Tahılda üretim artacak, meyvede azalacak

2009 yılının ilk erken tahmininde bir önceki yıla göre üretim miktarlarında tahıl ürünlerinde yüzde 14 artacağı tahmin edilirken, sebzelerde yüzde 1.1 ve meyvelerde yüzde 0.2'lik azalış bekleniyor.

Yayınlanma: 28.08.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

TÜİK, 2009 Bitkisel Üretim I.Tahmini sonuçlarını açıkladı. Buna göre, bu yılın ilk erken tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artarak yaklaşık 33.4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 15.4 artarak yaklaşık 20.5 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 1 artarak yaklaşık 760 bin ton, arpa üretimi yüzde 21.6 artışla yaklaşık 7.2 milyon ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 0.6 azalarak yaklaşık 4.2 milyon ton olması öngörüldü.


Kırmızı mercimekte yüzde 221.4 artış öngörüldü

Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 2.2, nohutta yüzde 11.1, kırmızı mercimekte yüzde 221.4, yeşil mercimekte yüzde 11.7 oranında artış beklendi. Yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 2.4 azalışla yaklaşık 4.1 milyon ton olarak gerçekleşmesi tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 5.8, yerfıstığı üretiminde yüzde 3.9, kolza üretiminde yüzde 35.2 artış beklenirken, soya üretiminde 18,2 oranında azalış öngörüldü.
Kütlü pamuk yüzde 3.5 artarak yaklaşık 1.9 milyon ton, şeker pancarı yüzde 5.9 artarak yaklaşık 16.4 milyon ton, tütün üretimi ise yüzde 9 azalarak yaklaşık 85 bin ton olarak tahmin edildi.


Sebze üretimi azalacak

Bu yılın ilk erken tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 1.1 azalarak yaklaşık 26.9 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2009 yılında yumru ve kök sebzelerin yüzde 5.8, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin yüzde 0.5 ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin yüzde 0.3 oranında azalması beklendi.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 0.6, patlıcanda yüzde 1.3, kavunda yüzde 1.7, karpuzda yüzde 5.3 oranında azalış, hıyarda yüzde 6, dolmalık biberde yüzde 4.4, salçalık biberde yüzde 1.7, sivri biberde yüzde 3, sakız kabakta yüzde 5.5, taze fasulyede yüzde 4.6'lık artış tahmin edildi.


Zeytin üretiminin azalacağı tahmin ediliyor

2009 yılının ilk erken tahmininde meyve ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 0.2 oranında azalarak yaklaşık 15.6 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklendi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, 2009 yılında bir önceki yıla göre elmada yüzde 7.9, armutta yüzde 5.8, kirazda yüzde 19.8 oranında artış, kayısıda yüzde 8, erikte yüzde 4.3, şeftalide yüzde 2.6 ve zeytinde yüzde 17.7 oranında azalış tahmin edildi.


Fındık ve antep fıstığında rekolte düşüklüğü

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 9.5, mandalinada yüzde 0.4, limonda yüzde 8 oranında artış öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 37.6, antep fıstığında yüzde 36.4 oranında azalış, cevizde ise yüzde 0.5 oranında artış beklendi. Üzüm üretiminde yüzde 2.8, muz ve incir üretiminde yüzde 1.4 oranında artış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin bir önceki yıla göre değişim göstermeyerek yaklaşık 1.1 milyon ton civarında gerçekleşmesi beklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler