Suriye'ye: Önce kendinizi hesaba çekin

Rusya'dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye Enformasyon Bakanı'nın Şam'daki patlamalarda Türkiye'nin parmağı olduğu iddialarına yanıt verdi.

Yayınlanma: 18.07.2012 - 20:04
Abone Ol google-news

Rusya ziyaretinin ardından yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şam'daki intihar saldırısının ardından Suriye'nin Türkiye'yi de sorumlu tutan açıklamasına ilişkin, ''Türkiye olarak bizim özellikle kardeş halk olan Suriye halkının olduğu bir yerde bu tür yollara tevessül etmemizi kimse bizden bekleyemez. Kimse de böyle bir adım attığımızı söyleyemez'' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Katliamların durması konusunda hemfikiriz.

- Suriye ile ilglili gelişmeleri, görüşme fırsatı oldu. BM Güvenlik Konseyi burada Cenevre sürecini de ele almak suretiyle devreye girsin.

- Şu ana kadar Suriye’de 18 bine yakın insan öldürülmüş durumda. Ölüm tehditi insanların kaçmasına vesile oluyor. Burada Baba Esad’ın yolunda olan bir oğul Esad var.

- Cenevre’de de Esad’ın olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsetti. Genel hava da Esad’sız bir geçiş hükümeti. Geçiş hükümeti demek seçim hükümeti. Eğer hükümeti kurar başında Esad kalırsa orda hiçbir şey değişmez. Biz sekiz buçuk dokuz yıldır bunları Beşar Esad’la çok konuştuk. Buraya doğru bu havanın geldiği dünden belliydi. Bu insanların üzerine gidecek olursanız bu insanlar artık ölümden öte yok noktasına gelmiştir. Bu tablonun sornumlusu hazırlayını kim? Bu noktada şönetim kendini sorguya çekmelidir. Rusya Beşar’ın olmaması noktasında bazı endişeleri var. Biz kendilerine bazı alternatifleri sunduk.

- Şu anda Suriye hükümeti uçağımız düşürdüğü halde kaçma noktasına girdiler. Burda ulusal medyamızın da katkısı oldu. ABD’deki bir gazetenin haberini kendileri için yayın kaynağı kabul ettiler. Burda yapılan bir dezenformasyondur.

Şam'daki saldırılar

- Suriye rejimi öncelikle kendini hesaba çekmelidir. Şu anda yıkılmış bir Hama, Humus var. Şu anda Şam aynı duruma doğru gidiyor. Bu muhalif güçler nasıl oluşuyor, bunu kendisine sorması gerekiyor.

Irak ile havasahası konusu

- Haritasını verdikleri şehirlerle ilgili olarak Türkiye'nin böyle bir şeyi söz konusu değil. Terör bölgesine yönelik uçaklarımızın yapmış olduğu bir harekat vardır. Bizim de teröre yönelik, "gereğini yaparız" dediğimiz bir uygulamadır. Yapılan da budur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler