Talat ve Hristofyas 46. kez bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 46. kez bir araya geldi.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 12:58
Abone Ol google-news

Görüşme, liderler ve temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun da katılımıyla dörtlü başladı. Dörtlü görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçilecek. Lefkoşa ara bölgedeki görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun da katılıyor. Taraflar, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında bulunan "yürütme" konusuyla "yürütme" kapsamındaki "dış ilişkiler"i ele alacak. "Yürütme" konusunda, başkan ve başkan yardımcısının nasıl belirleneceğiyle ilgili tarafların karşılıklı önerileri olmuş, ancak bir uzlaşıya varılamamıştı.
 

Birinci turun sonunda federal dış ilişkiler

Müzakerelerin birinci turunda taraflar, "dış ilişkiler" konusunda karşılıklı öneriler yapmış, olumlu unsurlar olmakla beraber, bu konuda tam bir uzlaşıya varılamamıştı. Tarafların yaptığı önerilerin detayları şöyle:

Dış ilişkiler konusunda, Kıbrıs Türk tarafı ana unsurlarıyla; kurucu devletlerin kendi yetkilerine giren konularda uluslararası anlaşma yapabileceklerini, ancak önceden belirlenecek bazı durumlarda federal hükümetin bunu engelleyebileceğini, federal hükümetin kurucu devletlerin yetki alanına giren konularda karar alırken kurucu devletlerin de onayını araması gerektiğini, diğer konularda ise onlara danışmasının yeterli olacağını, kurucu devletlerin kendi yetki alanına giren konularda "Kıbrıs diplomatik misyon üyesi" olmak kaydıyla diplomatik temsilci atayabilmesini, ayrıca Türkiye AB üyesi olana kadar Türkiye ve Yunanistan arasında ada üzerinde var olan dengenin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını içeren öneriler yapmıştı.

Kıbrıs Rum tarafı ise kurucu devletlerin sadece kültürel ve ticari konularda uluslararası anlaşma yapabileceklerini ve bunun da federal hükümet aracılığıyla yapılması gerektiğini, federal hükümetin kurucu devletlerin yetki alanına giren konularda karar alırken kurucu devletlerin onayının aranmasının mümkün olmadığını, federal yetkilere giren konularda ise kurucu devletlere ancak yetkilerini etkilemesi durumunda danışılacağını, kurucu devletlerin sadece ticari ve kültürel konularda "Kıbrıs diplomatik misyon üyesi" olmak kaydıyla diplomatik temsilci atayabileceğini, ayrıca Türkiye ve Yunanistan arasındaki denge konusunun ise "AB Konuları" başlığı altında ele alınmasını önermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler