye ekonomisi doğal olarak bu krizden etkileniyor. Hangi ülkede böyle bir kriz olsa ekonomisi etkilenir'' dedi.
Şam Borsası Üst Yöneticisi (CEO) Mamun Hamdan, borsanın ülke içindeki duruma dayalı olarak hareket ettiğini hatırlatarak, ''Şam Borsası yeni bir borsa. Borsada 20 şirket var, bu şirketlerin başını yüzde 60 oranla bankacılık çekiyor. Bankacılık sektörü her durumdan ve krizden etkilenir'' diye konuştu.
Suriye'deki olaylara paralel olarak düşüşe geçen Şam Borsası'nda düşüşün ve hisse satışlarının nedenlerini araştırdıklarını ve satışların tek nedeninin ülke içindeki kriz olmadığını vurgulayan Hamdan, ülkeye yönelik yaptırımların etkisinin çok fazla olmadığını söyledi. Hamdan, ''Suriye'ye yönelik yaptırımlar yeni değil, uzun süredir yaptırımlar ve ambargo programları var. Yaptırım olmasını istemeyiz tabii ki ancak yaptırımlar ülke içindeki üretimi arttırdı. Bu nedenle, bu krizin etkilerinin atlatılacağını düşünüyorum'' dedi.
Suriye Lirası'nın ülkedeki kriz şartlarına rağmen ''nispeten istikrarını koruduğunu'' belirten Hamdan, ''Kriz, Suriye Lirasını beklenen ölçüde etkilemedi'' diye konuştu.
Hamdan, ülke ekonomisini liberalleştirme yönündeki çalışmaların devam edeceğini, krizin bitmesinin ardından Suriye'nin yabancı yatırımcılar açısından cazip bir ekonomi olacağını söyledi.
''Olaylardan 5 temel sektör etkileniyor"
Özel şirketlere danışmanlık yapan ekonomist Miyas Yunus ise ülkedeki olayların ziraat, sanayi, turizm, enerji ve hizmet sektörlerini etkilediğini kaydetti. Yunus, ülkedeki olayların genellikle kırsal kesimlerde meydana gelmesi nedeniyle ziraai üretimi etkilediğini belirterek, ''Hammaddenin önemli bir kısmı kırsal kesimden geliyor. İşçi ve hammadde olmadan sanayi üretimi olmaz'' dedi.
Olayların turizm sektöründeki olumsuz etkilerinin gözlenmeye başladığını anlatan Yunus, ''Turizm sektöründe durgunluk başladı. Bir süre olayların merkezi olan Banyas ve Humus'ta petrol rafinerileri var. Rafinerilere ve petrol boru hatlarına yönelik saldırılar engellendi. Ziraat, sanayi ve enerji olmadan kime, nasıl hizmet götürebilirsiniz ki?'' diye konuştu.
''Bazı işadamları piyasadan parasını çekmeye çalıştı"
Yunus, ülkede olayların başlamasının ardından bazı işadamlarının piyasadan parasını çekmeye çalıştığını, bazılarının ise Suriye Lirası'nın değerinin korunması amacıyla piyasaya para sürdüğünü söyledi. Ekonomideki olumsuz etkilerin azaltılması için bazı ülkelerin Suriye'ye çeşitli destekler verdiğini anlatan Yunus, ''Latin Amerika, Rusya, Çin, İran ve Hindistan'dan Suriye'ye turizm sektörünün desteklenmesi amacıyla turlar düzenlenmeye başlandı. Suriye-Venezuela-İran ortaklığında bir enerji tesisi kurulacak. İran da petrolünün bir kısmını Suriye Lirası ile satma kararı aldı'' dedi.
Ülkeye ve yöneticilere yönelik ekonomik yaptırımların yeni olmadığını hatırlatan Yunus, 2005 yılından beri Suriye Merkez Bankası'nın para akışına ambargo uygulandığını, 1973'den itibaren ticaret, bankacılık, silah ve teknoloji alanlarında yaptırımların mevcut olduğunu söyledi. Ambargoya rağmen, Suriye ekonomisinin gelişme kaydettiğini anlatan Yunus, ekonomik gelişmede Suriye'nin dış borcunun olmamasının çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza