Taksim'de anma töreni
Taksim'de, bazı sanatçı ve aydınların da aralarında bulunduğu bir grup, ''24 Nisan 1915'te meydana geldiği iddia edilen olaylarda hayatını kaybedenler'' için anma töreni düzenledi.
Taksim Meydanı'nda oluşturulan ''temsili anıta'' karanfiller atan ve burada mum yakan gruptakiler, alkış tutup çeşitli sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Zeynep Tanbay, 1915'te Türkiye'nin nüfusu henüz 13 milyon iken bu topraklarda 1,5-2 milyon Ermeni'nin yaşadığını belirterek, ''Ermeni vatandaşlar mahalle bakkalımız, terzimiz, kuyumcumuz, marangozumuz, kunduracımız, sınıf arkadaşımız, öğretmenimiz, milletvekilimiz, subayımız, arkadaşımızdı'' dedi.
Ermeni vatandaşların, kapı komşuları, dert ortakları olduğunu ifade eden Tanbay, ''24 Nisan 1915'te gönderilmeye başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. Büyük çoğunluğu aramızda yok. 'Büyük felaketin' vicdanlarımıza yüklediği büyük acı ise olanca ağırlığıyla var. 95 yıldır büyüyor'' diye konuştu.
Gruptakiler, açıklamanın ardından alkışlar ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.
Açıklama ve yürüyüş sırasında ara sokaklardan gelerek Türk ve Azerbaycan bayrakları açan ve kalabalığa sözlü müdahalede bulunan bazı karşıt gruplar, polisin uyarısının ardından dağıldı.
Anmaya; Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Aslı Erdoğan, Avi Haligua, Ayhan Bilgen, Ayla Yıldırım, Ayşe Batumlu, Baskın Oran, Cafer Solgun, Cengiz Aktaş, Deniz Zarakolu, Dilek Gökçin, Doğan Tarkan, Eren Keskin, Erol Köroğlu, Ferhat Kentel, Fethiye Çetin, Garo Paylan, Halil Berktay, Hayko Bağdat, Hürriyet Şener, Lale Mansur, Mahir Günşıray, Neşe Düzel, Perihan Mağden, Roni Margulies, Semra Somersan, Ufuk Uras, Yalçın Ergün Doğan, Yaman Yıldız, Yasemin Çongar, Yıldız Önen ve Zeynep Gambetti de katıldı.
Beyoğlu'nda eylem
Galatasaray Lisesi önünde toplanan ''İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu'' üyesi bir grup, ellerinde 24 Nisan 1915'de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığı öne sürülen ''139 Ermeni aydın''ın fotoğrafıyla oturma eylemi yaptı.
Grup adına yapılan açıklamada, bu kişilerin ''başına ne geldiğinin'' açıklanması istendi.
O dönemde yaklaşık 220 Ermeni aydının evlerinden ve iş yerlerinde gözaltına alındığı savunulan açıklamada, şöyle denildi:
''Bazıları cezaevine götürüldü. Ardından da Haydarpaşa Garı'nda trenlere bindirilerek ülkenin başka bölgelerine gönderildiler. İçlerinden 81 kişi öldürüldü. 139 kişiden ise bir daha haber alınamadı. Adaletin sağlanması için kayıp yakınlarının sesine kulak verin, tarihle yüzleşin, kayıp yakınlarından özür dileyin. Toplu mezarları koruma altına alın, gerçeklerin araştırılmasını ve ortaya çıkarılmasını sağlayın. 24 Nisan 1915'in 95'inci yılında kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak toplumsal belleği zayıf tutma politikalarına, tarihi gerçekleri çarpıtanlara inat, onları unutmadık, unutturmayacağız.''
Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza