"Suriye'ye Esad'a destek vermek için gitmedik"

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Suriye'ye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek vermek amacıyla gitmediklerini belirtirken, "Asıl amacımız, özellikle batılıların müdahalesini önlemektir, bu konuda uyarı vazifemizi yaptık" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.01.2012 - 13:38

Kamalak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Suriye temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Beraberindeki heyetle birlikte Suriye'ye yaptıkları 3 günlük ziyaretin Ortadoğu ve İslam aleminde barışın, kardeşliğin, huzurun sağlanmasına yönelik olduğunu belirten Kamalak, ziyaretin asil olarak Suriye'ye yabancıların, batılıların müdahalesini önlemek amacını taşıdığını vurguladı. Kamalak, "Biz kesinlikle Beşar Esad'a destek vermek amacıyla Suriye'ye gitmiş değiliz. Biz akan kanın durdurulması için Suriye'ye gittik. Irak'ta işlenen katliamların Suriye'de tekrarlanmaması için, kardeşlik hukukumuzun bir gereği olarak, birçok insanın yönünü dahi o tarafa döndürmeye cesaret edemediği bir dönemde, hatta birçok insanın 'bunlar İstanbul'dan hareket edemez' dediği bir zamanda gittik. Uyarı görevimizi, endişelerimizi orada dile getirdik" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a "dış müdahaleler sadece askeri olmamaktadır, aynı zamanda kültürel, iktisadi ve siyasi olarak yapılamaktadır, bunlara medyan verilememelidir" dediklerini aktaran Kamalak, "Bunların önlenebilmesi için de sadece tedbirin alınması yetmez, muhalefetin güçlenmesi, muhalefetin yolunun açılması icap eder, dedik. Muhalefetin iki unsurdan birinin siyasi unsur olduğunu, bu münasebetle muhalefetin mecliste temsil edilmesi gerektiğini vurguladık. Muhalefetin diğer unsurunun ise medya olduğunu açık bir şeklide dile getirdik" dedi.

Esad'ın da kendilerinden "Suriye'deki fotoğrafın Türkiye'ye olduğu gibi iletilmesi" yönünde bir ricası olduğunu söyleyen Kamalak, Esad'ın Suriye ve Türkiye halklarının kardeş olduğunu, araya bir takım batılı ülkelerin girmesi sonucu 90 küsür yıldan beri kardeşler arasında esen soğuk hava estiğini, ancak bu olumsuz havanın yerini, Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 2000 yılındaki Suriye ziyaretiyle olumlu bir havaya bıraktığını söylediğini iletti.

Kamalak, Esad'ın 10 yıldır iki ülke arasındaki ilişkilerin samimi bir şeklide geliştiğini, bu nedenle Türk hükümetinin son zamanlardaki tavrını anlamakta zorlandıklarını, dolayısıyla "çok üzüldüklerini" ifade ettiğini kaydederken, Esad'ın, "Biz, bu kritik dönemde demokratikleşme bakımından ilk yardımın, Rusya'dan, Çin'den değil Türkiye'den gelmesini beklerdik ama olmadı. Fakat bu hem kardeşlik süreci, hem demokratikleştirme süreci geri döndürülmeyecektir, reformlar devam edecektir" şeklindeki sözlerini de aktardı.

Kamalak, ziyaretlerinde Türk Hükümetinin ve Başbakanın aleyhine olacak tek bir kelime kullanmaya özen gösterdiklerinin de altını çizerken, "Sınırların dışına çıktıktan sonra hükümeti ve hükümetin Başbakanını eleştirmek bizim üslubumuza, gayemize ters düşer düşüncesiyle, o konulara asla yönelmedik" dedi. Kamalak Suriye'de, Cumhurbaşkanı Vekili Yardımcısı, Enformasyon Bakanı, Dışişleri Bakanı, Diyanet İşleri Başkanı ve Şam Müftüsü ile görüştüklerini belirtti.
 

"Asıl senaryo Türkiye üzerinde"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kamalak, hükümetin dış politikasını "asla" kabul etmediklerini ifade ederek, Ortadoğu'daki huzursuzlukların asıl amacının Büyük İsrail devletinin kurmaya yönelik olduğunu belirtti. Bunun için de Türkiye'nin parçalanması gerektiğini ifade eden Kamalak, "Türkiye'nin parçalanması için de bir savaşa sokulması gerekir, asıl senaryonun Türkiye'nin üzerine kurulduğunu düşünüyoruz. Hükümeti de dikkatli olmaya davet ediyoruz" dedi.

Kamalak, "Suriye'de gördüğünüz gerçek ne?" sorusu üzerine ise, zaman darlığı nedeniyle Şam'ın dışına çıkamadıklarını ancak "şüphesiz Suriye'de bir rahatsızlığın, iç sıkıntının olduğunu" ifade etti. Kamalak, Suriye'deki izlenimlerinin hükümetle paylaşıp paylaşmayacağı konusunda, yarın parti içi çalışmaların yapılacağı Kızılcahamam'a gideceklerini, burada yetkili organlardan çıkacak görüşler doğrultusunda siyasi makamlarla paylaşımların yapılabileceğini söyledi.

Kamalak, kendilerini Esat yönetiminin mi davet ettiği sorusuna, "Hayır" yanıtını verirken, kendilerinin zaten her zaman İslam coğrafyasına ziyarette bulunmak istediklerini, kendisi genel başkan olduğu zaman ilk ziyaretini İran'a yaptığını hatırlatarak, bundan sonra da Fas, Tunus, Cezayir gibi İslam ülkelerini ziyaret edeceklerini kaydetti. Kamalak, "Biz ilk etapta kardeşleri bir araya getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon